WSJ: Un nou politician în stil MAGA zguduie România înainte de votul pentru alegerile prezidențiale
0Decizia luată anul trecut de România de a anula un vot câștigat de un candidat naționalist din cauza unei presupuse interferențe rusești a atras critici dure din partea administrației Trump. Acum, un nou candidat anti-sistem conduce înaintea reluării alegerilor de duminică, scrie WSJ.

George Simion s-a autoproclamat succesor al lui Călin Georgescu, fostul câștigător căruia i s-a interzis să candideze. Simion, în vârstă de 38 de ani, l-a lăudat pe președintele Trump și a cerut unificarea cu Republica Moldova vecină. Atât Ucraina, cât și Republica Moldova i-au interzis lui Simion să viziteze alegerile, relatează WSJ.
Poziția de lider a lui Simion în sondajele de opinie amplifică temerile din Occident, conform cărora răspunsul României la presupusa interferență a Rusiei în alegeri nu a servit decât la alimentarea instabilității într-o țară care găzduiește două baze NATO, mii de soldați americani și un scut antirachetă american.
Georgescu a venit de nicăieri și a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur din noiembrie. Autoritățile române au anulat rezultatul, susținând că Rusia a orchestrat probabil o campanie TikTok care îl susținea pe candidat. Ulterior, i-au interzis lui Georgescu să candideze la alegerile din mai 2025, susținând că acesta nu respectă valorile constituționale ale țării.
Kremlinul a numit acuzațiile conform cărora s-ar afla în spatele campaniei TikTok „o prostie absolută” și a spus că orice alegeri fără Georgescu sunt ilegitime.
Vicepreședintele JD Vance a criticat decizia autorităților electorale din România într-un discurs susținut în februarie la München, în care a atacat țările europene pentru că nu respectă valorile democratice. „Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la bun început”, a spus el.
„Au creat un monstru al lui Frankenstein”
Ani de zile, România a fost considerată un partener NATO de încredere și un bastion împotriva partidelor populiste apărute în Polonia, Ungaria și Slovacia. Însă anularea rezultatelor alegerilor și interzicerea candidaturii lui Georgescu par să se fi întors împotriva establishmentului politic din România.
Mișcările au indignat mulți români, care le-au văzut ca pe o încercare a guvernului de a menține monopolul asupra puterii. Odată cu plecarea lui Georgescu, mulți îl susțin acum pe Simion.
„Au evitat influența directă a Rusiei, dar au creat o situație pe care o urmăresc rușii, care subminează încrederea în instituțiile democratice”, a declarat Jacques Rupnik, expert în Europa Centrală și de Est și profesor la Institutul de Studii Politice din Paris.
Ca și cum lucrurile nu ar fi fost deja destul de rele, unii politicieni au acuzat Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, că a ajutat ascensiunea lui Simion. Aceștia spun că partidul, care conduce într-o coaliție, i-a încurajat pe membri să voteze pentru el la alegerile de anul trecut, astfel încât acesta să-i poată învinge pe alți candidați centriști în primul tur de scrutin. Candidatul social-democrat l-ar învinge apoi cu ușurință pe Simion în runda finală. Un purtător de cuvânt al prim-ministrului a refuzat să comenteze acuzația.
„Au creat un fel de monstru al lui Frankenstein”, a spus Cătălin Drulă, fost ministru al transporturilor, acum în opoziție. „Acum plătesc pentru asta.”
Curat și ușor de fotografiat, imaginea cu părul corbului a lui Simion domină acum afișele de campanie din toată fosta țară comunistă. El a adus o notă teatrală campaniei electorale, apărând uneori la mitinguri în costume populare. Pentru a-și susține mesajul naționalist, a folosit actori de teatru pentru a imita persoane din trecutul medieval al României, inclusiv pe Vlad Țepeș, figura istorică care a stat la baza personajului Dracula.
Și-a început cariera în activism politic, pledând pentru reunificarea României cu Moldova vecină. Cele două țări au fost separate printr-un pact între naziști și sovietici în 1940.
„Acel pact încă lasă cicatrici” în România, a spus Simion într-un e-mail către The Wall Street Journal. „Cer demnitate pentru românii dincolo de granițele noastre.”
El și-a format partidul, Alianța pentru Unirea României, în 2019 și s-a autointitulat un naționalist nerușinat care protestează împotriva restricțiilor legate de Covid-19 și a mandatelor de vaccinare .
„Am avut curajul să ieșim în stradă și să nu rămânem doar pe internet. Asta ne-a făcut vizibili”, a spus Claudiu Târziu, co-fondator al partidului, dar care s-a despărțit ulterior de acesta.
Partidul a obținut 9% din vot în alegerile din 2020, contestând partidele predominant centriste care au dominat politica din România. Simion i-a confruntat verbal - și, uneori, fizic - pe membrii guvernului. La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, el a organizat un miting cu intenția de a înlătura guvernul, miting care a atras câteva mii de oameni.
Directorul de comunicare al lui George Simion a lucrat pentru Andrew Tate
Moldova și Ucraina nu au explicat niciodată public de ce l-au interzis pe Simion. Un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat că țara sa i-a interzis lui Simion să călătorească acolo pe baza informațiilor din Ucraina conform cărora acesta s-a întâlnit cu agenți de informații din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în orașul Cernăuți din sudul Ucrainei, aproape de granița cu România.
Simion neagă că astfel de întâlniri au avut loc. „Aceste zvonuri fac parte dintr-o campanie coordonată de denigrare menită să-mi discrediteze opinia”, a spus el.
Simion are acum un director de comunicare care a lucrat pentru Andrew Tate, controversatul influencer de pe rețelele sociale, anchetat pentru trafic de persoane în România. Tate neagă că ar fi comis vreo infracțiune.
În toiul campaniei prezidențiale de luna trecută, Simion a petrecut o săptămână în SUA, unde partidul său a fost reprezentat de consultanți americani pentru a-l ajuta să obțină acces la politicieni și jurnaliști, conform documentelor depuse la Departamentul de Justiție. De atunci, el a acordat interviuri comentatorilor conservatori precum Steve Bannon și Jack Posobiec.
„În realitate, nu are niciun fel de relație apropiată cu cei din jurul lui Trump”, a spus Târziu. „Își imaginează că românii îl vor asocia cu politica lui Trump... care are destui susținători în România.”
Georgescu este acum anchetat pentru răspândirea de informații false și promovarea fascismului, o practică ilegală în România. Procurorii au susținut, de asemenea, că el și unul dintre asociații săi, Horațiu Potra, au plănuit o insurecție armată împotriva guvernului, care a fost dejucată de poliție.
Procurorii spun că au înregistrări și alte dovezi care să susțină afirmația. Aceștia spun că au găsit arme, mii de dolari și lingouri de aur în casa lui Potra. Potra, care conduce un grup de mercenari în Africa, nu se află în custodia autorităților române și nu a putut fi contactat pentru comentarii. Georgescu a negat toate acuzațiile de infracțiuni.
România a expulzat în aprilie doi diplomați ruși, inclusiv atașatul militar, din cauza legăturilor cu Potra, a declarat parlamentarul Alexandru Muraru, șeful unui comitet mixt privind agențiile de informații străine din România.
„Rusia a avut un impact mare asupra societății românești”, a spus Muraru. „Scopul lor principal este să ne divizeze, să ne slăbească și să ne reducă capacitatea, ca stat, de a-și proteja cetățenii.”