Presa internațională, cu ochii pe „haosul juridic” din România după ce o instanță s-a pronunțat împotriva anulării votului prezidențial
0Presa internaţională urmăreşte situaţia fără precedent creată în România după decizia controversată de la Curtea de Apel Ploieşti privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.

„Haos juridic” este termenul folosit de The Guardian pentru a descrie situația creată de decizia Curţii de Apel Ploieşti, care între timp a fost anulată de Înalta Curte.
Potrivit presei internaţionale, este vorba despre o nouă incertitudine creată în cadrul unui proces electoral şi aşa extrem de tensionat, care a stârnit nemulțumiri și controverse, mai ales în contextul în care acest lucru se întâmplă cu aproximativ o săptămână înainte de organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, care urmează să aibă loc pe 4 mai.
Deşi Biroul Electoral Central a asigurat că această decizie nu va influența procesul electoral, iar experții juridici subliniază că hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi contestate, situaţia în sine este privită din afara României ca o altă „anomalie” a procesului democratic.
The Guardian aminteşte că primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024 a fost marcat de o victorie surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta și susținător al Rusiei, care a declarat zero cheltuieli de campanie electorală.
Curtea Constituțională a anulat votul, după ce au apărut dovezi ale unei posibile intervenții externe, inclusiv atacuri cibernetice asupra sistemului electoral și manipulări masive pe rețelele sociale în favoarea lui Georgescu, care a fost cercetat pentru posibile infracțiuni legate de finanțele campaniei și activități ilegale online.
„Partidele de extremă dreapta din România au denunțat șirul de hotărâri judecătorești drept o lovitură de stat antidemocratică, iar conservatorii naționali din străinătate - inclusiv administrația Trump - au acuzat Bucureștiul că își suprimă adversarii politici.
Candidatul extremei drepte, George Simion, care l-a înlocuit pe Călin Georgescu, conduce în sondaje în fața primarului centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, și a lui Crin Antonescu, reprezentând coaliţia PSD-PLN-UDMR de centru-dreapta”, notează aceeaşi publicaţie.
Miza alegerilor prezidenţiale este una importantă în Europa, astfel că procesul electoral este privit cu interes din afară.
"UE ar prefera să nu aibă un alt perturbator naționalist în regiune, alături de Ungaria și Slovacia, iar aliații Ucrainei ar prefera ca România, care găzduiește o importantă bază NATO, să rămână un aliat strategic”, subliniază presa internaţională.