Victor Ponta revine în cursa pentru Cotroceni după 10 ani. Va juca finala sau îl va împiedica pe fostul aliat Crin Antonescu? ANALIZA
0Victor Ponta s-a întors în competiția prezidențială la 10 ani de la înfrângerea suferită în fața lui Klaus Iohannis. Atunci era candidat PSD, astăzi e independent. Candidatura lui Victor Ponta lovește exact în interesele partidului pe care l-a condus. Ponta rupe din voturile lui Crin Antonescu și, în cazul în care va ajunge președinte, îl va forța pe Marcel Ciolacu să demisioneze. Pe cine va desemna premier? Cât va reuși să transfere de la Călin Georgescu? “Adevărul” vă prezinte toate implicațiile candidaturii lui Victor Ponta.

Fostul premier Victor Ponta, ales deputat pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie, a intrat în cursa prezidențială fiind nemulțumit de hotărârea coaliției de guvernare de a-l susține pe Crin Antonescu pentru Palatul Cotroceni.
Victor Ponta și Crin Antonescu au fost mai întâi aliați: în 2011 au format USL, prima alianță dintre PSD și PNL. Însă tot ei au rupt prieteșugul, în primăvara anului 2014. Motivul? Crin Antonescu a insistat ca primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, să devină vicepremier în Guvernul PSD-PNL, însă premierul Ponta a refuzat. Ulterior, cei doi s-au acuzat reciproc de trădare. La finalul anului 2014, Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Crin Antonescu dispăruse de pe scena politică.
10 ani mai târziu, Victor Ponta și Crin Antonescu se luptă pentru fotoliul lăsat liber de Klaus Iohannis, forțat de partidele suveraniste să demisioneze. Crin Antonescu este susținut de trei formațiuni politice, PSD, PNL și UDMR, care adună peste 90% din primarii din România. În schimb, Victor Ponta candidează ca independent. Pe ce se bazează?
În primul rând, pe primarii PSD nemulțumiți că, pentru prima dată în istorie, partidul nu are candidat propriu la alegerile prezidențiale. Mai mulți aleși locali PSD i-au promis lui Ponta că vor trage pentru el în campanie, susțin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul”. În schimb, Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor locali că Ponta nu face altceva decât să rupă din voturile lui Crin Antonescu și, indirect, să-l ajute pe Nicușor Dan, aflat umăr la umăr cu Antonescu în lupta pentru finala prezidențială.
În al doilea rând, Victor Ponta va rupe și o parte a votanților suveranști, care, în lipsa lui Călin Georgescu, nu acceptă soluția George Simion. De altfel, Ponta a promis public că, odată ajuns președintele României, va închide toate dosarele penale care-l vizează pe Georgescu. Legal, șeful statului nu poate interveni în actul de Justiție, însă puterea informală a președintelui depășește de multe ori litera Constituției. În plus, Victor Ponta le-a transmis votanților suveraniști că ia în calcul să-l numească premier pe Călin Georgescu, în cazul în care va ajunge președinte. Deși e anchetat penal și a fost descalificat de CCR din competiția pentru Cotroceni, Călin Georgescu poate ocupa funcția de prim-ministru, până la o decizie definitivă a instanței.
Ponta îl răstoarnă pe Ciolacu
Dacă va fi ales președinte, Victor Ponta a anunțat că va forța demiterea Guvernului, deși Marcel Ciolacu i-a oferit un loc eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie. Ponta își propune să-l schimbe pe Marcel Ciolacu, dar să mențină PSD la guvernare, fie cu Călin Georgescu în fruntea Executivului, fie cu alt premier provenit din PSD, care să devină și președintele partidului în epoca post-Ciolacu. „Dacă Ponta ajunge președinte își va dori toată puterea. El va impune premierul, el va face majoritatea și tot el va stabili viitorul lider al PSD. E clar că alegerea lui Ponta va însemna sfârșitul lui Ciolacu și la guvern, și la partid”, susține unul dintre vicepreședinții PSD pentru „Adevărul”.
Victor Ponta e înclinat să formeze o majoritate parlamentară compusă din PSD și AUR, pentru a împăca ambele electorate cărora li se adresează, susțin sursele citate. Ponta calculează că poate intra în turul doi alături de George Simion. În acest caz, ar pleca favorit, pentru că PSD ar trece imediat în spatele său împreună cu o parte a votanților suveraniști, cei care îl resping pe Simion.
În cazul în care ratează finala prezidențială, Ponta nu pierde foarte mult. Își va duce mandatul de parlamentar până în decembrie 2028. Chiar și în cazul în care obține doar câteva procente, Ponta îl poate încurca decisiv pe Crin Antonescu în drumul spre Palatul Cotroceni. Miza candidaturii lui Victor Ponta e cu atât mai mare cu cât Crin Antonescu și Nicușor Dan sunt despărțiți doar de marja de eroare a sondajelor de opinie. Așadar, fiecare vot în plus pe care Victor Ponta îl primește de la electoratul PSD înseamnă un vot în minus pentru Crin Antonescu. Paradoxal, Ponta l-ar putea trimite în finală pe Nicușor Dan în detrimentul lui Crin Antonescu.