Cele mai bune cinci moduri de a rămâne sănătos și „fit“ între Crăciun și Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada dintre Crăciun și Anul Nou este un câmp minat de mâncare, festivități și alcool care te poate scoate din cursul obișnuit.

Specialiștii au o serie de recomandări pentru a nu avea probleme de sărbători foto Shutterstock

Pentru a te ajuta să rămâi pe drumul cel bun, Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness (AIPNSF) a cerut experților să împărtășească sfaturi de calitate pentru a rămâne sănătos în timpul sărbătorilor.

Iată cinci dintre ele.

1. Fă alegeri inteligente pentru alimentație!

Vei avea multe obligații în perioada vacanței, dar mâncatul în exces la fiecare petrecere sau cu familia nu este una dintre ele.

„Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strică-ți mai întâi pofta de mâncare”, ne sfătuiește Arămescu Anca - doctor specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În acest fel, este mai puțin probabil să te arunci în toate bunătățile de sărbători.

Ia o gustare cu aproximativ o oră înainte, pentru a nu ajunge înfometat la masa de sărbători. „Când ți-e foame, tinzi să iei decizii proaste în ceea ce privește mâncarea. Așa că ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și acordă-ți timp să vezi ce alimente sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt”, spune Dr. Arămescu.

„Recomandat este să umpli jumătate din farfurie cu legume de fiecare dată. Apoi ia cealaltă jumătate din farfurie și împarte-o în sferturi. Un sfert pentru carbohidrați și un sfert pentru proteine. Acestea sunt porțiile perfecte pentru a te satisface, fără să te simțit plin după masă“, transmite AIPNSF.

2. Hidratează-te!

Întotdeauna auzim la televizor fraza: consumă cel puțin doi litri de lichide pe zi. Însă, această fraza nu se referă la alcool sau băuturi carbogazoase. Lichidele se referă la apă sau ceai, fără băuturi alcoolice sau cu zahar în ele.

„Fără o hidratare adecvată, simțim adesea foame si oboseala”, a menționat Dr. Anca Arămescu.

„Acest lucru ne poate face să sărim peste orele de activitate fizica, să gustăm alimente nesănătoase și să exageram cu aportul de cofeină. Pentru a evita toate acestea, asigură-te că bei 33 ml/kg corp de apă pe zi”, susține dr. Arămescu

De asemenea, este o bună practică să stabiliți limite pentru băuturile alcoolice. „Limitează-ți aportul de calorii goale, cum ar fi alcoolul, care este zahăr pur și nu are valoare nutrițională. Alcoolul face parte din «spiritul» sărbătorilor. Sugestia mea este să vă limitați cantitatea și la fiecare pahar de alcool, sa consumați două pahare de apa plata”, recomanda dr. Arămescu.

3. Ai grijă la odihnă și somn!

Un somn odihnitor nu se simte doar fabulos. Te pregătește pentru succes.

Somnul suficient este esențial pentru o bună dispoziție, o sănătate bună și o perspectivă bună – exact ceea ce îți dorești în timpul sărbătorilor”, spune Iulian Dinu – președintele AIPNSF si Kinetoterapeut și Preparator Fizic cu o experiență de peste 15 ani în domeniu.

„Chiar dacă ai planuri de călătorie de vacanță, asigura-te că îți faci timp pentru somn. Reține că este esențial sa fii consecvent, așa că fă tot posibilul să îți menții orele obișnuite de somn și de trezire, chiar și atunci când călătorești”, spune Iulian.

Sărbătorile ne vor lăsa pe mulți dintre noi obosiți, ceea ce nu este bun pentru corpul nimănui.

Oricât de ocupat ai fi, nu sta mai târziu și nu te trezi mai devreme pentru a face mai multe. Ar fi mai bine să dormi noaptea. O persoană bine odihnită face mai mult și o face mai bine decât o persoană lipsită de somn.

4. Mișcarea nu se face doar în sala de fitness!

Chiar dacă în perioada sărbătorilor, cei mai mulți dintre noi plecăm în concedii, vacante în afara orașului, lipsa unei săli de fitness nu trebuie să fie o scuză pentru a nu face mișcare.

„Sezonul sărbătorilor este plin de călătorii, pe măsură ce mergem din oraș în oraș pentru a ne întâlni cu prietenii și familia”, spune Iulian Dinu.

Ca atare, accesul la sala de sport poate fi dificil. În loc de sală, poți face plimbări în natură, de minim 30 de minute pe zi, poți face exerciții cu greutatea propriului corp în casa: Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness pune la dispoziția tuturor celor interesați o broșură gratuită de antrenamente pe care le poți face din confortul casei tale.

5. Motivația este strâns legata de rezultatele tale!

Este normal și omenesc sa iei câteva kilograme în perioada sărbătorilor, dar asta nu înseamnă ca este un sfârșit de lume.

Nu trebuie sa ne demotivăm și să ne delăsăm dacă vedem ca am acumulat câteva kilograme în plus. Din contra, trebuie sa ne motivam sa revenim pe traseul cel bun, sa reluam stilul de viața sănătos si sa scăpăm de kilogramele luate.

Cel mai bine este să previi decât să tratezi. Pe acest principiu am mers dintotdeauna. Decât să te chinui să dai jos kg acumulate de sărbători, nu mai bine ai grijă la alimentație, nu faci excese și rămâi pe drumul cel bun? Nu spun să nu ne atingem de sarmale sau cozonac, dar trebuie să le mâncam cu cap, să nu exagerăm și cu siguranță nu vom avea probleme“, spune Iulian Dinu.