Video Cozonacul pufos cu ciocolată și fistic. Jamila Cuisine: Este perfect pentru Crăciun, are multă umplutură și e foarte gustos

0
Publicat:

Nu există sărbători fără cozonac, iar Jamila Cuisine propune o rețetă cu ciocolată și fistic. Este un desert exceptional, se desface în fâșii, are multă umplutură și e foarte gustos și aromat, spune vloggerul culinar.

Cozonac cu ciocolată și fistic FOTO: Jamila Cuisine

Pentru aluat este nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg făină, 500 ml lapte, 250 g zahăr, 200 g unt topit și răcit, 20 g drojdie uscată, 8 gălbenușuri, 1 linguriță esență de portocală, 1 linguriță esență de vanilie, coajă de la 2 lămâi și puțină sare

Pentru umplutură: 400 g cremă de ciocolată, 300 g crema de fistic, 250 g nucă măcinată și 200 g stafide

„Rețeta de cozonac pufos cu ciocolată și fistic este una care îmi place în mod special. Pentru mine trebuie să aibă neapărat ciocolată și nucă. Mă pot lipsi de rahat și chiar de crema de cacao cu albușuri, dar nu de crema de ciocolată. Uneori o mai combin cu o altă aromă. Îmi place să fac acest cozonac pufos cu ciocolată și fistic în fiecare an de Crăciun”, susține Jamila, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari din România.

Jamila spune că, în fiecare an, folosește umpluturi diferite la cozonac, în funcție de dispoziție.

„Uneori mă inspir din produsele pe care le găsesc în magazine. Dacă găsesc o cremă care-mi stârnește curiozitatea o cumpăr pentru a o folosi. Pe lângă creme nu pot să nu pun nucă măcinată. Ador nuca în cozonac și uneori pun doar nucă amestecată cu zahăr și albușuri”, spune Jamila.

Cum facem cel mai bun aluat pentru cozonac pufos de sărbători

Pentru un cozonac pufos cu ciocolată și fistic, este important să aveți toate ingredientele la temperatura camerei. 

„Untul trebuie să fie unul gras, cu cel puțin 80% grăsime. La nevoie îl puteți înlocui și cu ulei în aceeași cantitate. Am frământat bine de tot și l-am lăsat la crescut. Pentru umpluturi am folosit crema de ciocolată și de fistic, nucă și stafide. Acestea sunt umpluturile mele preferate”, explică Jamila.

Cozonac cu ciocolată și fistic FOTO: Jamila Cuisine

După ce l-a umplut și l-a modelat, cozonacul se lasă la crescut. Este important să crească suficient înainte de a fi pus la cuptor.

„L-am copt pentru aproximativ o oră, la funcția clasică, fără ventilație, cu căldură jos și sus. La noi, în sud, se mănâncă împreună cu sarmale și va pot spune că e o combinație super tare”, mai spune Jamila, pe site-ul său.

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova