Tinerețe fără bătrânețe: ce suplimente alimentare alege un expert în biologia îmbătrânirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un biogerontolog din Marea Britanie a dezvăluit care sunt cele șase suplimente alimentare pe care le ia în fiecare zi pentru a preveni problemele de sănătate legate de înaintarea în vârstă. 

Suplimente alimentare pentru o viață mai lungă - Foto Arhivă

Toți ne dorim o viață lungă și sănătoasă, iar pentru asta ne putem ajuta de unele suplimente alimentare.

David Clancy, un biogerontolog în vârstă de 50 de ani,  studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie. Expertul a divulgat care sunt cele șase suplimente alimentare pe care le ia pentru Business Insider. 

Unele sunt consumate pentru beneficiile pe care le-au descoperit unele studii științifice, iar altele pentru că a constatat deficiențe nutritive.  

Deși cel mai bine ar fi să obținem nutrienții din alimente decât din suplimente, uneori acestea din urmă sunt utile când analizele de sânge arată carențe. 

Unele persoane care vor să lupte cu îmbătrânirea îți suplimentează dieta cu pastile cu risc relativ scăzut, cum sunt vitamina D sau rapamicina, un medicament utilizat în general pentru transplanturile de rinichi și unele tipuri de cancer

Iau ulei de pește pentru acizi grași pentru că nu-mi place peștele. A lua magneziu și vitamina D are sens pentru toată lumea în jurul vârstei mele. Acidul folic și B12 au sens pentru mine să le iau din cauza testului de sânge, iar ginkgo - ei bine, de ce nu?", a declarat biogerontologul David Clancy, potrivit sursei citate. 

Obținut din frunzele unui arbore, Ginkgo biloba conține antioxidanți și este utilizat de mult timp în medicina tradițională, chiar dacă nu există dovezi concludente care să arate că poate ajuta la vreo afecțiune, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă.  

A fost luat de o mulțime de oameni de-a lungul istoriei, așa că sunt dispus să arunc zarurile și să încerc, pentru că nu este scump. Nu poate face rău", a spus omul de știință. 

Asociat cu diverse beneficii, uleiul de pește, sursă de acizi grași omega-3, este folosit pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru îmbunătățirea vederii, ameliorarea inflamațiilor și sprijinirea sănătății articulațiilor. 

Înaintarea în vârstă este asociată cu o deficiență de magneziu, iar expertul spune că utilizează suplimentul în speranța că își va spori longevitatea și pentru un somn mai bun. Studii din 2022 susțin că magneziul contribuie la reglarea somnului, iar cercetări din 2021 arată că un nivel optim de magneziu previne inflamațiile cronice și prelungesc viața. 

Vitamina B12 se găsește în produse de origine animală, cum sunt ouăle, laptele și carnea, aceasta ajută la producerea ADN-ului și la menținerea sănătății celulelor sanguine și nervoase. Lipsa vitaminei B12 este asociată cu oboseala, pierderea în greutate, greață, vărsături, piele gălbuie. Vegetarienii sau veganii ar trebui să ia astfel de suplimente, pentru a compensa ce ar fi absorbit în mod natural din alimente. 

Acidul folic sau vitamina B9 este recunoscut pentru importanța sa în creșterea și funcționarea celulelor. Acesta este recomandat mai ales în sarcină pentru că ajută la reducerea riscului de defecte ale creierului și ale coloanei vertebrale. În mod natural, îl găsim în  fasole, mazăre și nuci, precum și în fructe precum portocalele, bananele, pepenii și căpșunile.  

Indispensabilă pentru sănătatea și rezistența oaselor, vitamina D susține sistemul imunitar și nervos. Obținem acest nutrient când ne expunem la soare, foarte puține alimente o conțin în mod natural.