Primul restaurant din lume condus de un bucătar AI. „Gătitul uman nu va fi înlocuit”

0
Publicat:

Un restaurant futurist numit WOOHOO se va deschide în septembrie, propunând un concept inedit: un bucătar AI care creează meniuri și concepe experiența culinară.

Primul restaurant condus de un bucătar AI se pregătește de lansare FOTO: Freepik

Începând cu luna septembrie, în centrul Dubaiului, la câțiva pași de Burj Khalifa, se va deschide WOOHOO, un restaurant care va funcționa sub îndrumarea unui bucătar virtual. „Chef Aiman”, un model de inteligență artificială specializat în gastronomie, va crea meniuri, concepe ambianța și va coordona serviciile, în timp ce preparatele vor fi, pentru moment, asamblate de oameni.

„Chef Aiman” este un model de limbaj culinar dezvoltat pe baza a zeci de ani de cercetare în științele alimentare, a datelor privind compoziția moleculară a ingredientelor și a peste o mie de rețete din tradiții gastronomice globale, a explicat Ahmet Oytun Cakir, cofondator al WOOHOO, pentru Reuters.

Deși nu poate gusta, mirosi sau simți mâncarea, Aiman „funcționează prin descompunerea bucătăriei în părți componente, cum ar fi textura, aciditatea sau umami și reasamblarea acestora în combinații neobișnuite de arome și ingrediente”, susțin dezvoltatorii săi.

Aceste rețete sunt apoi testate și ajustate de bucătari umani, printre care și celebrul chef Reif Othman din Dubai, care oferă feedback pentru a perfecționa preparatele.

„Mă ajută să-mi rafinez înțelegerea dincolo de datele brute” 

Într-un interviu oferit sub forma unei conversații interactive cu modelul AI, Aiman a explicat că lucrează în strânsă colaborare cu bucătarii reali: „Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înțelegerea a ceea ce funcționează dincolo de datele pure”.

Scopul, subliniază fondatorii proiectului, nu este înlocuirea factorului uman în gătit, ci valorificarea lui. „Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, care este și director executiv al companiei de ospitalitate Gastronaut.

Reducerea risipei și planuri globale 

Unul dintre obiectivele AI-ului culinar este dezvoltarea de rețete care reutilizează ingrediente ce ar fi, de regulă, aruncate în bucătăriile comerciale, cum ar fi resturi de carne sau grăsimi.

Pe termen lung, echipa WOOHOO speră ca modelul Chef Aiman să poată fi licențiat restaurantelor din întreaga lume. Astfel, ar putea contribui la reducerea deșeurilor alimentare și la îmbunătățirea sustenabilității în industria gastronomică.

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent