Nunta prinţului Harry e apă vie pentru turism şi economie: câţi bani va câştiga Marea Britanie de pe urma marelui eveniment regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii estimează că nunta prinţului Harry cu Meghan Markle ar putea creşte economia Marii Britanii cu sute de milioane lire sterline.

Nunta prinţului Harry (33 de ani) cu actriţa americană Meghan Markle (36 de ani) va creşte economia Regatul Unit cu până la 500 milioane lire sterline şi va întări relaţiile cu Statele Unite ale Americii, potrivit unei firme de consultanţă în domeniul afacerilor.

Interesul mondial asupra nunţii regale ar putea însemna o creştere importantă a turismului în Marea Britanie, iar firmele se aşteaptă ca vizitatorii să cheltuie sume considerabile pe suveniruri regale, arată Daily Mail.

Totodată, „efectul Meghan“ a făcut deja ca marile brand-uri să observe o cerere mai mare pentru genţile şi hainele purtate de actriţa americană. Firma de consultanţă Brand Finance spune că girul pe care membrii casei regale îl dau anumitor articole vestimentare – cunoscut şi drept „efectul Kate“ - , aduce firmelor care le produc un plus de 200 de milioane de lire sterline.

Astfel că, o geantă de mână a designerul britanic Strathberry, care se vinde la preţul de 495 de lire sterline, s-a vândut ca pâinea caldă după ce logodnica prinţului Harry a purtat-o în timpul primei apariţii publice de vineri.

David Haigh, directorul executiv al companiei Brand Finance, a declarat pentru „Sunday Express“: „O mare parte din valoare adusă de monarhie se datorează ducesei de Cambridge, care precum legendarului rege Midas, pare să transforme în aur tot ce atinge, şi a vânzărilor suplimentare pe care le înregistrează brand-urile pe care le poartă“.

Directorul Brand Finance a subliniat că actriţa americană ar putea contribui indirect şi la îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA şi Canada şi a reamintit că jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, din 2012, a crescut economia britanică cu 390 de milioane de lire sterline, în parte datorită rezervărilor hoteliere şi a vânzării de mărfuri.

„Meghan Markle este o actriţă care s-a remarcat pe cont propriu, cu o popularitate globală şi un puternic brand personal. Ne putem aştepta ca ea să se alăture ducesei de Cambridge ca mare ambasador al monarhiei şi al brand-urilor britanice în general, în special în Statele Unite, unde s-a născut, şi în Canada, unde a locuit recent“, a spus David Haigh.

Prinţul Harry şi Meghan Markle au luat parte la prima lor îndatorire regală de după logodnă la sfârşitul săptămânii trecute. Viitoarea soţie a prinţului a salutat simpatizanţii regali, a dat mâna cu aceştia şi a primit zâmbitoare felicitările.  Pentru această ocazie, care a avut loc la Nottingham Contemporary Exhibition Centre, Meghan a îmbrăcat un palton într-o nuanţă închisă de albastru, semnat de brandul canadian Mackage, o fustă lungă, bej, o bluză neagră, mulată, şi o pereche de cizme negre, lungi.