LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. Campania electorală s-a încheiat în România, diaspora votează. Suspiciuni de vot multiplu în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală s-a terminat în această dimineață, iar alegătorii români din diaspora votează deja de vineri, de la ora 12.00. În afara granițelor se poate vota în 950 de secții, până la ora 23.59, atât sâmbătă, cât și duminică.

istock vot votare jpg

UPDATE ora 21.45 Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.

UPDATE ora 21:00  Uniunea Salvaţi România (USR) l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi (PNL), că folosește Poliţia Română pentru „cenzurarea Internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. IGPR a reacționat, explicând că acționează strict în baza Legii.  

UPDATE ora 19:20

Românii, în special cei educați, par că nu sunt atât interesați de un președinte care să aibă cunoștințe în domeniul relațiile internaționale și a geopoliticii, cât de cineva care să-l oprească pe George Simion să intre în turul 2.  Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.    

UPDATE ora 19:00

USR a depus plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este vorba despre o persoană care ar fi votat de patru ori. Persoana acuzată este reprezentanta unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.

Un incident grav s-a produs și la o secție de votare din țară. Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, 23 noiemnrie 2024, la acoperișul căminului cultural din localitatea Puntea de Greci. La fața locului s-au deplasat polițiștii Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești și pompierii din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, pentru asigurarea măsurilor de siguranță publică și lichidarea incendiului. S-a identificat un alt spațiu, în incinta Grădiniței Puntea de Greci, unde urmează a fi amenajată, în cel mai scurt timp, secția de votare. Materialele electorale sunt sub paza polițiștilor.

Tot sâmbătă, conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern, le-a transmis acestora președintele AEP, Toni Greblă.

UPDATE ora 16:50

Peste 140.000 de români din diaspora s-au prezentat la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit datelor afișate de AEP cu puțin înainte de ora 17,00. 

UPDATE ora 13,50

Numărul cetățenilor români care au votat în străinătate a ajuns, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la ora 13,50, în cea de-a doua zi de vot,  la aproape 91.000. Sunt organizate secții de votare inclusiv în zone de conflict, aici procesul de vot desfășurându-se după reguli mult mai stricte.

UPDATE ora 12:45 

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat suplimentarea efectivelor mobilizate pentru desfășurarea în bune condiții a procesului electoral. Astfel, pentru sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la cei 35.000 angajați mobilizați inițial au mai fost chemați alți 1.000 de lucrători. 

De asemenea, pentru ziua votului s-a decis suplimentarea efectivelor mobilizate de la 43.000 la 45.000. Principalele misiuni ale structurilor MAI în cursul zilei de mâine sunt menţinerea ordinii la nivelul întregii ţări, asigurarea măsurilor de protecţie a secţiilor de vot şi intervenţia rapidă pentru cercetarea posibilelor incidente electorale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

UPDATE ora 10:30

Conform datelor furnizate în timp real  pe prezenta.roaep.ro, până sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la ora 10:00, au votat în străinătate puțin peste 50.000 alegători (votanți pe liste suplimentare - 46.462, votanți pe liste de corespondență - 4.227).

Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie - 7.988, Germania - 5.299, Republica Moldova - 5.122, Italia - 5.013, Spania - 4.859, Franţa - 1.882, Belgia - 1.620, Ţările de Jos (Olanda) - 1.600, Austria - 1.353, SUA - 749, Irlanda - 713, Danemarca - 600, Canada - 567 şi Elveţia - 521.

Un român trecut de 100 ani, care s-a prezentat la vot într-un scaun rulant, a votat în Spania, Ministerul Afacerilor Externe menționându-l ca model de spirit civic.  

„Un model de spirit civic la aproape 101 ani - Alicante, Spania. Felicitări!”, a transmis MAE, într-o postare pe Facebook.

Românii din diaspora văd diferit, comparativ cu românii rămași în țară, cei 35 de ani de democrație din România. Cu toate că România a bifat niște borne importante de când ne-am dobândit democrația, precum aderarea la UE și la NATO, diferența dintre noi și țările din Vest încă este făcută de atitudinea partidelor care nu își respectă nici măcar votanții, atrag aceștia atenția.

Numărul de parlamentari asociați diasporei este egal cu cel al unui județ mediu, deși numărul de cetățeni în diaspora este aproape de zece ori mai mare“ spune Cristian Presură, fizician și cercetător stabilit în Olanda. 

Știrea inițială

În primele ore de la deschiderea secțiilor în diaspora au votat peste 44.000 de persoane, reprezentând sub 1% din numărul de alegători. 

Primii care au votat în diaspora au fost românii din Noua Zeelandă, însă cei mai mulți alegători sunt așteptați la urne azi și mâine.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării.

Acesta poate fi cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.  Istoricul votului din diaspora a fost unul pro-european, însă în 2024 situația s-ar putea schimba, după cum apreciază analistul Cristian Pârvulescu.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite