Aditivii din cârnați și alte produse din carne ar putea crește riscul de diabet tip 2

0
Publicat:

Aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2, arată un nou studiu al cercetătorilor francezi, potrivit FOX News.

Carnati și alte produse din carne. FOTO Shutterstock

Concluziile acestui studiu au fost publicate recent în PLOS Medicine.

Studiul a luat în considerare date de la peste 104.000 de participanți și a vizat perioada din 2009 până în 2021. Participanții au declarat singuri cât de mulți nitriți au consumat.

S-a constatat că cei care au consumat aditivii alimentari (cu nitriți) au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Autorii cercetării speră ca acest studiu să fie replicat și în rândul altor populații și spun că și-ar dori ca rezultatele cercetării lor să aducă mai multe reglementări privind aditivii alimentari din carnea procesată. 

Care e rolul nitrișilor în mezeluri

Nitriţii sunt substanţe chimice folosite la prepararea mezelurilor și nu numai, pentru că împiedică grăsimea (aici, din carne) să râncezească şi înhibă astfel apariţia unor bacterii periculoase, precum listeria sau bacteria care provoacă botulismul, dar și pentru a conferi mezelurilor o anumită culoarea și aromă.

Organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza cum trebuie

Amintim că diabetul de tip 2 este precedat la cei mai mulţi pacienţi de prediabet, adică atunci când nivelul glucozei din sânge este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2. Studiile arată că multe dintre modificările de substanţă aferente diabetului apar în prediabet.

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte – între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate. Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii şi adolescenţi diabetul de tip 2 este destul de rar întâlnit.

 Amintim că autorităţile sanitare franceze au confirmat anul trecut "existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi", în special prin intermediul cărnii procesate, într-un aviz în care se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, potrivit AFP.

Mai multe pentru tine:
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește