„Pelincuțele Domnului”, tradiționalele turte întinse pe perne albe de femeile din Moldova. Se prepară doar până la Ignat FOTO

0
Publicat:

Femeile din zona Moldovei păstrează cu sfinţenie o reţetă veche din moşi-strămoşi. Este vorba de „scutecele lui Iisus” sau „pelincuțele Domnului”, un desert tradițional, care se dă de pomană în Ajunul Crăciunului.

Turtele se întind pe perne albe FOTO: C. Mazilu

„Scutecele lui Iisus” se prepară până în ziua Ignatului. Potrivit tradiţiei, în această zi sătenii încep tăierea porcilor, iar „pelincuțele” nu trebuie stropite cu sânge.

Cum se prepară tradiționalul desert am aflat-o de la Ecaterina Hulea, fostă educatoare a satului. Aceasta a învăţat să prepare turte sau „scutecele lui Iisus” de la bunica ei.

 „De ce se numesc Scutecele lui Iisus? Pentru că Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi Naşterea Domnului Iisus Hristos”, spune Ecaterina Hulea.

Deși pare simplă, pentru ca turtele să iasă subțiri, rețeta trebuie respectată întocmai. Pentru pregătirea aluatului, este nevoie de un kilogram de făină, un praf de sare, apă şi un sucitor. Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.

„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată”, spune gospodina.

Turtele se întind pe o pernă albă

După ce aluatul este pregătit, turtele se întind pe o pernă albă, curată, învelită într-o pânză albă. Turtele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor. După ce s-au copt, turtele trebuie puse la uscat câteva ore, într-o cameră curată, ca să nu prindă mucegai.

Aluatul se întinde pe o pernă albă FOTO: C. Mazilu

Foarte importantă, spune gospodina, este apa de flori sau siropul din apă neîncepută. Se folosește zahăr, diverse arome și coajă rasă de lămâie. 

Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă”, spune Ecaterina Hulea.

În Ajunul Naşterii Domnului, turtele împreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci se dau de pomană rudelor și vecinilor.

Mai multe pentru tine:
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte