Descoperă secretul câştigătorilor premiilor Nobel!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de ciocolată favorizează creşterea capacităţii intelectuale FOTO: Shutterstock

Cu cât consumaţi mai multă ciocolată, cu atât vă măriţi şansele obţinerii unui premiu Nobel. Un nou studiu arată că ciocolata creşte capacităţile intelectuale, deşi nu este recomandată celor care vor să aibă o siluetă perfectă.


Unul dintre compuşii ciocolatei, flavonoizii, pot creşte capacităţile cognitive, informează BBC. Aceşti compuşi au rol antioxidant care ajută la ameliorarea funcţiilor mintale.

Un studiu recent publicat în revista „News England Journal of Medicine” arată că există o relaţie dependentă între consumul de ciocolată al unei ţări şi număr laureaţilor premiulului Nobel. 

„Numărul acestora din urmă poate arăta cât de avansată este o populaţie din punct de vedere intelectual”, a spus coordonatorul studiului, Franz H. Messerli.

Omul de ştiinţă a adunat datele tuturor laureaţilor la Premiul Nobel până în anul 2011 şi cele privind consumul de ciocolată din 22 de ţări. Elveţia este ţara cu cel mai ridicat nivel al consumul de ciocolată, dar şi al numărul deţinătorilor de premii Nobel. Astfel, Messerli a constatat că „ar fi necesară o cantitate de 0,4 kilograme de ciocolată de persoană pe an pentru a creşte numărul de câştigători ai Premiului Nobel la nivel naţional”.

Cu toate acestea, expertul a atras atenţia că rezultatele nu implică o relaţie de cauzalitate între cantitatea de ciocolată şi numărul de premii Nobel castigate, dar arată că ambele variabile au acelaşi tip de legătură sau că sunt influenţate de acelaşi mecanism.

„Consumul de ciocolată îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, fapt pentru care este creat un teren propice pentru persoanele care pot deveni laureaţi ai Premiului Nobel.”

Potrivit studiului, Suedia este singura ţară care nu poate fi încadrată în acest ansamblu. „Dacă luăm consumul de ciocolată din Suedia, care este de 6,4 kilograme pe an, am putea spune că ţara scandinavă ar trebui să aibă 14 premii, cu toate acestea are 32”, a adăugat omul de ştiinţă.

Messerli a lansat două ipoteze: „fie comitetul Nobel de la Stockholm favorizează suedezii, fie această naţiune este foarte sensibilă la efectele ciocolatei”. Specialistul a precizat că este posibil şi ca persoanele cu funcţii intelectuale superioare să fie conştienţi de beneficiile ciocolatei şi să o consume într-o cantitate mai mare.