Cum se pot promova candidații în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025

0
Publicat:

Campania electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025, organizat pe 18 mai, începe după validarea rezultatelor din primul tur de scrutin și se încheie sâmbătă dimineața, 17 mai, la ora 7.00. Cei doi candidați trebuie să respecte mai multe reguli privind promovarea electorală. 

Românii merge la vot pe 18 mai în turul II al alegerilor prezidențiale FOTO Inquam Photos
Românii merge la vot pe 18 mai în turul II al alegerilor prezidențiale FOTO Inquam Photos

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale începe la data aducerii la cunoștință publică, de către Curtea Constituțională a României, a numelor celor doi candidați care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin (vineri, 9 mai 2025, conform calendarului electoral).

CCR validează alegerile şi publică rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

Competitorii se pot promova în timpul campaniei electorale prin mitinguri, adunări, publicitate stradală (doar afișe), utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă, precum și prin mediul online.

În campania electorală, partidele politice pot achiziţiona şi utiliza numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:

-afișe electorale cu dimensiuni de cel mult de 500 mm o latură și 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură, conform art. 41 alin. (6) din Legea nr. 370/2004

-materialele publicitare politice/materialele de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală gratuit sau contra cost, în condițiile art. 40 din Legea nr. 370/2004 și ale Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 86/2025 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;

-publicitate în presa scrisă;

-materialele publicitare politice/materialele de propagandă electorală online;

-broșuri, pliante și alte materiale tipărite din aceeași categorie, inclusiv materiale tipărite pe suport hârtie, precum calendare, fluturași și altele asemenea.

În privința publicității stradale, afișele trebuie lipite pe panouri special amenajate pentru afișaj electoral. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș.

De asemenea, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio şi de televiziune, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conţină următoarele informaţii:

-a) o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;

-b) candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice;

-c) o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;

-d) o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

-e) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;

-f) codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă conform art. 34 alin. (13) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Campania electorală se încheie la ora 7.00, pe 17 mai 2025.

După încheierea campaniei electorale este interzisă difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în spații publice ori private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite