Cum faci clătita perfectă. Secretul desertului pufos, dezvăluit de dr. Bilic: „Nu este magie, ci chimie!”

0
Publicat:

Desert de nerefuzat, clătitele se pregătesc ușor, însă este obligatoriu să respectăm câțiva pași ai gătirii. Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie secretul celor mai pufoase și fragede clătite.

Secretul clătitelor perfecte stă în aluat FOTO pixabay.com

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul spune la ce trebuie să fim atenți când facem clătite acasă, pentru a ne asigura că rezultatul va fi unul spectaculos,

Clătita perfectă are nevoie de odihnă

Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența

Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, arată nutriționistul.

Un alt pas import în pregătirea desertului îl reprezintă timpul de odinhnă al compoziției. Aici, nutriționistul explică pe larg cât trebuie și de ce este necesar să așteptăm.

„Căldura accelerează hidratarea amidonului” 

„Cât timp lăsăm aluatul la odihnit?

Depinde de ingredientele pe care le folosim:

-pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min- o oră

-pentru făina integrală odihnă 2 ore-pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore.

Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider! Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cât despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, spune dr. Mihaela Bilic.

Mai multe pentru tine:
Cu cât s-au scumpit vacanțele românilor de sărbători? Cât a ajuns să coste un Revelion pe Valea Prahovei? Andreea Sandu: „Turismul românesc, sub așteptări”
Nicușor Dan a informat Parlamentul în legătură cu prezența unor mijloace militare ale SUA pe teritoriul României pentru "protejarea intereselor americane în Orientul Mijlociu"
Daciana Sârbu, primele declarații despre noul iubit! Ce a spus despre o nouă căsătorie? „Nu mă ascund, nu mint, sunt liniștită!”
Istoria vilei cu turn în formă de minaret din Mamaia
Președintele ceh Petr Pavel, aventură pe motocicletă în România. Ce a făcut în vacanță: „Am văzut locuri incredibil de frumoase.” FOTO
Sharon Stone șochează din nou, la trei decenii de la expunerea sexy din „Instinct primar”! Are 67 de ani!
Daciana Sârbu și-a refăcut viața după divorțul de Victor Ponta. Cine este bărbatul care l-a înlocuit pe fostul premier al României?
Bijuteriile alese de Kate Middleton pentru funeraliile Ducesei de Kent au o semnificație sentimentală pentru familia regală
Liga Campionilor: Ajax Amsterdam - Inter Milano, azi (ora 22.00). O înfrângere i-ar putea ruina viitorul lui Chivu
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
De ce ar fi fugit, de fapt, fiul lui Ilie Dumitrescu, de la locul accidentului de mașină? Titi Aur: „De frică. S-a gândit că îl salvează tata și avocații”