Economia Germaniei și-ar putea reveni din recesiune cu o creștere de doar 0,4% în acest an

0
Publicat:

Economia Germaniei și-ar putea reveni din recesiune cu o creștere de doar 0,4% în acest an și circa 1,6% - 1,9% anul viitor, potrivit afirmației făcute de ministrul de Finanţe Christian Lindner.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner. Foto EPA - EFE

Economia Germaniei ar putea înregistra anul viitor o creştere între 1,6% şi 1,9%, a declarat luni ministrul de Finanţe Christian Lindner, transmite Reuters.

"Ne aşteptăm la un avans al economiei de 0,4% în acest an. În 2024, credem că vom reveni la o creştere de 1,6%, 1,9%, ajungând lent la rate normale", a afirmat Habeck la un forum care se desfăşoară în landul Brandenburg.

În aprilie, Guvernul de la Berlin a înrăutăţit previziunile privind expansiunea PIB-ului Germaniei în 2024 la 1,6%, de la un nivel de 1,8% prognozat în ianuarie.

Conform datelor revizuite publicate luna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Cea mai puternică economie din Europa a intrat în recesiune, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Cea mai recentă estimare de creștere pentru primul trimestru a arătat că economia germană s-a contractat cu 0,3%. Aceasta a urmat o scădere de 0,5 la sută în ultimul trimestru al anului 2022. Cele mai recente cifre pentru zona euro în ansamblu arată că blocul valutar crește marginal, cu 0,1 la sută.