Caşcavalul este o sursă excelentă de calciu şi vitamina B12. Ce dimensiuni trebuie să aibă „ochiurile“ pentru ca brânza să fie de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru producţia caşcavalului sunt folosite trei tipuri de bacterii

Datorită conţinutului mare de calciu, laptele şi produsele lactate au efecte benefice asupra sănătăţii oaselor şi dinţilor. Laptele şi brânzeturile sunt cu atât mai sănătoase cu cât au un mai redus de grăsimi.

Pentru obţinerea unei jumătăţi de kilogram de brânză este nevoie, de regulă, de 4,5-5 litri de lapte. O alimentaţie sănătoasă trebuie să includă zilnic 2-3 porţii de lapte sau produse lactate. Laptele şi brânzeturile sunt cu atât mai sănătoase cu cât conţinutul de grăsimi este mai redus.

Calciul conţinut în brânză nu poate fi asimilat şi depus în masa minerală a oaselor indiferent de tipul acesteia, atrage atenţia medicul nutriţionist Nicolae Hâncu, prof.univ.dr. la UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, în „Abecedarul de nutriţie“. Este cazul brânzei topite care din această pricină are o valoare nutritivă mai scăzută, comparativ cu alte tipuri de brânză.

Brânza topită are un conţinut mare de grăsimi şi deci este bogată în calorii, astfel că trebuie consumată în cantităţi reduse, mai spune medicul.

Ce tipuri de bacterii sunt folosite pentru producţia caşcavalului

Caşcavalul este însă foarte bogat în calciu şi vitamina B 12. Pentru prepararea lui sunt folosite trei tipuri de bacterii: Streptococcus salivarius, Lactobacillus şi Propionibacterium. În faza finală de producţie a caşcavalului propionibacteriile consumă acidul lactic produs de celelalte bacterii şi eliberează acetat, acid propionic şi dioxid de carbon care formează „ochiurile“ din caşcaval. Cu cât aceste „ochiuri“ sunt mai mari, cu atât gustul este mai pronunţat, datorită fermentării  prelungite. Dimensiunile „ochiurilor“ pentru ca brânza să fie în grupa A de calitate trebuie să fie între 1,5 şi 2 cm.

Urda este produsă din resturile rămase de la alte tipuri de brânză. Este bogată în săruri minerale şi în proteine de calitate şi conţine puţine grăsimi. Din această cauză este unul din sortimentele indicate într-o alimentaţie sănătoasă, alături de brânza de vaci. Aceasta din urmă are de 5 ori mai multe proteine decât laptele, precum şi aminoacizi esenţiali  în cantităţi mari – leucină, lizină, vanilină, izoleucină. Sortimentul degresat conţine mai puţine vtamine liposolubile – A,D,E.

Brânzeturile cu mucegai conţin mult calciu şi fosfor şi pot fi consumate şi de persoanele care au intoleranţă la lactoză.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța