Nutriţionistul Mihaela Bilic: „Suntem programaţi pentru a ne îngrăşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţionistul Mihaela Bilic în studioul Adevărul Live

Renumitul medic nutriţionist, Mihaela Bilic, susţine în cea mai recentă carte a sa că oamenii sunt programaţi să se îngraşe. Nutriţionistul pune acest lucru pe seama naturii care ne-a învăţat să luăm toate măsurile de siguranţă pentru a putea supravieţui.

Absolventă a Facultăţii de Medicină, dr. Mihaela Bilic este de peste 15 ani medic nutriţionist. Autoare a unor cărţi de succes, vândute în mii de exemplare („Silueta dincolo de mituri“, „Trăiesc, deci mă abţin“,  „Sănătatea are gust“), Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten şi din alimentaţia sănătoasă şi echilibrată un stil de viaţă. Revenind la cărţile publicate, nutriţionistul susţine în „Ronţăieli (ne)vinovate“ că „Suntem programaţi pentru a ne îngrăşa“, iar explicaţia este următoare:

Redăm textul publicat în carte:

Nu suntem făcuţi pentru a trăi cu mâncare din belşug. Nu suntem construiţi să mâncăm în fiecare zi, cu atât mai mult de 3 ori/zi. Nu avem mecanisme naturale de slăbit şi nici nu avem ce să facem cu excesul de calorii. Decât grăsime.

Nu ştim să evaluăm conţinutul de energie din alimente, noţiunea de mult sau puţin este măsurată din ochi, iar ei ne păcălesc. Nu avem receptori pentru gustul gras, nu putem să facem diferenţa între 1 sau 2 linguri de ulei. Doar ficatul şi bila trag semnalul de alarmă când exagerăm grav.

Natura ne-a făcut pofticioşi şi mâncăcioşi, când găseam mâncare trebuie să ne umplem burta maxim şi să facem cât mai multe depozite de grăsime, din care apoi să putem supravieţui când nu avem mâncare. Doar că acum avem. Din abundenţă. Natura a lăsat alimente simple, pe care noi trebuie să le mestecăm/prelucrăm din greu pentru a extrage din ele nutrienţii. Dacă am mânca sfeclă sau trestie de zahăr, n-ar exista pericol de supraconsum. Dacă am decoji seminţele de floarea soarelui una câte una, n-am depăşi doza optimă de o lingură de ulei/zi. Dacă n-ar exista alimente prelucrate şi procesate, ar trebui să gătim pornind de la ingrediente simple şi atunci am şti cu siguranţă ce avem în farfurie.  

Realitatea este că mâncăm mult şi concentrat, un fel de super food, totul este cu mai multe proteine, grăsimi, zahăr. Totul este cu mai multe calorii. Suntem programaţi să ne îngrăşăm, natura nu vede în asta o problemă, ţine de supravieţuire. Problema e când mai intrăm în hibernare, pentru că grăsimea de rezervă nu se consumă decât în perioada de penurie alimentară. Şi asta nu se mai întâmplă, cel puţin nu acum şi nici în curând, nu e Europa.

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două