Ce este mai rău pentru organism: zahărul sau grăsimile?

0
Publicat:

Zahărul și grăsimile sunt prezente în multe alimente și băuturi care fac parte din dieta noastră. Totodată, sunt responsabile pentru o serie largă de probleme de sănătate.

Problemele de sănătate apar când zahărul și grăsimile sunt consumate în exces FOTO Shutterstock

Nutriționiștii sunt de acord că, atât zahărul, cât și grăsimile joacă un rol important în buna funcționare a organismului. Problemele încep să apară atunci când sunt consumate în exces. Deși există câțiva acizi grași esențiali pe care trebuie neapărat să îi consumi, nu există zaharuri esențiale de care organismul are nevoie pentru a funcționa.

Atunci când se gândesc la zahăr și grăsimi, oamenii își pot imagina un pahar cu cola și o porție de cartofi prăjiți. Evident, acestea conțin zahăr și grăsimi dar, de fapt, zahărul și grăsimile sunt macronutrienți. Dieteticianul Joel Totoro a explicat pentru fitandwell.com că alimentele conțin trei macronutrienți: grăsimi, proteine ​​și carbohidrați (zahărul fiind o formă a carbohidraților).

Fiecare dintre acești macronutrienți are un rol diferit în organism. Proteinele sunt vitale pentru masa musculară, carbohidrații furnizează energia, iar grăsimile servesc ca rezervă de energie și oferă o protecție vitală pentru organe.

Dintre toate, grăsimile au dobândit o reputație proastă și trebuie să faci diferența între grăsimile bune și grăsimile rele. Grăsimile bune sunt cele nesaturate, care pot fi: mononesaturate și polinesaturate. Grăsimile rele sunt de două feluri: saturate și trans.

Organismul are nevoie de câteva grăsimi vitale pentru a funcționa, iar acizii grași Omega-3 (grăsimi polinesaturate) se numără printre ele. Aceștia nu sunt sintetizați de organism și se găsesc în alimente precum pește gras (somon, macrou, sardine), ulei de pește, nuci, semințe, avocado. Corpul are nevoie de grăsimi pentru a absorbi vitaminele A, D, E, K. O alimentație bogată în acizii grași Omega-3 reduce riscul de boli cardiovasculare, menține sănătatea inimii, a creierului și a sistemului circulator, scade riscul de inflamații și de depresie.

Grăsimile trans, numite şi acizi graşi trans, sunt un tip de acid gras nesaturat care poate fi găsit atât în ​​mod natural în unele alimente (carne, lapte de vacă, oaie sau capră), cât şi sub formă artificială, în special prin hidrogenarea uleiurilor. Temperaturile mari pot provoca, de asemenea, formarea de grăsimi trans în timpul gătitului, în special al prăjitului. Consumul de grăsimi trans în cantităţi mari a fost asociat cu creşterea nivelului de colesterol şi a riscului de boli cardiovasculare.

Aport caloric și beneficii

Grăsimea are un aport caloric mai mare decât zahărul și conține 9 calorii/g, spre deosebire de 4 calorii/g. Cu toate acestea, grăsimile sunt mai bune pentru a menține senzația de sațietate un timp mai îndelungat. Zahărul, în schimb, este un aliment lipsit de substanțe nutritive esențiale, iar energia pe care o oferă este de scurtă durată și este urmată, uneori, de o scădere bruscă a glicemiei și de o stare de somnolență și oboseală.

Zahărul se găsește în mod natural în multe fructe și legume, dar în acest caz vine și cu doză de nutrienți precum fibre, vitamine și minerale. Problema este atunci când este adăugat în o mulțime de produse: pâine, lapte, iaurturi, mezeluri, sosuri din comerț etc.

Problemele apar atunci când începi să consumi zahăr în exces, fără să știi asta, deoarece zahărul este ascuns în alimente precum cele menționate. De aceea, citirea etichetelor este foarte importantă.

Există anumite tipuri de grăsimi și zaharuri care trebuie evitate. Cu toate acestea, trebuie să ai o anumită cantitate de grăsimi în dietă pentru a menține funcțiile normale ale corpului, deoarece acest macronutrient este responsabil pentru echilibrul hormonal și absorbția vitaminelor.

Și, deși nu există zaharuri esențiale pentru o dietă, consumul unei cantități mici de zahăr natural (din fructe și legume) nu este un lucru rău, datorită faptului că aduce și un aport de vitamine și minerale.

Mai multe pentru tine:
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Coșmarul trăit de două fete care au rămas captive într-un camion frigorific, după ce fratele lor a făcut un accident pe o autostradă din SUA
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Putin va bombarda și mai puternic Ucraina. Bloomberg: Recurge la șantaj nuclear și presiune psihologică, inclusiv bombardamente în masă
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla