Alegeri prezidențiale 2025: Studiu sociologic despre preferințele românilor. Diferență extrem de mică între primii doi candidați
0O cercetare sociologică realizată de ARA Public Opinion arată preferințele românilor în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cercetarea conturează profilul alegătorului român și temele-cheie care au influențat votul. Primele date arată că 42% dintre respondenți au declarat că au votat un bărbat și doar 10% o femeie. Alte aspecte interesante au fost relevate în acest sondaj.

Antena 3 CNN a prezentat datele cercetării sociologice realizate de ARA Public Opinion.
Ce ați votat, femeie sau bărbat?
Potrivit sondajului, întrebați dacă au votat o femeie sau un bărbat, 42% dintre respondenți au declarat că au votat un bărbat, doar 10% o femeie, iar 48% au preferat să nu răspundă.
Ați votat pentru România pro-europeană sau pentru România suveranistă?
Când vine vorba despre viziunea asupra viitorului țării, 53% dintre cei chestionați susțin o Românie pro-europeană, în timp ce 18% au optat pentru o Românie suveranistă. Alți 3% au declarat că nu înțeleg ce presupune această alegere, iar 26% nu au vrut să ofere un răspuns.
Dumneavoastră când ați decis cu cine votați?
Studiul a analizat și momentul în care alegătorii s-au decis pe cine vor vota. Astfel, 28% dintre români nu au vrut sau nu au știut să răspundă, 26% s-au decis în timpul campaniei electorale, 18% chiar în cabina de vot, alți 18% și-au format opțiunea înainte de campania electorală, iar 10% au ales un candidat imediat după aflarea listei finale.
Care dintre angajamentele și calitățile din campania electorală ale candidatului cu care ați votat a contat cel mai mult pentru decizia de vot?
Întrebați ce a contat cel mai mult în luarea deciziei de vot, românii au menționat: 22% – lupta împotriva corupției, 21% – schimbarea clasei politice, 19% – capacitatea de negociere în plan extern, 16% – creșterea veniturilor salariaților și pensionarilor.
Alte procente mai mici au fost atribuite menținerii cotei unice, opoziției față de extremism sau 5% „Turul 2 înapoi”.
Cine este vinovat pentru starea actuală a României?
27% Clasa politică, 25% Manipularea prin social media, 3% Vladimir Putin, 3% Serviciile Secrete, 0% Armata, 1% Biserica, 31% Nu știu, 2% Nu răspund, 8% Altcineva.
Credeți că anularea alegerilor prezidențiale din 2024 a fost...
Întrebați despre decizia CCR de anul trecut, de a anula alegerile, mulți respondeți au preferat să nu răspundă: 65% Nu știu/ Nu răspund, 18% O măsură corectă, iar 17% consideră că a fost o măsură incorectă.
Primele date, imagine generală asupra rezultatelor
Potrivit Antena 3 CNN, diferența dintre candidații situați pe locul 1 și locul 2 este extrem de mică la această oră, ceea ce face ca rezultatul final să fie dificil de anticipat.
Profesorul Remus Pricopie de la SNSPA a avertizat că cifrele din prima parte a zilei pot oferi doar o imagine generală asupra situației: „Primele cifre ne dau niște informații, dar ele nu sunt relevante pentru ce se va întâmpla pe parcursul zilei, pentru că avem votanți cu un comportament electoral diferit, în funcție de grupe de vârste, de mediul în care trăiesc.”
În ceea ce privește voturile din diaspora, Pricopie a subliniat că: „Eu cred că până la urmă ne vom situa la nivelul de participanți la vot de anul trecut. Să nu uităm că este o modificare de program față de anul trecut. Al doilea aspect legat de diaspora – diaspora nu este în aceste exit poll-uri, prin urmare sociologii și analiștii politici fac estimări.”
Primele rezultate ale studiului au fost difuzate la ora 12:00 de Antena 3 CNN, iar datele vor fi actualizate pe parcursul zilei.
Aflați câți oameni s-au prezentat la vot: Alegeri prezidențiale 2025. LIVE TEXT Vot masiv în diaspora: peste 476.000 de români au ieșit la urne și LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, prezența la vot în timp real. Câți români au fost la urne până la ora 11.30.
Aflați cine intrǎ în turul 2: Rezultate EXIT-POLL alegeri prezidențiale 2025. La ora 21.00 aflăm cine sunt candidații care merg în turul II.