Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
0China se confruntă în această perioadă cu un val de boli respiratorii grave cauzate de un virus care, în mod normal, nu vine cu simptome severe. Chiar și așa, potrivit presei internaționale, spitalele sunt pline cu bolnavi, iar decesele survin într-un număr din ce în ce mai mare. Medicul epidemiolog Mihai Negrea, expert în sănătate, a explicat pentru „Adevărul” că metapneumovirusul (HMPV), căci despre acesta este vorba, nu e, în realitate, decât o banală răceală.
„Vorbim despre un virus descoperit în anul 2001 și care nu ne îmbolnăvește grav. Însă, evident, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, pot apărea complicații dintre cele mai severe”, explică specialistul. Cu toate acestea, dr. Negrea recunoaște că apariția virusului în China a fost semnalată nu numai în presa internațională, ci și în grupurile de medici și specialiști epidemiologi din România: „Se vorbește, într-adevăr, despre acest virus, dar doar la nivel informativ. Nimeni din zona profesională încă nu este alertat dar, bineînțeles, dacă discuția apare în zona publică, automat toată lumea începe să studieze problema. Totuși, ar putea să fie ceva acolo, ira dacă apare și la noi să nu rămânem surprinși. Lumea medicală începe, așadar, să vorbească, să se informeze, să transmită informații, date, studii etc”.
Dr. Negrea consideră că informația preluată din presa străină este puțin exagerată: „În Europa sunt o grămadă de studii făcute pe virusul ăsta. Și, într-adevăr, există în sezonul rece o prevalență mai înaltă a acestui virus. Asta, mai ales dacă sunt testați copiii. Însă aceste teste se fac rar, pentru că cine se testează pentru o răceală comună? Căci asta face virusul: ne îmbolnăvește de o răceală pe care o ducem, de cele mai multe ori, pe picioare”.
Cât despre România, este foarte probabil ca metapneumovirusul să existe și la noi în țară și să fi provocat deja îmbolnăviri. Însă, oficial, nu se cunosc cazuri. Fiind vorba despre o răceală banală, bolnavul poate nici măcar nu i-a dat importanță: „Dacă nu se întâmplă ceva deosebit, nu caută nimeni virusul ăsta, pentru că nu este un virus care să dea probleme. El circulă în întreaga lume, inclusiv în Europa, în SUA și Canada. În general, de-a lungul timpului, în SUA, de exemplu, peste 60% dintre pacienții care ajuns la spital s-au îmbolnăvit din cauza acestui virus. Deci, vorbim despre ceva foarte cunoscut dar, din fericire, fără simptome grave”.
Testările, continuă expertul, se fac în momentul în care într-o perioadă relativ scurtă apar foarte multe cazuri de îmbolnăvire: „Pe de altă parte, în zona asta a răcelilor, avem în jur de 20 de viruși pe care nu-i testează nimeni în mod curent. Doar când apar, iar numărul de bolnavi crește. Însă, dacă simptomele nu sunt grave, nu se testează mai nimeni”.
Cum deosebim metapneumovirusul de virusul gripal
În timp ce gripa comună vine cu simptome precum dureri musculare, stare generală de rău și febră înaltă, boala cauzată de metapneumovirus este mult mai blândă, explică specialistul: „Pacientul face febră mică, poate 38 de grade Celsius, nu are dureri musculare, în schimb îi curge nasul și, cel mai important, tușește. Este vorba despre o tuse seacă, în capul pieptului, puternică, supărătoare și persistentă chiar și două, trei săptămâni după vindecare. Acesta ar fi simptomul care poate indica faptul că ai fost infectat cu virusul. Dacă te testezi împotriva gripei și a COVID-ului, iar rezultatele sunt negative, cel mai probabil ai contactat Metapneumovirusul uman”.
Netratată, această boală poate veni la pachet cu complicați, mai ales în rândul copiilor mici, a persoanelor bolnave cronic sau a celor care au un sistem imunitar foarte scăzut. „Cei care au boli respiratorii preexistente, astm, broșite, fumătorii, bolnavii de cancer, cei imunosupresați pot face forme mai grave. Dar la aceste persoane orice virus se complică și poate declanșa pneumonii bacteriene sau alte afecțiuni”, a mai adăugat dr. Negrea. Boala durează între 12-13 zile, iar apoi se vindecă datorită sistemului imunitar care luptă cu virusul.
Epidemiolog: „De gripă și virus respirator sincițial ar trebui să ne temem mai mult”
Specialistul a precizat că, în acest moment, în Europa circulă virusul respirator sincițial și acesta ar trebui să ne pună pe gânduri cu adevărat. Și gripa. „Acum, virusul respirator sincițial se află în atenția experților în sănătate europeni. De aceasta ar trebui să ne ferim, cu atât mai mult cu cât are o incidență de zece ori mai mare decât HMPV. Și gripa ar trebui să ne îngrijoreze căci urmează să ne confruntăm cu o epidemie”. Potrivit specialistului, în curând vom avea câte 20.000 de cazuri de îmbolnăviri cu gripă pe săptămână. „În ultima săptămână din decemebrie au fost peste 4.000. Săptămâna asta am putea ajunge la 6.000, după care la 9.000, după care undeva la 12.000 de cazuri de îmbolnăvire. Va crește automat și numărul de testări. Epidemia ar putea fi declanșată la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lui februarie. Apoi ar mai putea fi un val în aprilie, dar depinde foarte mult de temperatura de afară. Dacă în această iarnă vom avea un ger cu minus 10-15 grade, cazurile vor scădea. Dar nu vom avea nici o șansă căci nu mai avem iernile de altădată”, mai punctează epidemiologul.
Cum putem preveni metapneumovirusul
Fiind vorba despre un virus care produce răceli, regulile de prevenție sunt cele clasice, pe care le cunoaște toată lumea și care se respectă în cazul tuturor virozelor: „Metapneumovirusul se transmite prin tuse și strănut, prin picăturile de salivă pe care le eliminăm. Motiv pentru care, cine nu vrea să se îmbolnăvească ar trebui să poarte mască de protecție. Persoanele deja bolnave ar trebui să evite contactul cu cele sănătoase, ar trebui să tușească în batistă sau în mânecă”, avertizează medicul. „În greneral, să pui mâna la gură când tușești este o mare greșeală. Virusul de pe palmă se transmite pe obiectele cu care intri ulterior în contact și care sunt atinse apoi de alte persoane”.
O altă măsură de prevenție este păstrarea igienei corporale, spălatul pe mâni cu apă și săpun și aerisirea încăperilor: „Mai ales dacă în camera respectivă s-au adunat mai multe persoane. Aerisirea cinci minute de mai multe ori pe zi face minuni”.
Cum ne tratăm răceala
Răceala poate nu poate fi tratată, însă simptomele pot fi ținute sub control, explică medicul. Acesta recomandă administrarea unui tratament simptomatic în care să fie incluse paracetamolul, ibuprofenul și siropurile de tuse: „Anti-tusivele, fie că sunt pe bază de plante, fie medicamentoase, te vor ajuta să treci mai ușor peste tuse, mai ales că este vorba despre una agresivă și de lungă durată”.
Evident, dacă febra persită mai multe zile, dacă este din ce în ce mai mare, dacă nu poți să respiri, simți că nu mai ai aer, trebuie să mergi la medic. „În general, bolile virale crează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Odată ce ne scade imunitatea, organismul luptând cu boala virală, bacteriile profită și se înmulțesc. Și poți să dai dintr-o răceală banală în pneumonie bacteriană, ceea ce este deja e foarte grav”, avertizează epidemiologul.
China, mai precizează medicul Mihai Negrea, se confruntă în această perioadă și cu ceea ce noi numim Sindrom acut respirator sever SARS. „Au, în general, o creștere a bolilor infecțioase respiratorii, dar nu sunt neapărat provocate de metapneumovirus. Încă nu au definit cauzele. Dar asta se întâmplă și la noi, căci ne aflăm în plin sezon rece”, a mai punctat specialistul