O jumătate de cană de năut face minuni pentru sănătate. Ce conține alimentul ieftin și hrănitor

0
Publicat:

Năutul este o proteină pe bază de plante care ar trebui să fie un aliment de bază în cămara ta. Aceste leguminoase consistente sunt un aliment accesibil și nutritiv care adaugă proteine și fibre la orice masă.

Mâncarea de năut, un preparat delicios și sănătos FOTO Shutterstock

Consumul regulat de năut face minuni pentru sănătate, relatează Today. Cercetările l-au asociat cu gestionarea greutății, sănătatea inimii, reglarea glicemiei, sănătatea intestinelor și prevenirea cancerului. Ca un bonus suplimentar, lichidul în care se conservă năutul - numit aquafaba - poate servi ca înlocuitor al ouălor în unele rețete.

Informații nutriționale despre năut

O porție de ½ cană de năut conservat are:

130 calorii

7 grame de proteine

3 grame de grăsime

20 de grame de carbohidrați

6,5 grame de fibre

1,8 miligrame de fier

Conservele de năut sunt ambalate într-un amestec sărat, astfel încât conținutul de sodiu variază în funcție de marcă. Cu toate acestea, clătirea năutului în apă rece înainte de a-l consuma reduce sodiul cu până la 40%.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Năutul este un aliment cu multe beneficii pentru sănătate. Potrivit cercetărilor, năutul are mai multe fibre decât alte leguminoase. Fibrele sunt cunoscute pentru rolul lor de a ajuta digestia și sunt, de asemenea, legate de scăderea tensiunii arteriale și de protejarea inimii. Majoritatea americanilor nu consumă cele 25-30 de grame de fibre recomandate zilnic, iar consumul unei porții de năut vă poate ajuta să vă acoperiți aproximativ 25% din necesarul zilnic.

Fibrele și proteinele din năut contribuie, de asemenea, la menținerea greutății. Cercetările observaționale arată că persoanele care consumă năut au un risc mai mic de obezitate decât cele care nu consumă. Mai mult, o analiză a constatat că persoanele care consumă leguminoase au mai multe șanse de a pierde în greutate, chiar dacă nu restricționează caloriile.

Crește sațietatea

De asemenea, năutul are amidon, un tip de carbohidrați care este "rezistent" la digestie. Acest lucru înseamnă că năutul durează mai mult timp pentru a fi digerat, ceea ce crește sațietatea și reduce creșterile de zahăr din sânge. Studiile sugerează că amidonul rezistent din năut stimulează anumiți hormoni care favorizează secreția de insulină, ceea ce menține stabil nivelul de zahăr din sânge după o masă.

În mod similar, năutul poate îmbunătăți nivelul colesterolului și al altor lipide din sânge. Este bine cunoscut faptul că fibrele au un impact pozitiv asupra sănătății inimii și a nivelului de colesterol, dar cercetările efectuate pe animale sugerează că fibrele alimentare din năut reduc nivelul de colesterol și trigliceride și au un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale. 

Cine nu ar trebui să mănânce năut?

Nu există relativ niciun dezavantaj în consumul de năut. Unele persoane pot avea gaze din cauza conținutului ridicat de fibre al legumei. Cu toate acestea, năutul nu provoacă la fel de multe gaze ca unele alte leguminoase. Pentru a reduce potențialele gaze, cumpărați năut uscat și gătiți-l acasă. Acest lucru descompune carbohidrații care provoacă gaze și poate duce la mai puțină flatulență.

Are cantități semnificative din toți aminoacizii esențiali

O ½ cană de năut are 7 grame de proteine, ceea ce îl face o sursă sigură de proteine vegetale. Deși este un mit comun că plantele nu conțin toți aminoacizii esențiali, cercetările sugerează contrariul. O analiză din 2023 din Food Science & Nutrition afirmă că năutul are cantități semnificative din toți aminoacizii esențiali (cei pe care organismul nu îi poate produce). Prin urmare, năutul este un adaos plăcut la orice masă pentru a crește cantitatea de proteine, dar poate servi și ca o gustare excelentă după antrenament pentru creșterea și recuperarea musculară.

Ce este aquafaba?

Aquafaba este lichidul dintr-o conservă de năut și este folosit uneori ca înlocuitor al albușului de ou ăn diverse preparate. Credeți sau nu, puteți folosi aquafaba pentru a face o bezea vegană sau chiar o frișcă pe bază de plante. Utilizarea aquafaba este simplă. În loc să puneți năutul din conservă într-o strecurătoare și să clătiți cu apă rece, scurgeți năutul într-un bol pentru a păstra lichidul. Puneți lichidul deoparte și veți avea aqufaba pe care o puteți folosi într-o rețetă simplă, cum ar fi un mousse de ciocolată vegană.

Năutul are un gust neutru, ceea ce îl face un adaos plăcut la aproape orice fel de mâncare. Poate fi prăjit ca gustare, îl poți adăuga la salată și chiar îi poți folosi la prepararea unor deserturi.

Mai multe pentru tine:
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews