VIDEO Petrecere cum numai românii ştiu să facă. Sute de mii de oameni au sărbătorit Ziua Naţională cu sarmale, ţuică fiartă şi dansuri cu majorete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de români au ieşit, duminică, în stradă, pentru a sărbători 95 de ani de la Marea Unire. Pe lângă paradale militare organizate în marile oraşe ale ţării, cei care au participat la festivităţi s-au putut bucura de porţii întregi de sarmale şi ţuică fiartă.

„Adevărul“ vă prezintă cum au petrecut românii din toată ţara, duminică, de 1 Decembrie, şi cum s-au desfăşurat paradele militare organizate în marile oraşe ale României.

Ziua Naţională a României la Alba Iulia. Steag tricolor lung de 400 de metri întins în Cetate

Mii de oameni din România şi străinătate participă duminică, 1 Decembrie, la manifestaţiile de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a România. Organizatorii evenimentelor, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, au pregătit un „Festival de România”. În paralel se desfăşoară un program solemn, dedicat momentelor şi personajelor istorice ale Marii Uniri.

Unul din cele mai emoţionante momente l-au reprezentat declaraţiile venite de la soliile Cetăţii din Târgovişte, care au fost interpretate de actriţa Carmen Tănase şi Bogdan Jianu.

„Aici, la Alba, fiecare piatră poartă porunca marelui rege Burebista, a lui Decebal, a lui Mihai Vodă şi a altor minţi luminate care au ştiut să întoarcă din drum istoria imperiilor. Aici, la Alba, fiecare dintre noi vine să înveţe cântecul <Deşteptaţi-vă români>”, au fost o parte din declaraţiile care au reuşit să impresioneze publicul prezent pe platoul Sălii Unirii.

Peste 20.000 de bucureşteni au participat la parada militară de la Arcul de Triumf. Ponta şi Băsescu, prezenţi la festivităţi

Parada militară din acest an organizată cu ocazia Zilei Naţionale a fost una cu adevărat spectaculoasă, cea mai fastuoasă din ultimii 23 de ani. Pe lângă detaşamentele militare care au participat la festivitate, zeci de aeronave au survolat cerul Capitalei, sub privirile oficialilor României şi ale celor peste 20.000 de români prezenţi la paradă.

Parada militară organizată în Capitală de Ziua Naţională a României a scos în stradă peste 20.000 de bucureşteni, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Festivităţile din Capitală au început la ora 11.00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare. La câteva minute după, Corul Academic „Divina Armonie“, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, a început să interpreteze Imnul Naţional al României.

Ziua Naţională, mai săracă la Turnu Severin. Mai multe instituţii au cumpărat împreună o coroană de flori

Vremea frumoasă a scos din casă câteva zeci de severineni care au ţinut să participe la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale şi la Drobeta Turnu Severin. Programul organizat de autorităţi a fost însă scurt, fără prezentarea tehnicii din dotarea subunutăţilor MAI.

Programul a început la ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi discursul prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, despre semnificaţia Zilei de 1 Decembrie. A urmat apoi o slujbă religioasă de comemorare a eroilor, urmată de ceremonialul depunerii de  coroane, jerbe de flori şi defilarea gărzii de onoare.

Circa 5.000 de clujeni au participat la parada militară de Ziua Naţională. Boc a fost luat la dans de o tânără artistă

Circa 5.000 de clujeni au participat la evenimente dedicate Zilei Naţionale, care au început la ora 12.00 cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, urmată de ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu. După ce s-a dansat Hora Unirii, a urmat o paradă spectaculoasă a tehnicii militare.

Clujenii au participat în număr mare – circa 5.000 de persoane – la evenimentele din prima parte a zilei dedicate Zilei Naţionale a României. A contribuit şi vremea frumoasă, dar şi programul interesant pregătit de autorităţi.

Clujenii au venit la sărbătoare chiar dacă nu s-a anunţat că se vor distribui sarmale şi vin, cum se întâmplă în alte localităţi. După depunerea coroanelor la statuia lui Avram Iancu, care a început la ora 12.00, clujenii prezenţi în faţa Teatrului Naţional au asistat la mai multe dansuri populare prezentate de ansambluri locale, care au stârnit ropote de apauze din partea audienţei.

Momentul culminant a fost Hora Unirii în care s-au prins şi oficialităţile: primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu şi prefectul Gheorghe Vuşcan.

1 Decembrie cu statuie de împrumut şi 8.000 de sarmale la Slobozia

Ziua Naţională a României i-a prins pe picior greşit pe edilii Sloboziei. Deşi aceştia aveau în plan să oficieze manifestările lângă cea mai nouă statuie a lui Mihai Viteazul, acest lucru nu s-a realizat. O eroare de proiectare a făcut ca monumentul să nu fie terminat la timp. Astfel că, a fost împrumutată o altă statuie, adusă tocmai de la Oraşul de Floci, locul unde se presupune că s-ar fi născut voievodul.

Pregătirile pentru Ziua Naţională a României au început la Slobozia cu 3 luni în urmă. Astfel, autorităţile locale au demarat construcţia Pieţii Unirii, un scuar larg unde să se poată organiza manifestaţii publice.

Paradă militară, dansuri populare şi majorete în centrul Bacăului de Ziua României

Sute de băcăuani au fost prezenţi în Piaţa Tricolorului din centrul municipiului Bacău, pentru a asista la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. După discursurile ţinute de reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale a urmat parada militară a Garnizoanei Bacău.

Ulterior, în centrul Bacăului a avut loc un program artistic, ce a cuprins dansuri populare susţinute de artiştii Ansamblului Plaiuri Băcăuane, dar şi un spectacol de majorete organizat de Palatul Copiilor. Dimineaţă, începând cu ora 10:00, au avut loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor.

Ziua Naţională la Alexandria, printre porţii de fasole

Sute de alexăndreni s-au adunat, astăzi, pe platoul de lângă Direcţia Finanţelor Publice Teleorman pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua Naţională. Unii au indurat două ore în frig mânaţi de patriotism, alţii cu gândul la fasolea dată gratis de primărie.

Momentul de deschidere a festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 95 de ani de făurirea statului naţional unitar a aparţinut Gărzii de Onoare a Garnizoanei Alexandria care a întâmpinat mai marii judeţului cu marşul de onoare. Festivitatea de sărbătorire a Marii Unirii a inclus o slujbă în memoria eroilor jertifiţi pentru patrie şi o serie de discursuri ale autorităţilor judeţene. 

N-au lipsit momentele artistice susţinute de Octavian Broşteanu, elevul Şcolii gimnaziale ” Mihail Viteazul” şi de câştigătorii concursului ” 1 decembrie-moment istoric” de la Colegiul Naţional ” Al. D Ghica” care au pus în scenă momentul Unirii.

Mii de bistriţeni au admirat parada militară. Pentru prima dată s-a servit fasole cu cârnaţi, însă cu dedicaţie

Cu siguranţă manifestările pregătite anul acesta de către autorităţile locale şi judeţene cu ocazia Zilei Naţionale au fost cele mai grandioase de care au avut parte bistriţenii în ultimii ani. Tot ca o premieră s-a servit fasole cu cârnaţi, însă doar anumitor categorii de bistriţeni.

În jur de 35 de autoturisme şi mijloace tehnice au acaparat duminică la ora prânzului strada Gheoghe Şincai, în cadrul uneia dintre cele mai fastuoase parade dedicate Zilei Naţionale care a avut loc în Bistriţa în ultimii ani.

Alături de autoturismele şi mijloacele tehnice din dotare au defilat  şi peste 350 de angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Afacerilor Interne şi ai Justiţiei. Prezent a fost chiar şi un câine al Jandarmeriei bistriţene, care a stat cuminte într-unul din autoturismele instituţiei pe tot parcursul evenimentului.

Mii de focşăneni, la parada militară din centrul municipiului în cinstea Zilei Naţionale  a României

Focşănenii au răspuns în număr mare invitaţie la sărbătorirea Zilei Naţionale, mai ales că după parada militară au avut parte de un prânz copios, cu fasole şi cârnaţi.

Vremea însorită i-a scos în număr mare pe focşăneni astăzi din case, la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie.

Manifestările, la care au luat parte autorităţi civile, militare, dar şi foarte mulţi locuitori ai oraşului au început cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu binecuvântarea drapelului de către preotul Garnizoanei Focşani, steagul României fiind ulterior arborat pe catarg.

Depuneri de coroane şi trandafiri oferiţi arădenilor, de Ziua Naţională a României

Autorităţile locale, dar şi reprezentanţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” au marcat Ziua Naţională a României cu depuneri de coroane la statuia corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiş, apoi la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu, dar şi la „Crucea Martirilor”.

Tot de Ziua României, membrii Asociaţiei Revoluţionarilor Oraş Martir Arad (AROMA) au decis să celebreze într-un mod original. Astfel, reprezentanţii AROMA, Ioan Vârtaci, Eduard Hoffmann, Ioan Chivari şi Petru Braun, au împărţit astăzi trandafiri arădenilor aflaţi în trecere prin faţa Teatrului „Ioan Slavici”.

Referitor la locaţia aleasă, preşedintele AROMA, Ioan Vârtaci, a explicat că aceasta „este reprezentativă pentru cultura şi civilizaţia României, de care suntem mândri. Am făcut acest gest pentru trecutul, prezentul şi viitorul României”.

Peste 10.000 de sibieni, la parada militară de 1 Ziua Naţională. Mesajele copiilor pentru România: ”României de Ziua Naţională îi transmit că o iubesc”

O duminică superbă, cu soare şi cer senin, şi mii de sibieni strânşi de-a lungul bulevardului Corneliu Coposu. Aşa a întâmpinat fosta capitală culturală europeană Ziua Naţională a României.

Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de începerea paradei, sibienii au început să se strângă de-o parte şi de alta a bulevardului Corneliu Coposu, una din cele mai circulate artere ale oraşului. 

Pe Zidul Cetăţii, un steag imens ”veghea” mulţimea din ce în ce mai numeroasă, în timp de militarii şi poliţiştii împărţeau sibienilor steguleţe tricolore. 

Tineri şi vârstnici deopotrivă, dar şi foarte mulţi copii au admirat parada impresionantă din centrul Sibiului, care a pornit de al Spitalul Judeţean şi s-a oprit în Piaţa Unirii. Peste 1.000 de oameni şi mai mult de 50 de maşini reprezentative pentru unităţile militare din Sibiu au defilat prin faţa miilor de spectator, în sunet de fanfară. 

Demonstraţie de mânuire a armei, în faţa a mii de buzoieni, de Ziua României

O paradă de excepţie, demonstraţie de îndemânare, avioane supersonice iar, la final, mii de porţii de fasole şi sărmăluţe şi un concert de muzică populară. Asta au primit în dar buzoienii de Ziua Naţională. Strânşi cu miile de-a lungul principalului bulevard de promenadă din Buzău, localnicii au profitat de ziua însorită şi au ieşit să participe la festivităţi.

Bulevardul din faţa Prefecturii a fost luat cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii de către buzoieni. Cu steguleţe şi insigne tricolore, au aşteptat cu rădbare, după discursurile politicienilor şi depunerile de coroane, să vadă parada militară, principala atracţie a festivităţilor dedicate Zilei Naţionale.

Parada a fost deschisă de formaţiile de avioane IAR 99 şi IAK 52 de la Baza militară de la Boboc, apoi Garda Batalionului de Geniu a oferit privitorilor un exerciţiu de îndemânare cu armele.

Parada militară a adus în centrul Zalăului sute de persoane

O vreme superbă, cu un soare strălucitor, şi prezenţa militarilor pregătiţi pentru paradă au fost principalele ingrediente care au atras în centrul Zalăului un număr record de participanţi la ceremoniile organizate de Ziua Naţională a României.

Părinţi, bunici, dar, mai ales, copii, s-au adunat la orele prânzului pe platoul din faţa Prefecturii pentru a asista la ceremoniile organizate la Zalău pentru marcarea împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire. 

Cea mai mare parte din durata evenimentului a ocupat-o ceremonialul religios, oficiat de preotul militar Ioan Avram, după care prefectul Sălajului, Ionel Ciunt, a dat citire mesajului premierului Victor Ponta cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a adresat, la rândul său, propriul său mesaj sălăjenilor.

Mii de braşoveni au ieşit pe stradă pentru a sărbători Ziua Naţională

Braşovenii au răspuns prezent invitaţiei şi au venit în Piaţa Sfatului unde au asistat de la parada militară şi a demonstraţiile de luptă ale Vănătorilor de Munte. Braşovenii au demonstrat că sunt mândri că sunt români şi nu s-au speriat de soarele cu dinţi care a cam îngheţat termometrele.

Oraşul a fost îmbodobit în Roşu, Galben şi Albastru, iar braşovenii au arborat şi ei la geamuri tricolorul. Apoi, au mers, cu mic, cu mare, în centrul oraşului în Piaţa Sfatului pentru a sărbători alături de semenii lor Ziua Naţională. Aici au urmărit parada militară şi ceremonialul religios, dar şi demontraţiile de luptă ale militarilor. Imediat după parada din Piaţa Sfatului braşovenii au incins o horă în Piaţa Unirii alăruri de Junii Braşovului.

Ziua Naţională a României a început la Satu Mare cu festivităţi sobre. Distracţia începe abia spre seară

Ziua Naţională a României a început la Satu Mare cu o serie de manifestări patriotice. Autorităţile locale sătmărene au depus coroane de flori timp de două ore la statua lui Mihai Viteazul, Corneliu Coposu,I.C.Brătianu şi Iuliu Maniu, după care s-a desfăşurat ceremonialul oficial şi parada militară. Dacă de dimineaţă, ziua de 1 Decembrie a fost marcată prin manifestări sobre, după masă începe spectacolul.

Aniversarea, în 2013, a 95 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918 a determinat administraţiile locale din judeţul Satu Mare să organizeze festivităţi de mai mare amploare, dar şi să scoată din visterii sume importante de bani pentru finanţarea manifestărilor.

De Ziua Naţională, paradă militară cu autovehicule de intervenţie la Slatina

Câteva sute de slătineni au participat, duminică dimineaţă, la manifestările organizate de autorităţile judeţene şi locale cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale. Acţiunile s-au concentrat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa complexului comercial Winmarkt-Oltul din centrul urbei. 

S-au ţinut discursuri, s-au depus jerbe de flori şi, la final, o paradă militară cu utilajele de intervenţie în situaţii de urgenţă a încântat asistenţa.

Spre deosebire de anii anteriori, când nu s-a respectat ora de începere a manifestărilor, de data aceasta, acţiunile de la Slatina prilejuite de Ziua Naţională au avut precizia unui ceas elveţian şi au demarat la orele 10.00. 

La acel moment, platoul din preajma complexului comercial Vacanţa, unde se află statuia domnitorului A.I. Cuza, era plin de simpli trecători şi, mai ales, angajaţi ai instituţiilor publice mai mult sau mai puţin “descentralizate”, prezenţi în frunte cu şefii lor. 

Defilarea militarilor, poliţiştilor şi jandarmilor din Timişoara, de Ziua României

Pentru 1 Decembrie, timişorenii au avut parte, la fel ca în ultimii ani, de defilarea angajaţilor MAPN, MAI, SRI, ISU Banat, Poliţia Locală şi Escadrila de Elicoptere de la Giarmata.

Evenimente dedicate Zilei României, care s-au desfăşurat în faţa Palatului Administrativ, au început cu alocuţionile oficialităţilor locale. 

Primarul Nicolae Robu, Titu Bojin, preşedintele CJT şi prefectul Eugen Dogaru, au evocat importanţa acestei zile şi le-au urat timişorenilor „La mulţi ani!”. După momentul religios ţinut de preoţii de la Mitropolia Banatului, a urmat mult aşteptatul moment al defilării. 

Detaşamentele Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, SRI, ISU Banat, Poliţia Locală şi Escadrila de Elicoptere de la Giarmata au trecut prin faţa localnicilor care s-au adunat pe Bulevardul 16 Decembrie. 

Peste 8.000 de vasluieni au sărbătorit în stradă Ziua României

Peste 8.000 de vasluieni au ieşit în stradă pentru a admira parada şi tehnica militară pregătită de autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Manifestările au debutat la ora 10:00, la Primăria Vaslui, acolo unde a fost prezentată stema oficială a oraşului. La ora 11:00, oamenii s-au adunat în Centrul Civic, la statuia lui Ştefan cel Mare, acolo unde a avut loc o slujbă religioasă oficiată de un sobor format din cinci preoţi, în frunte cu Protopopul de Vaslui, Vasile Pârcălabu.

1.500 de vâlceni au sărbătorit Ziua Naţională a României în stradă

Vâlcenii au asistat în număr mare la ceremonialul religios şi militar organizat în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea de Ziua Naţională a României. 1 500 de persoane au urmărit defilarea Gărzii de Onoare compusă din cadre aparţinând Garnizoanei „Panait Donici”, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

La manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au luat parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, vetereni de război, militari în rezervă şi în retragere, cetăţeni şi foarte mulţi copii.

„Am venit să vedem cum defilează militarii, e cel mai frumos moment. Eu şi colegii mei ne mândrim că suntem români. În fiecare an venim la monument de Ziua Naţională a României”, povesteşte Alexandru, unul dintre elevii prezenţi în centrul oraşului astăzi.

La acest material au participat Cristina Răduţă, Remus Florescu, Mădălin Sofronie, Dorin Timonea, Olimpia Filip, Elisabeth Bouleanu, Borcea Ştefan, Untaru Claudia, Ramona Găină, Iulian Bunilă, Alina Pop, Simona Suciu, Cristina Cîcău, Mugurel Manea, Ştefan Both, Ionuţ Balaban, Irina Rîpan, Corina Macavei, Bianca Sara.

Pe aceeaşi temă:

Ziua Naţională a României la Alba Iulia. Steag tricolor lung de 400 de metri întins în Cetate

Peste 20.000 de bucureşteni au participat la parada militară de la Arcul de Triumf. Ponta şi Băsescu, prezenţi la festivităţi

De Ziua Naţională, paradă militară cu autovehicule de intervenţie la Slatina

Defilarea militarilor, poliţiştilor şi jandarmilor din Timişoara, de Ziua României

Mai multe pentru tine:
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer