Cele mai aromate sarmale, fierte în coajă de dovleac. Rețeta împărtășită de o gospodină din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovleacul și-a câștigat un loc de cinste la Buzău, unde are dedicat chiar și un festival, în comuna Poșta Câlnău. Bostanul este bun la toate: plăcinte, gemuri, dulceață, dar și ca recipient natural pentru cele mai aromate sarmale fierte în cuptor.

Sarmalele împrumută aroma dovleacului. FOTO Iulian Bunilă

La festivalul dedicat acestei legume, producătorii agricoli din Buzău, dar și cele mai iscusite gospodine, le arată turiștilor cât de multe bunătăți se pot face din bostan. Sofia Zaharia, gospodină din Poșta Câlnău, prepară pe loc, într-un cuptor pe lemne adus la târg, sărmăluțe din foi de varză murată în coajă de dovleac.

Prin acest mod de gătire, sarmalele devin mult mai gustoase şi aromate. Preparatul va avea o aromă intensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cuptor cu lemne, se toarnă vin alb.

Sofia Zaharia este ajutată de sora ei, Nela. FOTO Iulian Bunilă

Aveţi nevoie de un dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, afumătură, fleică sau piept de porc, orez, foi de dafin şi piper. Pregătiţi carnea pentru umplutură, apoi înfăşuraţi bucăţile de tocătură în foi de varză murată.

Căliți ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, adăugaţi orezul şi sosul tomat. După ce compoziţia se răceşte, amestecaţi cu carnea tocată, apoi treceţi la modelarea sărmăluţelor în foi de varză. Între timp, scobiţi dovleacul pentru a-i da forma unei cratiţe, după care presăraţi sare în interiorul lui.

Decupaţi bostanul în partea de sus, unde se află codiţa, curăţaţi-l de seminţe, apoi scoateţi miezul care ulterior trebuie tocat mărunt pentru a fi pus la loc printre sarmale. Înainte de a trece la umplerea dovleacului, puneţi un strat de afumătură în interior, apoi adăugaţi sărmăluţele împachetate.

Puneți miezul tocat de dovleac între straturile de sarmale. Tot între straturi, adăugaţi foi de dafin şi boabe de piper. Puneţi bostanul gata prepătit într-o tavă, apoi introduceţi în cuptor. Pentru a obţine gustul perfect, coaceţi sarmalele într-un cuptor tradiţional, pe lemne.

„Diferit la aceste sărmăluţe din foaie de varză este că sunt fierte în dovleac, care îşi lasă dulceaţa. Mai este un secret: mai punem o jumătate de cănuţă de vin alb. Prind astfel un gust deosebit, dulce acrişor, cu acea aromă de dovleac şi vin”, spune Sofia Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău.

Sarmalele se fier la foc foarte mic. FOTO Iulian Bunilă

Gospodina mai spune că este de preferat să aranjaţi sarmalele în bostan cu câteva ore înainte de a le introduce în cuptor, la foc foarte mic, pentru a avea timp ca ingredientele să schimbe aromele între ele.

”Se ţin peste zece ore în cuptor pe lemne. Le punem în dovleac, punem peste ele vinul, un pic de bulion, apoi le punem la cuptor. Ele fierb în perioada asta numai în dovleac, nu în apă. Devin foarte fragede, de la dovleac şi mai ales de la vin. După ce-l scoatem din cuptor, lăsăm dovleacul rumen să se odihnească pentru cel puţin o oră”, spune Sofia Zaharia.

Sarmalele fierte în coajă de dovleac, un produs întâlnit doar în această zonă, atrag aprecierile clienților care trec pragul Festivalului Dovleacului, de la Poșta Câlnău.  Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.

„Pentru sarmalele fierte în bostan am venit special la acest festival. Am mai luat în alți ani și sunt foarte bune. Au o aromă deosebită, luată de la coaja aceea de dovleac”, spune un client.

Festivalul Dovleacului, din localitatea Poșta Câlnău, a ajuns deja la a șasea ediție. A fost organizat după modelul celor de profil din Serbia și Republica Moldova și se va încheia duminică seara.

Mai multe pentru tine:
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța