Cozonac fără frământare, printre cele mai căutate rețete de sărbători. Cum se face, mai simplu, acest desert

0
0
Publicat:

Cozonacul este, de sărbători, nelipsit de pe mesele românilor. Savurosul preparat necesită însă multă muncă, potrivit rețetelor clasice, ceea ce descurajează uneori gospodinele. Există, din fericire, varianta cozonacului fără frământare, care umple casa de miresme cu mai puțin efort.

Cozonac. FOTO Shutterstock

Click! te invită să descoperi secretul acestei rețete.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru Cozonacul fără frământare.

- 500 g făină

- 10 g drojdie uscată

- 200 ml lapte călduț

- 100 g unt topit

- 100 g zahăr

- două ouă

- Coaja rasă de la o portocală sau lămâie

- Un praf de sare

- 100 g nuci sau stafide (opțional).

Câțiva pași simpli

Într-un bol, dizolvă drojdia în laptele călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Așteaptă până când încep să apară bule, semn că drojdia este activată.

În alt bol, mai mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle, untul topit, coaja de portocală sau lămâie și drojdia activată. Amestecă până când obții un aluat omogen! Dacă dorești, poți adăuga nuci sau stafide pentru un plus de textură și savoare.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de una-două ore< sau până când își dublează volumul.

Citește în Click! ce mai ai de făcut pentru a duce la bun sfârșit rețeta de cozonac fără frământare și sugestii de umpluturi!

Cum faci cel mai pufos cozonac

Indiferent de sortimentul de cozonac pe care îl vei găti pentru sărbători, un lucru este sigur: vrei să obții niște cozonaci pufosi, gustoși, bine rumeniți și aromați. Ca să reușești, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi.

În primul rând, pentru un cozonac perfect, trebuie să aduci toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lași până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc este legat de făină, care trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru aerare.

Drojdia este și ea importantă, pentru că, prea multă, strică.

La un kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune  40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, însă nu se vor mai crăpa în timpul coacerii.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta