Cele mai bune clătite brașovene umplute cu carne, în sos de roșii cu smântână. Reţeta lui Horia Vîrlan te va cuceri

0
Publicat:

Această variantă sărată de clătite, cu umplutură bogată și sos de smântână, este consistentă și poate înlocui cu succes un prânz sau o cină.

Clătite brașovene, un deliciu culinar FOTO Shutterstock

Chef Horia Vîrlan, cunoscător al bucătăriei tradiţionale, vă propune aceste delicioase clătite, numai bune pentru prânz cină. Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ingrediente și mod de preparare clătite brașovene

Pentru clătite:

  • 1 şi ½ căni lapte
  • ½  cană apă minerală
  • 1 lingură ulei
  • 3 ouă
  • 1 şi ½ căni făină
  • ½ linguriţă sare

Pentru umplutură:

  • 150 g carne de porc, tocată
  • 150 g ficăței
  • 400 g ciuperci
  • O ceapă
  • 2 ouă
  • ½ cană smântână fermentată
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • O lingură făină
  • 3 linguri ulei
  • 1 și ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper măcinat

Pentru sos:

  • 2 căni suc de roșii
  • ½ pahar vin alb
  • ½ pahar supă de legume sau apă
  • ½ linguriţă sare
  • 1 lingură zahăr

Pentru pane:

  • 200 g pesmet
  • 2 ouă
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru servit:

  • Smântână fermentată

Pentru aluatul de clătite, bateţi ouăle cu sare, apoi adăugaţi uleiul, laptele, apa minerală, iar la sfârşit, făina. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni subţiri. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20-30 de minute (prin amestecarea energică a fainii cu apă şi lapte, se dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului, iar la prăjit, clătitele se strâng. Dacă, în schimb, lăsăm aluatul să se odihnească puţin, acesta îşi pierde din elasticitate şi clătitele îşi păstrează forma).

Pentru umplutură, tocați ceapa și rumeniți-o în ulei, la foc domol. Peste 3-4 minute, adăugați carnea tocată și continuați până ce e ușor rumenită. Scoateți amestecul într-un bol și în aceeași tigaie rumeniți ficățeii, adăugând cimbrul. După ce sunt gata, curățați tigaia și căliți ciupercile tocate până ce nu mai lasă zeamă.

Bateți ouăle cu făina și smântâna, apoi adăugați carnea tocată, ficățeii și ciupercile, condimentați cu sare și piper, apoi amestecați. Umpleți clătitele cu acest amestec.

Bateți ouăle rămase și treceți clătitele prin ou bătut și prin pesmet, după care le prăjiți în unt și ulei, la foc mediu, până ce sunt rumenite. Pentru sos, fierbeți toate ingredientele împreună, 15 minute.

Serviți clătitele cu sos și cu smântână fermentată.

Mai multe pentru tine:
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere