S-a terminat cu tradiționalul trei mese pe zi. Mihaela Bilic: „Mic și des este viitorul culinar, mâncarea va fi reinventată”

0
Publicat:

Nutriționistul Mihaela Bilic susține că s-a terminat cu tradiționalul „trei mese pe zi”. Potrivit acesteia, „mic și des” este viitorul culinar. 

Mâncare fast-food FOTO: Shuterstock

„S-a terminat cu tradiționalul <3 mese pe zi>, <mic și des> este viitorul culinar/alimentar. Gustările nu sunt o noutate. Valoarea pieței globale pentru industria gustărilor a depășit 270 miliarde dolari în acest an și va crește cu o rată anuală de 6,20% până în 2030. Acolo unde odinioară gustările erau consumate între mese, acum le înlocuiesc complet, într-un fenomen cunoscut sub numele de <snackificare>”, a scris Mihaela Bilic, pe FB.

Potrivit nutriționistului, un sondaj din 2024 al Consiliului Internațional pentru Informații Alimentare a constatat că un procent uimitor de 56% dintre persoane au înlocuit mesele tradiționale cu gustări sau mese mai mici, în timp ce 73% au declarat că apelează la gustări cel puțin o dată pe zi.

„Principalul motiv este, fără îndoială, comoditatea. Stilul de viață actual obligă consumatorii să caute opțiuni alimentare rapide și convenabile atât acasă, cât și înafara casei.Un alt motiv este accesul la gustări sănătoase, este posibil să mănânci rapid și echilibrat, gustarea înseamnă mai mult decât un baton de ciocolată sau un pachet de chipsuri”, susține dr. Bilic.

În plus, consumatorii declară că se simt mai bine și își mențin nivelul de energie atunci când mănâncă puțin și des, în loc de trei mese copioase care îi fac să se simtă obosiți și leneși.

„Preferințele în materie de gustări variază de la o generație la alta: copiii preferă gustările dulci, cum ar fi fursecurile și prăjiturile iar adulții preferă opțiuni sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și iaurturile. Creșterea tendinței de snackificare creează o oportunitate majoră pentru industria alimentară, iar cerințele devin tot mai specifice”, precizează medicul nutriționist. 

În opinia specialistului, produsele bogate în proteine, fibre și ingrediente naturale câștigă teren și 45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru gustări cu ingrediente sănătoase.

„Se vede treaba că nu doar viața se schimbă, ci și alimentația. Modelul pe care le-am folosit de secole este pe cale să apună și mâncarea va fi reinventată… nu rămâne decât să sperăm că e spre binele nostru!”, concluzionează dr. Bilic.

Mai multe pentru tine:
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice