Un general polonez, numit la conducerea misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina: Reacția Varșoviei

0
Publicat:

Generalul polonez Piotr Trytek a fost numit să conducă misiunea Uniunii Europene pentru antrenarea militarilor ucraineni, a anunţat joi seara ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Blaszczak, în condiţiile în care ţările occidentale caută să-şi intensifice sprijinul pentru Kiev după declanşarea invaziei ruse, informează vineri Reuters.

Generalul Piotr Trytek FOTO wyborcza.pl

Uniunea Europeană (UE) a decis mai devreme luna aceasta să instituie o Misiune de asistenţă militară în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), menită să consolideze capacitatea militară a acestei ţări.

„Un ofiţer polonez, generalul Piotr Trytek, va conduce misiunea internaţională de pregătire militară pentru armata ucraineană”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter. „Aceasta este o imensă responsabilitate, dar şi o recunoaştere a poziţiei Poloniei pe scena internaţională”, a adăugat ministrul polonez.

Comandant al Diviziei a 11-a de cavalerie blindată, Trytek, în vârstă de 51 de ani, a activat în Irak şi în Afganistan.

EUMAM Ucraina va avea sediul central la Bruxelles şi centre de comandă operaţionale în Polonia şi Germania. Majoritatea antrenamentelor vor avea loc în Polonia.