Vinul roşu combate creşterea colesterolului în urma consumului de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antioxidanţii din vin împiedică absorbţia compuşilor de către intestin

Un pahar de vin roşu poate împiedica formarea colesterolului în urma consumului de carne roşie, au descoperit cercetătorii citaţi de „The Telegraph“.

Acei compuşi nocivi din carne ajung în sânge în timpul digestiei şi duce la formarea colesterolului rău, ce afectează vasele de sânge şi creşte riscul apariţiei afecţiunilor cardiace.

Însă antioxidanţii din vin, cunoscuţi sub numele de polifenoli, împiedică absorţia acestor compuşi de către intestin, astfel că ei nici nu mai pot pătrunde în vasele de sânge.

Asta ar putea explica de ce vinul reduce riscul bolilor de inimă, a spus Ron Kohen, profesor în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim.

„Carnea este bogată în grăsimi polinesaturate şi în colesterol. Rezultatele noastre pot reprezenta explicaţia pentru asocierea dintre consumul frecvent de carne şi riscul destul de ridicat de apariţie a unor afecţiuni cardiovasculare. Inclusiv produsele bogate în polifenol, ca parte integrantă a mesei, pot diminua semnificativ aceste efecte nocive“, a declarat el pentru „The Telegraph“.

Timp de patru zile, cercetătorii au oferit unui grup de 14 voluntari sănătoşi cotlet de curcan şi le-au cerut să nu consume peşte sau alt tip de carne. Ulterior, voluntarii au urmat aceeaşi dietă, dar însoţită de un pahar de vin.

Cercetările au arătat că atunci când voluntarii au consumat doar carne, le-a crescut nivelul compuşilor din sânge, ceea ce a provocat şi o creştere a nivelului de colesterol. După patru zile în care au consumat carnea, nivelul de colesterol a crescut cu 97%. Este posibil ca această modificare să fie responsabilă pentru solificarea arterelor.

După ce carnea a fost servită cu un pahar de vin roşu, nivelul de colesterol nu s-a modificat, iar în unele cazuri chiar a scăzut.

În cadrul studiului, carnea a fost marinată în vin roşu, dar profesorul Kohen spune că se obţine un efect similiar dacă vinul este băut.

De asemenea, un alt studiu din Noua Zeelandă a constatat că şi consumul de legume, mai exact cel de cartofi, poate reduce efectele dăunătoare produse în timpul digestiei.

Mai multe pentru tine:
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Tutunul și impactul lui asupra bugetelor de sănătate publică
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Cele 3 semne zodiacale chinezești care atrag abundența în săptămâna 27 octombrie – 2 noiembrie 2025
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Incertitudine la alegerile pentru Primăria Capitalei. Sociologul Remus Ștefureac prezintă elementele care pot marca scrutinul
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”