BEC respinge solicitarea AUR de a elimina postarea lui Cristian Tudor Popescu în care anunța cu cine votează

0
Publicat:

Biroul Electoral Central (BEC) a respins marți, 15 aprilie, cererea AUR de a elimina o postare publicată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe Facebook, în care își exprimă susținerea pentru Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai.

FOTO: Inquam Photos /
FOTO: Inquam Photos /

Într-un comunicat de presă, BEC a precizat că postarea, publicată în 14 aprilie pe pagina de Facebook a lui Cristian Tudor Popescu, nu constituie material publicitar politic, ci reprezintă o opinie exprimată în cadrul unui demers jurnalistic. Instituția a concluzionat că mesajul nu încalcă prevederile legale privind campania electorală.

„Materialul încărcat (...) reprezintă o opinie politică exprimată în cadrul unui demers jurnalistic, astfel încât nu poate fi considerat material publicitar politic”, a motivat BEC, invocând art. 16 alin. 5 din OUG nr. 1/2025.

În mesajul publicat pe rețeaua socială, gazetarul a declarat că în primul tur al alegerilor prezidențiale va vota cu Crin Antonescu, în detrimentul contracandidatului său, Nicușor Dan.

CTP a argumentat că Antonescu are cele mai mari șanse să îl învingă pe candidatul AUR, George Simion, și a explicat că nu rezonează cu profilul actualului primar general.

„Consider că acela care are prima șansă de a-l învinge pe candidatul românoșilor MîRGA este Crin Antonescu (...) În Nicușor Dan simt că există un ceva întunecos și rece, pe care se străduiește tot timpul să-l țină ascuns”, a scris jurnalistul în postarea intitulată „Cu cine votez”.

Deși BEC a decis că mesajul lui CTP nu intră sub incidența legii privind publicitatea politică, instituția a anunțat că, în aceeași ședință, a dispus eliminarea a peste 600 de postări de pe rețelele sociale pentru încălcarea normelor electorale.

Acestea includeau mesaje fără etichetare corespunzătoare, publicate atât de candidați sau persoane cu funcții publice, cât și de persoane fizice considerate „actori politici” prin natura activității lor online.

„Printr-o practică manifestată constant (...) BEC a statuat că persoanele fizice care postează în mod preponderent și repetitiv materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici, activându-se obligația de a eticheta corect respectivele mesaje”, a transmis BEC.

Dintre cele 609 materiale eliminate, 149 aparțineau unor persoane fizice fără funcții publice, dar considerate influente în spațiul online.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite