Cum a reușit Nicușor Dan să inverseze scorul. Le Monde, analiza unei victorii considerate imposibile
0Cotidianul francez „Le Monde” vede ca pe o mare surpriză victoria lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.

Jurnaliștii francezi susțin că Nicușor Dan „împotriva tuturor pronosticurilor” a „sfidat previziunile” și a câștigat alegerile cu 53,6% din voturi, cu mult înaintea rivalului său naționalist, George Simion, care a obținut 46,4%. Aceștia atrag atenția și asupra diferenței înregistrate în primul tur al alegerilor, acolo unde Dan a obținut doar 21% din voturi, comparativ cu rezultatul de 41% al lui Simion.
„Recuperarea decalajului, după un asemenea interval, părea o performanță imposibilă”, relatează Le Monde.
Cu toate acestea, candidatul independent a obținut o victorie importantă, terminând cu un avans de 829.589 de voturi față de rivalul său.
„Această victorie nu ar fi fost posibilă fără o creștere extraordinară a participării alegătorilor români, care s-au prezentat în număr mare pentru a-l bloca pe candidatul extremei drepte în al doilea tur de scrutin. Analiștii politici afirmaseră că victoria lui Dan era posibilă, cu condiția ca prezența la vot să atingă 65%. La închiderea secțiilor de votare, duminică seara, prezența la vot era de 63%, față de 53% în primul tur”, afirmă jurnaliștii francezi.
Iar concluzia lor este că: „alegătorii din mediul urban, femeile și minoritățile etnice l-au susținut în mod covârșitor pe Dan”.
„Această creștere a fost previzibilă. Putem face această observație pentru fiecare alegere prezidențială: Mai mulți alegători se prezintă la al doilea tur decât la primul. Este un pic ca la fotbal - finala stârnește întotdeauna mai mult interes! În ceea ce mă privește, am fost întotdeauna convins că Nicușor Dan va câștiga”, a precizat profesorul de științe politice Cristian Preda pentru Le Monde.
„70% din alegătorii care nu au votat în primul tur, dar au votat în al doilea, au votat pentru el, ceea ce arată cât de mult a mobilizat electoratul”, a precizat și Dani Sandu, sociolog la Departamentul de Studii Europene și Studii Slave de la Universitatea din Fribourg, Elveția.
Câte voturi i-au adus minoritățile etnice lui Nicușor Dan
Iar alegătorii din mediul urban au votat în număr mare cu Nicușor Dan.
„Locuitorii din mediul urban au votat pentru el. Cu cât municipalitatea este mai mare, cu atât scorul său a fost mai mare. În București, el a obținut 75% din voturi, în timp ce, în trecut, nu obținuse niciodată mai mult de 40% în alegerile municipale”, a mai spus Dani Sandu pentru sursa citată.
„Cucerite de ideile sale proeuropene și destul de progresiste, femeile au fost printre principalii săi susținători”, a mai adăugat acesta.
Nicușor Dan, primarul Capitalei, s-a adresat mai multor grupuri de vârstă diferite, obținând 62% din voturi în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, precum și în rândul persoanelor în vârstă, de 60 de ani și peste.
Și minoritățile etnice din România au susținut în mod clar candidatul pro-european.
„90% din ei au votat pentru el. Același lucru s-a întâmplat și cu minoritatea maghiară din România. În cele trei județe româno-maghiare ale țării, Dan a primit 90% din voturi. Această observație este valabilă și pentru românii care trăiesc în Ungaria. În total, moldovenii și maghiarii i-au dat probabil între 400.000 și 500.000 de voturi, din cele peste 800.000 de voturi suplimentare pe care le-a obținut în turul al doilea față de rivalul său”, a mai precizat sociologul.
De asemenea, editorialistul Marc Champion precizează într-un articol publicat în Bloomberg că naționalismul agresiv și haosul promovat de Vladimir Putin, Donald Trump și JD Vance au făcut ca populismul de extremă dreapta să fie din nou înfricoșător, influențând votul prezidențial din România.