Zahărul hrăneşte cancerul de pancreas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la calitatea şi cantitatea de zahăr consumat zilnic!   FOTO Arhivă

Pe măsură ce obezitatea capătă proporţiile unei pandemii, zahărul are o „reputaţie” tot mai proastă. Dar acesta nu este singura acuzaţie. Mai nou, cercetătorii au descifrat mecanismul prin care zahărul hrăneşte celulele canceroase ale pancreasului.

Consumat în cantităţi prea mari, zahărul conduce în mod evident la creşterea greutăţii corporale. Or, obezitatea este unul dintre factorii de risc ai cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit însă o legătură directă între consumul excesiv de zahăr şi cancer. Mecanismul este următorul: zahărul antrenează secreţia de insulină, un hormon produs de pancreas pentru a regla nivelul glicemiei. Numai că un nivel crescut de insulină pe termen lung poate stimula înmulţirea celulelor canceroase. Această insulină antrenează de asemenea secreţia de către ficat a unui alt hormon (IGF1 – Insuline Growth Factor), care acţionează la rândul său ca un factor de creştere pentru celulele canceroase.

Explicaţiile ştiinţifice pot părea destul de dificil de înţeles, dar concluzia cercetătorilor este cât se poate de clară: „Ideal este să evitaţi dulciurile (prăjituri, biscuiţi, sucuri), dar şi dulciurile rafinate care conţin fructoză, un agent de îndulcire ieftin de care producătorii industriali uzează şi abuzează. Or, numeroase studii au arătat că siropul de glucoză-fructoză favorizează creşterea celulelor canceroase ale pancreasului, hrănindu-le efectiv”, informează topsante.com.

Aspartamul, cancerigen?

Aspartamul nu este nicidecum o soluţie sănătoasă. Controversele privind aspartamul au existat însă de la punerea acestui îndulcitor pe piaţă. Dezbaterea a fost reaprinsă în 2011, când un studiu al Institutului Ramazzini (Italia) a arătat că aspartamul a indus cancerul la rozătoarele care au fost expuse cronic la acest îndulcitor.

 În opinia doctorului Laurent Chevallier, nutriţionist, „este mai înţelept să evităm aspartamul, cu atât mai mult cu cât nu aduce niciun beneficiu nutriţional şi întreţine gustul pentru dulce”.

Dar stevia?

La rândul său, profesorul Michel Crepin, citat de topsante.com, spune despre stevia, un îndulcitor natural utilizat în mod tradiţional în America de Sud, că „este un agent de îndulcire interesant, deoarece are un indice glicemic 0 şi nu este metabolizat de organismul nostru”.

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători