Tânărul care s-a mutat în Finlanda după ce a aflat că este cel mai fericit loc de pe pământ: „Oamenii discută în saună complet dezbrăcați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jorge Reyes, în vârstă de 27 de ani, s-a mutat la Helsinki din Bogota, Columbia, fără să fi fost în Finlanda înainte de a face acest pas. A rămas surprins de câteva aspecte ale culturii finlandeze.

Imagine din helsinki FOTO Pixabay

Saunele în pielea goală, lipsa pantofilor la locul de muncă și protocolul acceptabil pentru întâlniri, l-au luat pe Reyes prin surprindere, scrie businessinsider.com, care a relatat despre experiența tânărului care a ajuns să aibă în Finlanda un stil de viață complet diferit de cel cu care era obișnuit.

„M-am mutat la Helsinki fără să fi vizitat vreodată Finlanda pentru că am citit că este cel mai fericit loc de pe pământ. Știam că vremea va fi o schimbare uriașă, dar au fost și alte surprize interesante pe parcurs”, a mărturisit tânărul.

Finlandezii nu poartă pantofi la birou

Cele mai multe birouri finlandeze au o politică de interzicere a încălțămintei. Unele acceptă „pantofii de interior", dar, în cea mai mare parte, angajații se rezumă la șosete.

„Când m-am mutat prima dată din Columbia, nu am adus șosete, deoarece veneam dintr-un climat mai cald. A trebuit să ies și să cumpăr șosete interesante, amuzante, cu țesături și stiluri diferite pentru locul de muncă. Am cumpărat niște șosete Pikachu și șosete cu logo-uri amuzante. Oamenii din întreaga lume își stilizează garderoba pentru locul de muncă, dar în Finlanda, noi stilizăm șosetele”, a spăus Jorge Reyes.

Saunele în pielea goală cu prietenii și colegii sunt normale

În Finlanda sunt saune peste tot. De obicei, oamenii au o saună în casă sau în clădirea rezidențială, dar și multe birouri au prevăzute astfel de dotări, spune tânărul.

„Este o normă culturală să intri în saună dezbrăcat. Oamenii discută în saună complet dezbrăcați. Este normal, deoarece corpul gol nu este considerat tabu aici”, explică Jorge Reyes.

Investiția în jaluzele bune, o necesitate

Tânărul spune că i s-a părut surprinzător cât de mult timp și efort petrec finlandezii pentru a alege jaluzelele și perdelele potrivite.

„În timpul verii, în special în iulie și august, abia dacă există întuneric, iar soarele strălucește mereu. Poate fi ora 2 dimineața, iar afară va fi un soare orbitor. Când m-am mutat (...), era greu să gestionăm cantitatea de lumină pe care o primeam, mai ales când soarele nu apunea timp de câteva săptămâni”, a argumentat Jorge.

Carnea de urs și de ren, servită în piețe și restaurante

Și câteva aspecte legate de ce mănâncă finlandezii l-au uimit:

„În cea mai mare parte a lumii, în special în zona de unde vin eu, oamenii nu au acces la carne de urs sau de ren. Dar aici, ei o servesc în piețe și restaurante ca masă. Pregătesc cârnații de ren sub formă de kebab. Carnea de ren mi s-a părut gustoasă, foarte fragedă și cu o aromă bogată de pământ. Nu am încercat încă carnea de urs”.

Opțiuni multiple pentru transportul public

Jorge Reyes a rămas impresionat și de de multitudinea de opțiuni pentru transportul public și de cât de ușor se poate ajunge peste tot, cu tramvaiul, metroul, trenul sau cu o bicicletă închiriată.

Cumpărături la mâna a doua

Tânărul spune că, deși oamenii sunt la modă și se îmbracă bine în Finlanda, nu îi deranjează să poarte haine la mâna a doua, ca opțiune ecologică.

Cina, abia de la a doua întâlnire

Și modul în care finlandezii abordează prima întâlnire e diferit pentru el.

„Am fost avertizat că mersul la un restaurant frumos la prima întâlnire poate fi considerat <<prea mult>>. În Columbia, pe de altă parte, primele întâlniri tind să fie o cină drăguță la un restaurant. Aici este recomandat să mergeți în baruri și cafenele la prima întâlnire!”, mai sune tânărul pentru Business Insider.