Tradiții de Crăciun, din moși-strămoși. Tăierea și prepararea porcului în Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Tăierea porcului este o tradiție importantă în România, care se desfășoară în fiecare an, de obicei în luna decembrie, înainte de Crăciun. În Munții Apuseni, această tradiție este păstrată cu sfințenie de generații întregi.

Sacrificare porc. FOTO Arhivă

Tăierea porcului începe cu pregătirea spațiului unde va avea loc. Acesta trebuie să fie curat iar podeaua trebuie să fie acoperită cu paie sau fân. Se pregătesc și uneltele necesare, cum ar fi cuțitul de tăiat, gălețile pentru apă, tăvi pentru carne și unelte pentru prepararea cârnaților și a altor produse din carne de porc.

Sursa video: Apusenii Sălbatici Adrian&Firiceală / Facebook

Sacrificarea este o operațiune delicată, care necesită experiență și îndemânare. După ce porcul este tăiat, carnea este curățată de păr prin pârlire, iar mușchii, oasele și organe sunt colectate cu atenție. Carnea de porc este folosită pentru prepararea unei varietăți de produse, cum ar fi cârnați, tocăniță, sarmale, friptură etc.

Tăierea porcului este un moment de sărbătoare pentru familiile din Munții Apuseni. De obicei, la tăierea porcului participă toți membrii familiei, precum și prietenii și vecinii. După ce carnea este pregătită, se organizează o sărbătoare, cu mâncare și băutură din belșug.

Tăierea porcului este o tradiție importantă care păstrează vie amintirea vieții la țară. Este o tradiție care este transmisă din generație în generație și care contribuie la păstrarea identității culturale a românilor.

Cârnații de România, în topul celor mai buni din lume

România se află acum printre primele 50 de țări cu cei mai buni cârnați din lume. Caltaboșul și cârnații de Pleșcoi, printre preparatele preferate de străini.

Topul celor mai buni cârnați din lume a fost actualizat, iar în clasament România a intrat cu două preparate. Cel puțin asta arată lista realizată de tasteatlas.com.

Spania ocupă primul loc cu Chistorra, un cârnat tradițional din carne de porc condimentat cu usturoi, sare și boia de ardei, iar locurile în top 10 au intrat:  

- Spania cu Morcilla de Granada;

- Germania cu Regensburger Wurst;

- Portugalia cu Alheira de Vinhais;

- Spania cu Chorizo;

- Italia cu Salsiccia;

- Turcia cu Sucuk;

- Grecia cu Loukaniko;

- Germania cu Bratwurst;

- Portugalia cu Alheira;

România a intrat în top 50 cu cârnații de Pleșcoi pe locul 27 și caltaboșul pe poziția 37.

Mai multe pentru tine:
Horoscop marți, 28 octombrie. Racii au stări de spirit schimbătoare, Leii pot pune brusc punct unor relații nepotrivite
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
„Pericol pentru Europa”. Ministrul de Externe al Ungariei promite ca Budapesta se va opune categoric aderării Ucrainei la UE
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
„Repertoriul movilelor de pământ din județul Timiș” - o parte uitată a istoriei Banatului
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali