Când face rău consumul de carne tocată. Medic: „Majoritatea o prepară cum nu trebuie și din ce nu trebuie”

0
Publicat:

Deloc puține sunt persoanele care se plâng de diverse simptome neplăcute după consumul de preparate din carne tocată. La ce să fim atenți ne explică un medic specializat în boli de nutriție.

Cranea tocată ne face rău dacă are multă grăsime și o preparăm prin prăjire FOTO: pexels

Deseori auzim recomandarea medicilor de a evita preparatele din carne tocată sau de a diminua cantitățile consumate, cu atât mai mult dacă ne confruntăm cu afecțiuni biliare, hepatice, gastrice sau pancreatice.

Sfaturile vin în special în preajma sărbătorilor, când consumăm diverse preparate tradiționale în care este folosită carnea tocată, dar ar trebui să ținem cont de ele pe tot parcursul anului.

Carnea tocată nu este în sine un pericol, spune medicul specializat în diabet, nutriție și boli metabolice Anca Roman, asta dacă avem grijă pe de o parte ce materie primă folosim, iar pe de alta, cum o preparăm. „Majoritatea o prepară cum nu trebuie și din ce nu trebuie”, spune mediul.

Carne roșie ar trebui să consumăm doar ocazional

„Depinde din ce e făcută și cum e preparată. În general, carnea tocată (N.R.: cumpărată din magazin) este foarte grasă. Dar dacă e făcută, de exemplu, din piept de curcan și preparată fără grăsime nu face rău”, explică medicul.

Putem prepara chiftele din carne albă, pe care să nu le prăjim, ci să optăm pentru prepararea la cuptor, și astfel nu ne vom expune niciunui risc. Tot din carne slabă de pui sau curcan putem prepara și sarmale, fără să adăugăm slănină sau afumătură.

Problemele pot să apară în schimb dacă preparăm diverse feluri de mâncare, de la apreciatele sarmale și chiftele și până la musaca și alte bunătăți, din carnea tocată cumpărată ca atare din magazin. Această carne are o mare cantitate de grăsime, iar dacă mai este și de porc sau vită, riscul de a ne confrunta cu neplăceri crește enorm.

Carnea de vită, preferată de mulți, face parte din aceași categorie cu cea de porc și trebuie consumată și aceasta cu moderație, atrage atenția medicul. „Este carne roșie și conform piramidei alimentare se recomandă consumul ocazional”, spune dr. Roman. Iar ocazional, subliniază medicul, înseamnă de doar câteva ori pe an.

La fel ar trebui să procedăm și cu carnea de porc, care se digeră greu și care este responsabilă, în cazul consumului zilnic de carne roșie, de  creșterea riscului de  a face boli grave. Bolile cardiovasculare, dar și cancerul, sunt primele pe listă. Mai mult, dacă vorbim de carne roșie procesată (mezelurile, de exemplu) riscurile sunt și mai mari.  

Ce putem face de asemenea pentru o sănătate bună, ne sfătuiește medicul, ar fi să avem cel puțin două-trei zile pe săptămână în care să renunțăm complet la consumul de carne, înlocuind-o cu proteina vegetală.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei