Primul restaurant din lume condus de un bucătar AI. „Gătitul uman nu va fi înlocuit”

0
Publicat:

Un restaurant futurist numit WOOHOO se va deschide în septembrie, propunând un concept inedit: un bucătar AI care creează meniuri și concepe experiența culinară.

Primul restaurant condus de un bucătar AI se pregătește de lansare FOTO: Freepik

Începând cu luna septembrie, în centrul Dubaiului, la câțiva pași de Burj Khalifa, se va deschide WOOHOO, un restaurant care va funcționa sub îndrumarea unui bucătar virtual. „Chef Aiman”, un model de inteligență artificială specializat în gastronomie, va crea meniuri, concepe ambianța și va coordona serviciile, în timp ce preparatele vor fi, pentru moment, asamblate de oameni.

„Chef Aiman” este un model de limbaj culinar dezvoltat pe baza a zeci de ani de cercetare în științele alimentare, a datelor privind compoziția moleculară a ingredientelor și a peste o mie de rețete din tradiții gastronomice globale, a explicat Ahmet Oytun Cakir, cofondator al WOOHOO, pentru Reuters.

Deși nu poate gusta, mirosi sau simți mâncarea, Aiman „funcționează prin descompunerea bucătăriei în părți componente, cum ar fi textura, aciditatea sau umami și reasamblarea acestora în combinații neobișnuite de arome și ingrediente”, susțin dezvoltatorii săi.

Aceste rețete sunt apoi testate și ajustate de bucătari umani, printre care și celebrul chef Reif Othman din Dubai, care oferă feedback pentru a perfecționa preparatele.

„Mă ajută să-mi rafinez înțelegerea dincolo de datele brute” 

Într-un interviu oferit sub forma unei conversații interactive cu modelul AI, Aiman a explicat că lucrează în strânsă colaborare cu bucătarii reali: „Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înțelegerea a ceea ce funcționează dincolo de datele pure”.

Scopul, subliniază fondatorii proiectului, nu este înlocuirea factorului uman în gătit, ci valorificarea lui. „Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, care este și director executiv al companiei de ospitalitate Gastronaut.

Reducerea risipei și planuri globale 

Unul dintre obiectivele AI-ului culinar este dezvoltarea de rețete care reutilizează ingrediente ce ar fi, de regulă, aruncate în bucătăriile comerciale, cum ar fi resturi de carne sau grăsimi.

Pe termen lung, echipa WOOHOO speră ca modelul Chef Aiman să poată fi licențiat restaurantelor din întreaga lume. Astfel, ar putea contribui la reducerea deșeurilor alimentare și la îmbunătățirea sustenabilității în industria gastronomică.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie