Afirmațiile false ale politicienilor în dezbaterea de la TVR. Care sunt candidații la prezidențiale prinși cu minciuna
0Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale 2025 au făcut declarații inexacte sau false în timpul dezbaterii electorale organizată marți, 29 aprilie, de TVR, la Palatul Cotroceni.

Site-ul de fact-checking Factual.ro a verificat ce au declarat candidații prezenți în dezbaterea organizată de TVR, în 29 aprilie 2025, și a constatat că politicienii s-au întrecut în declarații trunchiate.
Daniel Funeriu, declarație eronată: „Din 1918, românii au respectat minoritățile”
Afirmația lui Daniel Funeriu, care a declarat că „din 1918 încoace, românii au respectat minoritățile naționale și am clădit în Europa un model”, a fost verificată de Factual.ro și catalogată drept falsă.
Argumentele prezentate de Factual.ro au fost că, în perioada interbelică, s-a născut Mișcarea Legionară, o organizație fascistă și antisemită, iar în timpul regimului Antonescu, România a fost stat „național-legionar”, cu politici oficiale de persecuție a evreilor și romilor, culminând cu pogromurile de la București și Iași și deportarea romilor în Transnistria.
În perioada comunistă, regimul Ceaușescu a promovat o politică de asimilare forțată a minorităților, iar după 1989, conflictele interetnice nu au dispărut, cel mai cunoscut exemplu fiind evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureș.
Lavinia Șandru, declarație falsă: „Suntem 15 milioane”
Afirmația Laviniei Șandru, conform căreia „la Revoluție eram 23 de milioane, suntem 15 milioane”, a fost catalogată, de asemenea, drept falsă. „Vreau să fac în așa fel încât România să nu mai dispară, pentru că în fiecare zi suntem mai puțini cu 200, da?”, a completat politicianul.
Populația actuală a României este, conform datelor INS de la 1 ianuarie 2024, de 19 milioane de persoane (nu 15 milioane), arată statisticile citate de publicație. În 1989, populația României era într-adevăr de aproximativ 23 de milioane de locuitori, însă declinul zilnic estimat de Lavinia Șandru (200 de persoane/zi) este inexact.
Prin emigrare, în 2023 au plecat definitiv 48.612 persoane, adică aproximativ 133 de persoane/zi. Prin mortalitate naturală, în primele luni din 2025, decesele zilnice au fost între 737 și 761.
Sebastian Popescu, declarație falsă: „România doar s-a apărat”
Declarația lui Sebastian Popescu, potrivit căreia România este „poate singura țară din lume care niciodată n-a dus un război de cucerire, ci doar s-a apărat”, a fost catalogată de Factual.ro ca fiind falsă.
În realitate, România nu a fost doar în defensivă, armata română participând la acțiuni militare cu scopuri ofensive și teritoriale. În Primul Război Mondial, România a intrat în conflict pentru a obține Transilvania de la Austro-Ungaria, iar după Al Doilea Război Mondial, România a participat la ocuparea Budapestei (1944-1945) și la operațiuni militare pe teritoriul altor state, arată datele istorice prezentate de Factual.ro.
Poziționarea României ca victimă a coloniilor occidentale este specifică discursului comunist, în care Republica Socialistă Română trebuia să ducă o luptă continuă cu expansionismul vestic, completează platforma.
Victor Ponta, declarație falsă: „Parteneriatul strategic cu SUA, din 2011”
Victor Ponta a declarat eronat că „parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost semnat în 2011”.
Potrivit comunicatului publicat pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe, cu ocazia aniversării relațiilor diplomatice dintre România și SUA, Parteneriatul Strategic dintre cele două state a fost semnat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei președintelui american Bill Clinton la București.
„Astfel, afirmația lui Victor Ponta este falsă. Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite a fost semnat în 1997, dar, în 2011, în cadrul acestui parteneriat, cele două state au semnat două noi documente de colaborare”, arată Factual.ro.
Ion Banu-Muscel, declarație falsă: „Rusia nu e un pericol iminent”
Declarația lui John-Ion Banu-Muscel, conform căreia Rusia nu reprezintă un pericol iminent și, prin urmare, România ar trebui să reducă cheltuielile de înarmare, a fost verificată de Factual.ro și este falsă.
„Eu nu văd un pericol atât de puternic într-o invazie a soviet... nu a sovieticilor... republicii rusești, federația rusească, având în vedere că suntem parte din NATO, care este o organizație puternică, de cinci-șase ori mai puternică decât Federația. Deci, ca urmare, aș reduce cheltuielile, în primul rând, pentru înarmare. Nu m-aș înarma pentru un pericol care nu îl văd iminent”, a spus acesta.
Federația Rusă este oficial catalogată de NATO ca o amenințare majoră, mai ales după invadarea Ucrainei în 2022. Reducerea cheltuielilor militare nu este realistă, iar România, ca stat membru NATO, nici măcar nu atinge nivelul minim cerut în prezent.
„Țările membre s-au angajat să investească un minim de 2 la sută din PIB în domeniul apărării. România și-a asumat, în 2023, să crească alocarea pentru apărare de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB. Totuși, estimările dintr-un raport al NATO din acel an au arătat că România a folosit doar 1,6% din PIB pentru apărare”, a informat Factual.ro.
Nicușor Dan, declarație eronată: „10 la sută din terenuri, irigate”
Declarația lui Nicușor Dan, conform căreia „trebuie să avem un program național pentru irigații, pentru că în momentul acesta, dintre terenurile agricole, suntem cam la 10 la sută care sunt irigate”, a fost verificată de Factual.ro și este catalogată drept trunchiată. Ea reprezintă o subestimare.
„Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2023 suprafața cultivată a României era de 8.211.163 hectare. Din această suprafață, 1,4 milioane de hectare cu culturi agricole sunt pregătite pentru irigații în acest an, ceea ce reprezintă 17 la sută din suprafața agricolă a țării”, arată Factual.ro.
Crin Antonescu, declarație trunchiată: „Podul Ungheni, inaugurat”
Crin Antonescu a declarat, în mod eronat: „Podul inaugurat acum câteva zile la Ungheni, ca replică peste 35 de ani a podului de flori, este un pod care a fost finanțat direct din fondurile comisarului european pentru transport, fostului comisar”.
Podul de la Ungheni nu a fost inaugurat în urmă cu câteva zile, ci doar au început lucrările care vor crea o legătură peste Prut, între România și Republica Moldova.
Finanțarea lucrărilor este garantată din Fondul de Coeziune al UE, printr-un proces care implică propuneri de proiecte din partea Guvernului României și aprobarea acestora de către Comisia Europeană.
Adina Vălean, comisar european pentru transporturi (2019–2024), a avut atribuții în gestionarea fondurilor pentru infrastructură, dar nu decide personal și exclusiv ce proiecte sunt finanțate.
„Guvernul României trebuie să trimită proiecte pentru a primi finanțare de la Comisia Europeană. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de Guvern în anul 2023, în timpul mandatului Adinei Vălean”, arată Factual.ro.
Elena Lasconi, declarație adevărată: „250.000 de copii români, flămânzi”
Însă, declarația Elenei Lasconi, conform căreia „250.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare seară”, ce a fost verificată de Factual.ro este adevărată.
„Pentru că la ora asta, la care vorbim, câteva sute de mii de familii nu au ce pune pe masă. Cred că știți că 250.000 se duc la culcare flămânzi în fiecare zi, în fiecare seară”, a afirmat politicianul în timpul dezbaterii.
Conform unui raport World Vision România (2024), aproximativ 250.000 de copii din mediul rural trăiesc în condiții de sărăcie extremă și adesea nu au suficientă mâncare zilnică, notează Factual.ro.
De asemenea, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că 21 la sută din populație trăiește în gospodării cu venituri sub 60 la sută din media națională.