„Pelincuțele Domnului”, tradiționalele turte întinse pe perne albe de femeile din Moldova. Se prepară doar până la Ignat FOTO

0
Publicat:

Femeile din zona Moldovei păstrează cu sfinţenie o reţetă veche din moşi-strămoşi. Este vorba de „scutecele lui Iisus” sau „pelincuțele Domnului”, un desert tradițional, care se dă de pomană în Ajunul Crăciunului.

Turtele se întind pe perne albe FOTO: C. Mazilu

„Scutecele lui Iisus” se prepară până în ziua Ignatului. Potrivit tradiţiei, în această zi sătenii încep tăierea porcilor, iar „pelincuțele” nu trebuie stropite cu sânge.

Cum se prepară tradiționalul desert am aflat-o de la Ecaterina Hulea, fostă educatoare a satului. Aceasta a învăţat să prepare turte sau „scutecele lui Iisus” de la bunica ei.

 „De ce se numesc Scutecele lui Iisus? Pentru că Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi Naşterea Domnului Iisus Hristos”, spune Ecaterina Hulea.

Deși pare simplă, pentru ca turtele să iasă subțiri, rețeta trebuie respectată întocmai. Pentru pregătirea aluatului, este nevoie de un kilogram de făină, un praf de sare, apă şi un sucitor. Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.

„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată”, spune gospodina.

Turtele se întind pe o pernă albă

După ce aluatul este pregătit, turtele se întind pe o pernă albă, curată, învelită într-o pânză albă. Turtele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor. După ce s-au copt, turtele trebuie puse la uscat câteva ore, într-o cameră curată, ca să nu prindă mucegai.

Aluatul se întinde pe o pernă albă FOTO: C. Mazilu

Foarte importantă, spune gospodina, este apa de flori sau siropul din apă neîncepută. Se folosește zahăr, diverse arome și coajă rasă de lămâie. 

Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă”, spune Ecaterina Hulea.

În Ajunul Naşterii Domnului, turtele împreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci se dau de pomană rudelor și vecinilor.

Mai multe pentru tine:
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două