Cum arată hotelul din gheață, din apropierea Cercului Polar. O româncă a lucrat acolo: „Am avut zile cu minus 35 grade Celsius”
0O româncă din Vâlcea a luat parte la construirea celui mai mare hotel de gheață din lume, în apropiere de Cercul Polar. Monica Popescu este singura persoană din România implicată într-un astfel de proiect, care a presupus construirea și amenajarea unui hotel exclusiv din gheață.
Originară din Râmnicu Vâlcea, Monica Popescu, de 44 de ani, de profesie arhitect, a fost aleasă să facă parte din echipa de dezvoltare a hotelului de gheață cu numărul 34 din Suedia, la 200 kilometri de Cercul Polar.
Ea este singura persoană din România implicată într-un astfel de proiect, în urma unui concurs de selecție cu 157 de candidați din 36 de țări. Ea a creat conceptul și a dezvoltat o cameră de artă de lux - deluxe artsuite, prin care a reprezentat o poveste de supraviețuire sculptata în gheață și de amenajare a încăperii, denumită “Dream with a Thorn”.
Cu dimensiuni de 700 x 450 x 380 cm, camera este făcută în întregime din zăpadă și gheață. Construcția este în continuă mișcare, acoperișul și pereții tasându-se și deformându-se pe tot parcursul sezonului.
Faimosul Icehotel din Suedia are anul acesta o cameră gândită de o româncă. Monica Popescu, împreună cu colega sa, Emmylou Varon, a realizat în decembrie „Dream with a Thorn/Vis cu spin”, o cameră de lux în Ice hotel 34, construită în întregime din gheață și zăpadă, unde temperatura se menține constant la -5°C.
Concept artistic unic
Deschis în 1989, cu un concept artistic unic, Icehotel este, pe lângă un hotel, și o expoziție de artă în continuă schimbare. Creat într-o nouă versiune în fiecare iarnă, construcția este realizată în întregime din gheață naturală extrasă din râul Torne, unul dintre râurile naționale ale Suediei, încă pur și curat, ca mai apoi să se întoarcă în apele acestuia în primăvară, când se topește.
La ediția 34 din 2023 au trimis propuneri pentru realizarea unei camere 157 de candidați din 36 de țări. Conceptul Monicăi Popescu a fost unul inspirat de locul în care trăiește mare parte din an, Mexic: „Inspirată de vechea artă a tăierii hârtiei, papercutting, «Dream with a Thorn» invită vizitatorul să fie în centrul atenției și să se cufunde într-un peisaj arid. Cactuși bidimensionali, tăiați în straturi succesive, creează perspectiva pe care o întâlnim pe o scenă de teatru și ajută la relatarea poveștii. Este o poveste de supraviețuire; suculentele conțin apa neprețuită, la fel cum face gheața râului Torne din care sunt decupate. O grădină deșertică dezgolită, alcătuită din suprafețe plane care se intersectează pentru a crea obiecte tridimensionale”, a fost descrierea trimisă în concursul de design.
A fost construit în 6 săptămâni
„Hotelul a fost construit în șase săptămâni intense, cu 500 de tone de gheață și 10 piscine olimpice de „snis” – un amestec de gheață și zăpadă. Lucrările au început chiar din primăvară, când blocurile de gheață au fost recoltate din râul Torne pentru a fi păstrate la rece în depozitul de gheață din Jukkasjärvi. Gheața recoltată în primăvară a fost folosită pentru a face din Icehotel 34 experiența magică pe care acesta o reprezintă”, spune arhitecta.
„Se adaugă stresul de a respecta termenul limită”
Provocarea nu a fost doar una artistică, ci și de adaptare la temperaturile deosebit de scăzute. În cele două săptămâni de realizare a camerei, temperatura în nordul Suediei a variat de la -10˚C la -35˚C, când gheața devine casantă și riscă să se spargă, mănușile îți îngheață și totul merge mai încet: „Cele mai mari provocări sunt cele legate de lucrul în frig (am avut zile cu -35 de grade Celsius) și orele lungi de muncă fizică susținută timp de două săptămâni la care se adaugă stresul de a respecta termenul limită și de a «livra» camera terminată.
Totul durează mai mult la frig, munca fizică își pune amprenta, când ești epuizat ești mai sensibil, îți faci griji dacă termini la timp, ce mai rămâne de făcut. Trebuie să fii la curent cu regulile și reglementările care se aplică unui șantier, trebuie să te coordonezi cu echipa de iluminat pentru a instala luminile la momentul potrivit, trebuie să ai grijă cum manipulezi sculele electrice pe care le ai la dispoziție, cum sunt drujbele speciale pentru gheață sau pentru zăpadă.
Poate fi intimidant să folosești unelte electrice și să ții mereu cont de aspectul siguranței, atât pentru tine, cât și pentru oricine altcineva din jurul tău, dar ai toate echipamentele de protecție de care ai nevoie, cască, haine și încălțăminte adecvate pentru frig, mănuși, ochelari de protecție, pantaloni de protecție pentru drujbă, așa că, și dacă îți e frică, găsești încrederea necesară să faci ce trebuie făcut”, povestește Monica.