Vinul roşu combate creşterea colesterolului în urma consumului de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antioxidanţii din vin împiedică absorbţia compuşilor de către intestin

Un pahar de vin roşu poate împiedica formarea colesterolului în urma consumului de carne roşie, au descoperit cercetătorii citaţi de „The Telegraph“.

Acei compuşi nocivi din carne ajung în sânge în timpul digestiei şi duce la formarea colesterolului rău, ce afectează vasele de sânge şi creşte riscul apariţiei afecţiunilor cardiace.

Însă antioxidanţii din vin, cunoscuţi sub numele de polifenoli, împiedică absorţia acestor compuşi de către intestin, astfel că ei nici nu mai pot pătrunde în vasele de sânge.

Asta ar putea explica de ce vinul reduce riscul bolilor de inimă, a spus Ron Kohen, profesor în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim.

„Carnea este bogată în grăsimi polinesaturate şi în colesterol. Rezultatele noastre pot reprezenta explicaţia pentru asocierea dintre consumul frecvent de carne şi riscul destul de ridicat de apariţie a unor afecţiuni cardiovasculare. Inclusiv produsele bogate în polifenol, ca parte integrantă a mesei, pot diminua semnificativ aceste efecte nocive“, a declarat el pentru „The Telegraph“.

Timp de patru zile, cercetătorii au oferit unui grup de 14 voluntari sănătoşi cotlet de curcan şi le-au cerut să nu consume peşte sau alt tip de carne. Ulterior, voluntarii au urmat aceeaşi dietă, dar însoţită de un pahar de vin.

Cercetările au arătat că atunci când voluntarii au consumat doar carne, le-a crescut nivelul compuşilor din sânge, ceea ce a provocat şi o creştere a nivelului de colesterol. După patru zile în care au consumat carnea, nivelul de colesterol a crescut cu 97%. Este posibil ca această modificare să fie responsabilă pentru solificarea arterelor.

După ce carnea a fost servită cu un pahar de vin roşu, nivelul de colesterol nu s-a modificat, iar în unele cazuri chiar a scăzut.

În cadrul studiului, carnea a fost marinată în vin roşu, dar profesorul Kohen spune că se obţine un efect similiar dacă vinul este băut.

De asemenea, un alt studiu din Noua Zeelandă a constatat că şi consumul de legume, mai exact cel de cartofi, poate reduce efectele dăunătoare produse în timpul digestiei.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului