Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta lui Horia Vîrlan. Cu ce se acrește, cum se drege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul din Ardeal diferă de ciorbele clasice, dar este savros și aromat datorită ierburilor aromatice folosite.

Ciorbă de miel ca-n Ardeal, cu smântână și tarhon FOTO Shutterstock

Ciorba de miel din Ardeal nu se acrește cu borș, ci cu oțet, se drege întotdeauna cu smântână și gălbenuș de ou, deoarece ardelenii iubesc mâncărurile bogate. Iar pentru a contrabalansa gustul puternic, pentru aromă se folosește tarhonul.

Tarhonul nu numai că este foarte aromat și atenuează mirosul cărnii de miel, dar este și bogat în substanțe nutritive (în special vitaminele  B1 și C) și este eficient în afecțiuni precum tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat, bronșite, reumatism, balonare și afecțiuni renale.

Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta lui Horia Vîrlan

Ingrediente

  • 500 g piept și gât de miel sau un cap de miel
  • O ceapă mare
  • Un morcov mare
  • O țelină rădăcină mică
  • O legătură de ceapă verde
  • O lingură pătrunjel tocat
  • O lingură tarhon tocat
  • O lingură orez
  • 2 linguri oțet din vin alb
  • 2 gălbenușuri
  • Un pahar mare cu smântână (200-250 g)
  • O linguriță de sare
  • 5-6 boabe de piper negru

Tăiați carnea de miel în bucăți potrivite și o opăriți câteva minute în apă clocotită. O scoateți și o puneți la fiert în apă rece, împreună cu piperul și puțină sare. Îndepărtați cu o paletă spuma formată la suprafață ori de câte ori este nevoie.

Adăugați orezul spălat și legumele tăiate mărunt și continuați fierberea încă 10 minute. Adăugați tarhonul și potriviți gustul de sare, apoi continuați fierberea încă 10 minute.

Bateți gălbenușurile cu smântâna, într-un bol. Luați un polonic cu supă, îl turnați peste amestec și omogenizați rapid. Repetați cu încă un polonic de supă. 

Turnați ouăle cu smântâna în oală, omogenizați și stingeți focul. Adăugați oțetul și presărați pătrunjelul tocat. Lăsați câteva minute oala acoperită ca să se întrepătrundă aromele, apoi serviți ciorba cu ardei iute.

Mai multe pentru tine:
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Viața plină de suspans a Sorinei Docuz. Cum l-a sedus pe Negoiță și cum a ajuns protejata lui Ciolacu. A pozat în sânii goi la 16 ani, pentru revista FHM
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere