Tema falsă a reluării turului II al prezidențialelor din 2024. De ce nu e posibil demersul anunțat de tabăra suveranistă
0Cei doi candidați ai AUR și POT, Anamaria Gavrilă și George Simion, s-au înscris în cursa electorală pentru alegerea președintelui susținând că vor relua turul II al alegerilor prezidențiale anulate anul trecut înapoi. Realizarea unui astfel de obiectiv este însă imposibilă, punctează specialiștii. Totuși, ideea ascunde un alt interes al reprezentanților partidelor conservatoare.

„Candidatura mea este pentru a reda românilor Turul 2, înapoi și pentru a reda românilor președintele pe care ei, de fapt, l-au votat deja (…) Veți vedea că vom reda turul II înapoi, după ce vom câștiga alegerile”, a spus Anamaria Gavrilă. Când a fost întrebată cum e posibil un astfel de demers, șefa POT a refuzat sǎ răspundă.
Deciziile CCR, obligatorii
Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut s-a produs prin decizia CCR dată pe 6 decembrie, pe care chiar șeful Curții a comentat-o într-un interviu recent al juridice.ro. El a răspuns inclusiv acuzațiilor lansate chiar de la vârful administrației SUA prin criticile venite din partea vicepreședintelui J. D. Vance: „Concluzia de referință a discursului domnului vicepreședinte JD Vance este ideea de fragilitate evocată în privința democrației, pe care Curtea Constituțională tocmai a constatat-o în hotărârile sale. Consider că această stare a democrației se regăsește în însăși fragilitatea structurilor sociale de bază ale societății noastre“, a subliniat Marian Enache.
„În cazul României, neregulile determinante pentru anularea procesului electoral pentru alegerea Președintelui României au vizat egalitatea de șanse a candidaților, finanțarea campaniei electorale și influențarea votului, așadar caracterul corect al alegerilor, ca expresie a suveranității. În afara cauzelor determinante, au existat și epifenomene, elemente adiacente generate de conduita unor partide în campania electorală, deja cunoscute de public, care, la rândul lor, au contribuit la influențarea rezultatului alegerilor”, a mai punctat șeful CCR.
Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, fiind inclusiv publicate în Monitorul Oficial, astfel că au caracter de lege.
„S-a anulat cu obligația de a se relua un nou proces electoral” – Bogdan Ionescu, avocat
„Nu există absolut nicio șansă de a se relua turul II, odată ce a fost anulat integralmente. De fapt, tot ciclul electoral a fost anulat prin decizia Curții Constituționale. Deci este o aberație. Și publică, și juridică. Nu se poate, este imposibil. S-a anulat cu obligația de a se relua un nou proces electoral. Ține cumva de vechiul, știu că pare că e nou, dar se reia de la capăt, practic. Că de aia avem obligația să se formeze un nou Birou Electoral Central, să se depună din nou candidaturile, să se strângă semnături și așa mai departe. Deci este o aberație sub toate punctele de vedere. Nu se poate, ce susțin ei este imposibil. Și, din păcate, omul de rând, neavând cunoștință juridice, fiind influențat de mediul ăsta online, crede că este posibil. Și speră, nu doar crede, speră să se reia turul II, turul II în care să fie candidați Georgescu și Lasconi. Dar repet, este imposibil. Este absolut imposibil juridic vorbind”, explică avocatul Bogdan Ionescu cel care a și depus contestație împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu.
În contextul deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, BEC a decis respingerea candidaturii lui Călin Georgescu. Sesizări în acest sens au fost depuse de rectorul SNSPA Remus Pricopie și avocatul Bogdan Ionescu.
Potrivit avocatului, „prin forța juridică a acelei hotărâri nu se mai poate (n. r. -reluarea turului II). Hotărâre definitivă, care am văzut cum a fost atacată de către domnul Georgescu la Curtea Europeană a Dreptului Omului, s-a vehiculat în spațiu public. Și Curtea Europeană a Dreptului Omului, adică CEDO, a spus că e inadmisibilă solicitarea lui”.
De altfel, Călin Georgescu a încercat în repetate rânduri reluarea turului II prin decizii ale instantelor, însǎ fără succes.
„Toate demersurile lui sunt sortite eșecului, juridic vorbind. Acum că produce în spațiu public anumite, cum să zic eu, anumite influențe, asta este evident. Dovadă că a făcut numeroase demersuri juridice. La CEDO, a atacat la Curtea de Apel. Toate le-a pierdut, pe bună dreptate, ca inadmisibile”, concluzionează avocatul.
„E o strategie electorală”- Vladimir Ionaș, sociolog
„Încearcă să aducă de partea lor electoratul lui Călin Georgescu, care încă speră ca într-o formă specială, să aibă posibilitatea de a ajunge la Cotroceni. Și atunci, și domnul Simion, și doamna Gavrilă, și domnul Pisaroglu, toți au vorbit despre faptul că au un plan, dacă vor câștiga alegerile prezidențiale. Unul a spus că va organiza un referendum pentru organizarea turului II, altul că are el un plan ascuns. E o strategie prin care încearcă să convingă acel electorat numeros că ei sunt soluția, pe termen scurt, pentru a-l aduce pe domnul Georgescu înapoi în cursa prezidențială. Ceea ce, până la urma, trebuie să fie foarte clar pentru toți oamenii că e o poveste, o strategie electorală, lucrul acesta, turul II înapoi, nu se mai poate întâmpla. Nu există nicio șansă din punct de vedere legal, din orice punct de vedere”, explică sociologul Vladimir Ionaș.
Potrivit sociologului, tema este folosită pentru a ținti electoratul lui Călin Georgescu, care ar putea alege să nu mai meargă la urne. „Momentan sunt interesați să aibă un candidat care ajunge în turul II, ulterior vom vedea cum vor aborda, dar acum încearcă să atragă cât mai mult din acel electorat, pentru că există și acea campanie agresivă pe rețelele sociale referitoare la boicotul față de alegerile prezidențiale. Și probabil este teamă că mulți dintre cei care declarau că l-ar vota pe Călin Georgescu nu vor participa la vot”, a mai punctat Ionaș Vladimir.
Totodată, sociologul a amintit că, potrivit datelor colectate după anularea alegerilor, părerile românilor erau împărțite în privința deciziei judecătorilor constituționali.
Un sondaj realizat la nivel național realizat în perioada 14 și 16 februarie 2025 de Flashdata arăta că 46% dintre respondenți au evaluat negativ decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale din 2024, în timp ce 41% o consideră justificată. În același timp, un procent de 69% consider că deciziile CCR au fost mai degrabă influențate politic.