„Am înlocuit avocado cu heringul pentru o zi”. Ce a descoperit o tânără după ce a adoptat dieta bunicilor
0Pentru a evalua care dietă este mai sănătoasă, o tânără britanică a decis să înlocuiască mesele sale obișnuite de mic dejun, prânz și cină cu opțiuni din dieta tradițională a părinților și bunicilor ei.
Experimentul a implicat compararea alimentației generației Baby-Boomer (născută între 1946 și 1964) cu cea a Millennials (născuți între 1977 și 1996). După ce a înlocuit preparatele, tânăra a consultat-o pe Rebecca McManamon, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică, pentru a analiza rezultatele.
Concluziile au fost surprinzătoare, deși specialista a subliniat că toate cele șase opțiuni de masă / mâncare pot fi sănătoase cu anumite ajustări, cum ar fi evitarea baconului afumat și adăugarea de proteine la prânz: „Toate mesele au avantaje și dezavantaje”.
Dieta Millenials vs Dieta Baby-Boomer
În locul obișnuitului iaurt cu fructe de pădure și semințe, tânăra a optat pentru un mic dejun format din pâine cu ouă, hering afumat și legume fierte.
La prânz, în loc de toastul cu avocado, roșii, ridichi și un strop de ulei de măsline extra virgin, a ales un cartof copt umplut cu brânză de vaci și ceapă verde, servit alături de salată verde.
Pentru cină, fiind o adeptă a stilului stir-fry - o tehnică asiatică de gătit rapid la foc mare în wok, care folosește o cantitate mică de ulei și păstrează legumele și carnea crocante, intensificând aromele - a schimbat orezul pe ficat. Mai exact în loc de orez integral cu piept de pui și legume multe (morcovi, mazăre, fasole verde, ardei iute proaspăt, ceapă vede, usturoi, ghimbir și ulei de chili) a optat pentru ficat de miel cu legume de sezon - varză fiartă cu mazăre -, dar și sos de ceapă cu bacon, alături de piure de cartofi.
Ce a demonstrat experimentul
Micul dejunul tradițional cu pește afumat și ouă oferă mai multe proteine și nutrienți decât se găsesc în cerealele și produsele de patiserie de astăzi, iar prânzul de tip cartofi copți cu brânză de vaci este mai sățios și echilibrat comparativ cu avocado pe pâine prăjită.
Pentru cină, ficatul de miel cu legume de sezon s-a dovedit a fi mai dens în nutrienți și mai sățios decât orezul prăjit cu pui, având mai puține calorii și sare.
Aceste preparate tradiționale necesită mai mult timp de pregătire decât cele din dieta modernă, care, deși mai rapide de gătit, oferă și ele anumite beneficii.
Prin urmare, experimentul a demonstrat că dieta tradițională este nu doar semnificativ mai simplă și mai puțin procesată decât dieta modernă, dar oferă în plus și un profil nutrițional mai echilibrat.
Cât de mult s-au schimbat obiceiurile alimentare și cât de mult ne afectează
Dieteticiana Rebecca McManamon a subliniat faptul că schimbările în obiceiurile alimentare din ultimele decenii au contribuit la creșterea alarmantă a obezității și diabetului de tip 2.
În trecut, carnea era un element esențial, dar cantitățile erau mai mici și tipurile de carne erau diferite. Baconul, carnea de vită și organele erau frecvent consumate, în timp ce carnea de pui reprezenta doar o mică parte din dietă.
În anii '50 și '60, mesele includeau conserve și alimente mai puțin procesate. Zahărul și grăsimile erau utilizate cu moderație, pe fondul mentalității de raționalizare provenite din perioada celor două războaie mondiale, când întreaga omenire experimentase foametea.
În schimb, se consumau legumele în cantități mult mai mari, iar principalele alimente procesate erau conservele, care reprezintă o opțiune inferioară comparativ cu preparatele gata făcute de astăzi, în sensul pozitiv.
Așadar, în timp ce dieta modernă include mai multe alimente ultraprocesate și porții mai mari, contribuind la problemele de sănătate, dieta tradițională oferă o mai bună echilibrare a nutrienților și o reducere a consumului de alimente procesate.
În concluzie, tânăra a decis în urma experimentului său, să integreze elemente din stilul alimentar tradițional, precum brânza de vaci la prânz și să evite pe viitor alimentele prea procesate. Și a recunoscut că peștele afumat nu se va număra printre opțiuni, în ciuda beneficiilor evidente, din cauza mirosului său caracteristic mult prea puternic.