Cele mai bune clătite brașovene umplute cu carne, în sos de roșii cu smântână. Reţeta lui Horia Vîrlan te va cuceri

0
Publicat:

Această variantă sărată de clătite, cu umplutură bogată și sos de smântână, este consistentă și poate înlocui cu succes un prânz sau o cină.

Clătite brașovene, un deliciu culinar FOTO Shutterstock

Chef Horia Vîrlan, cunoscător al bucătăriei tradiţionale, vă propune aceste delicioase clătite, numai bune pentru prânz cină. Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ingrediente și mod de preparare clătite brașovene

Pentru clătite:

  • 1 şi ½ căni lapte
  • ½  cană apă minerală
  • 1 lingură ulei
  • 3 ouă
  • 1 şi ½ căni făină
  • ½ linguriţă sare

Pentru umplutură:

  • 150 g carne de porc, tocată
  • 150 g ficăței
  • 400 g ciuperci
  • O ceapă
  • 2 ouă
  • ½ cană smântână fermentată
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • O lingură făină
  • 3 linguri ulei
  • 1 și ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper măcinat

Pentru sos:

  • 2 căni suc de roșii
  • ½ pahar vin alb
  • ½ pahar supă de legume sau apă
  • ½ linguriţă sare
  • 1 lingură zahăr

Pentru pane:

  • 200 g pesmet
  • 2 ouă
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru servit:

  • Smântână fermentată

Pentru aluatul de clătite, bateţi ouăle cu sare, apoi adăugaţi uleiul, laptele, apa minerală, iar la sfârşit, făina. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni subţiri. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20-30 de minute (prin amestecarea energică a fainii cu apă şi lapte, se dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului, iar la prăjit, clătitele se strâng. Dacă, în schimb, lăsăm aluatul să se odihnească puţin, acesta îşi pierde din elasticitate şi clătitele îşi păstrează forma).

Pentru umplutură, tocați ceapa și rumeniți-o în ulei, la foc domol. Peste 3-4 minute, adăugați carnea tocată și continuați până ce e ușor rumenită. Scoateți amestecul într-un bol și în aceeași tigaie rumeniți ficățeii, adăugând cimbrul. După ce sunt gata, curățați tigaia și căliți ciupercile tocate până ce nu mai lasă zeamă.

Bateți ouăle cu făina și smântâna, apoi adăugați carnea tocată, ficățeii și ciupercile, condimentați cu sare și piper, apoi amestecați. Umpleți clătitele cu acest amestec.

Bateți ouăle rămase și treceți clătitele prin ou bătut și prin pesmet, după care le prăjiți în unt și ulei, la foc mediu, până ce sunt rumenite. Pentru sos, fierbeți toate ingredientele împreună, 15 minute.

Serviți clătitele cu sos și cu smântână fermentată.

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri