România „țara problemă” a traficului de persoane în Europa. Aproape jumătate dintre victime și traficanții din UE sunt români

0
Publicat:

Fundația Active Citizens Fund România subliniază că țara noastră a fost și rămâne principala „țară problemă” a traficului de persoane în Europa. Între 30% și 50% dintre victimele identificate sunt cetățeni români, iar procentul de traficanți români din UE se situează între 40% și 60%. 

România, țara din care vin cele mai multe victime ale traficului de persoane Foto cursdeguvernare.ro

„România a fost și rămâne principala „țară problemă” a traficului de persoane în Europa. La nivelul celor 27 de state membre UE, cetățenii unui singur stat – România, reprezintă între 30% și 50% din numărul total al victimelor identificate și între 40% și 60% dintre traficanții UE”, transmite comunicatul organizației. 

Procentul de copii români exploatați sexual din totalul minorilor victime ale traficului de persoane ste între 75% și 80%, cu mult peste ponderea globală în domeniu de 51%, potrivit sursei citate. 

De altfel, și datele Comisiei Europene din 2022 evidențiază că 2.315 persoane traficate în UE sunt cetățeni români, plasându-ne pe primul loc în UE în acest top. 

Pentru combaterea acestui aspect cei de la fundație cer ajutorul autorităților pentru adoptarea următoarelor măsuri : 

  1. creșterea capacității autorităților de aplicare a legii pentru a-și duce la îndeplinire, în mod efectiv și eficient, atribuțiile legale de combatere și monitorizare a fenomenului traficului de persoane; 
  1. operaționalizarea celor 9 adăposturi pentru victimele traficului de persoane și finanțarea corespunzătoare a nevoilor de asistență și protecție a acestora, atât în sectorul public cât și în cel privat; 
  1. organizarea unor campanii publice masive de informare și conștientizare a traficului de persoane, susținute de instituțiile mass-media publice și private. 

RoTIP (Rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane) și consorțiul de ONG-uri care implementează proiectul STOP-AT cer implementarea prevederilor din OUG 76/2016 și sugerează că ar trebui mărită capacitatea DIICOT, mai ales dacă România va intra în spațiul Schengen. 

Fundația a atras atenția asupra fenomenului cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, care este marcată pe 18 octombrie în fiecare an, începând din 2006.