O jumătate de cană de năut face minuni pentru sănătate. Ce conține alimentul ieftin și hrănitor

0
Publicat:

Năutul este o proteină pe bază de plante care ar trebui să fie un aliment de bază în cămara ta. Aceste leguminoase consistente sunt un aliment accesibil și nutritiv care adaugă proteine și fibre la orice masă.

Mâncarea de năut, un preparat delicios și sănătos FOTO Shutterstock
Mâncarea de năut, un preparat delicios și sănătos FOTO Shutterstock

Consumul regulat de năut face minuni pentru sănătate, relatează Today. Cercetările l-au asociat cu gestionarea greutății, sănătatea inimii, reglarea glicemiei, sănătatea intestinelor și prevenirea cancerului. Ca un bonus suplimentar, lichidul în care se conservă năutul - numit aquafaba - poate servi ca înlocuitor al ouălor în unele rețete.

Informații nutriționale despre năut

O porție de ½ cană de năut conservat are:

130 calorii

7 grame de proteine

3 grame de grăsime

20 de grame de carbohidrați

6,5 grame de fibre

1,8 miligrame de fier

Conservele de năut sunt ambalate într-un amestec sărat, astfel încât conținutul de sodiu variază în funcție de marcă. Cu toate acestea, clătirea năutului în apă rece înainte de a-l consuma reduce sodiul cu până la 40%.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Năutul este un aliment cu multe beneficii pentru sănătate. Potrivit cercetărilor, năutul are mai multe fibre decât alte leguminoase. Fibrele sunt cunoscute pentru rolul lor de a ajuta digestia și sunt, de asemenea, legate de scăderea tensiunii arteriale și de protejarea inimii. Majoritatea americanilor nu consumă cele 25-30 de grame de fibre recomandate zilnic, iar consumul unei porții de năut vă poate ajuta să vă acoperiți aproximativ 25% din necesarul zilnic.

Fibrele și proteinele din năut contribuie, de asemenea, la menținerea greutății. Cercetările observaționale arată că persoanele care consumă năut au un risc mai mic de obezitate decât cele care nu consumă. Mai mult, o analiză a constatat că persoanele care consumă leguminoase au mai multe șanse de a pierde în greutate, chiar dacă nu restricționează caloriile.

Crește sațietatea

De asemenea, năutul are amidon, un tip de carbohidrați care este "rezistent" la digestie. Acest lucru înseamnă că năutul durează mai mult timp pentru a fi digerat, ceea ce crește sațietatea și reduce creșterile de zahăr din sânge. Studiile sugerează că amidonul rezistent din năut stimulează anumiți hormoni care favorizează secreția de insulină, ceea ce menține stabil nivelul de zahăr din sânge după o masă.

În mod similar, năutul poate îmbunătăți nivelul colesterolului și al altor lipide din sânge. Este bine cunoscut faptul că fibrele au un impact pozitiv asupra sănătății inimii și a nivelului de colesterol, dar cercetările efectuate pe animale sugerează că fibrele alimentare din năut reduc nivelul de colesterol și trigliceride și au un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale. 

Cine nu ar trebui să mănânce năut?

Nu există relativ niciun dezavantaj în consumul de năut. Unele persoane pot avea gaze din cauza conținutului ridicat de fibre al legumei. Cu toate acestea, năutul nu provoacă la fel de multe gaze ca unele alte leguminoase. Pentru a reduce potențialele gaze, cumpărați năut uscat și gătiți-l acasă. Acest lucru descompune carbohidrații care provoacă gaze și poate duce la mai puțină flatulență.

Are cantități semnificative din toți aminoacizii esențiali

O ½ cană de năut are 7 grame de proteine, ceea ce îl face o sursă sigură de proteine vegetale. Deși este un mit comun că plantele nu conțin toți aminoacizii esențiali, cercetările sugerează contrariul. O analiză din 2023 din Food Science & Nutrition afirmă că năutul are cantități semnificative din toți aminoacizii esențiali (cei pe care organismul nu îi poate produce). Prin urmare, năutul este un adaos plăcut la orice masă pentru a crește cantitatea de proteine, dar poate servi și ca o gustare excelentă după antrenament pentru creșterea și recuperarea musculară.

Ce este aquafaba?

Aquafaba este lichidul dintr-o conservă de năut și este folosit uneori ca înlocuitor al albușului de ou ăn diverse preparate. Credeți sau nu, puteți folosi aquafaba pentru a face o bezea vegană sau chiar o frișcă pe bază de plante. Utilizarea aquafaba este simplă. În loc să puneți năutul din conservă într-o strecurătoare și să clătiți cu apă rece, scurgeți năutul într-un bol pentru a păstra lichidul. Puneți lichidul deoparte și veți avea aqufaba pe care o puteți folosi într-o rețetă simplă, cum ar fi un mousse de ciocolată vegană.

Năutul are un gust neutru, ceea ce îl face un adaos plăcut la aproape orice fel de mâncare. Poate fi prăjit ca gustare, îl poți adăuga la salată și chiar îi poți folosi la prepararea unor deserturi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite