Ce pârghii legale există pentru a opri candidatura lui Călin Georgescu. Un fost judecător explică cele două mari scenarii
0Documentele serviciilor de informații care au fost desecretizate dezvăluie ceea ce unii știau, iar alții bănuiau: Călin Georgescu a fost propulsat în cursa prezidențială prin fraudă și de către persoane care au atentat la suveranitatea României. Ce se va întâmpla de acum încolo? Deja au fost depuse la CCR două cereri de anulare a turului doi al alegerilor.
Documentele serviciilor de informații care au fost desecretizate dezvăluie ceea ce unii știau, iar alții banuiau: Călin Georgescu a fost propulsat în cursa prezidențială prin fraudă și de către persoane care au atentat la suveranitatea României. Ce se va întâmpla de acum încolo? Poate fi tras la răspundere penală și scos din cursa pentru Cotroceni?
Mingea se află în terenul procurorilor DIICOT care au o misiune foarte grea: să dovedească cu probe informațiile primite de la CSAT, a explicat pentru „Adevărul” fostul judecător Cristi Danileț, lector universitar doctor în drept penal la Universitatea Petre Andrei din Iași. Însă, mai spune acesta, există cel puțin două mari probleme. În primul rând, ancheta nu poate fi finalizată în doar 72 de ore, cât ne-a mai rămas până la alegerile de duminică. Pe de altă parte, dacă mașinăria legală se pune, totuși, în mișcare, Călin Georgescu ar putea fi transformat în ochii românilor într-un adevărat martir. Însă, mai există varianta ca Curtea Constituțională a României să invalideze turul doi, așa cum a fost deja cerut.
Despre Călin Georgescu s-a spus până mai ieri că ar fi extremist, suveranist, pro legionar, că ar încerca să atragă voturile românilor printr-un discurs mistic, religios și naționalist. Mai mult, a fost acuzat de fraudă și manipulare grosolană a alegătorilor pe platforma TikTok. Dar și de minciună și fals în declarații căci, spunea el, campania sa electorală nu l-a costat un leu. Aseară însă toate aceste acuzații au fost confirmate la cel mai înalt nivel. Documentele serviciilor de informații care au fost desecretizate ne dezvăluie în toată splendoarea ei marioneta rușilor. Se vorbește deja în presa străină despre o a doua revoluție în România, iar votul de duminică este comparat cu un referendumul pentru democrație. În acest context, ne întrebăm cum vor decurge lucrurile din punct de vedere legal? Va fi acuzat Călin Georgescu de trădare și judecat? Va fi împiedicat să candideze în turul doi, așa cum a fost împiedicată Diana Șoșoacă să se înscrie în cursa pentru Cotroceni? Cristi Danileț a precizat că lucrurile sunt foarte complicate.
Cazul Georgescu, pe masa procurorilor. Ce vor decide oamenii legii?
„Desecretizarea documentelor reprezintă doar un pas într-o anchetă uriașă care se află în momentul de față în desfășurare”, a precizat Danileț. „Sunt convins că în cadrul DIICOT se discută deja tactica ce urmează a fi abordată: cine va fi interogat, ce probe trebuie să fie adunate. Procurorii trebuie să probeze informațiile primite. Să facă rost de documente, de declarații, de oameni”. Cristi Danileț consideră că în această anchetă trebuie să se stabilească dacă Georgescu și alții au fost implicați în săvârșirea unor infracțiuni. „Cea mai gravă mi se pare tentativa de trădare. Avem deja jurisprudență pe trădare în România. Niște miniștri au fost anchetați pentru trădare în anii trecuți”.
Însă, continuă fostul judecător, această anchetă, pentru a avea rezultatele pe care cu toții le așteptăm, ar trebui să se desfășoare extrem de rapid, în următoarele, 48-72 de ore. „Sincer, îmi este greu să cred că poate fi desfășurat totul cu așa o viteză. Îmi este greu”. Pe de altă parte, recunoaște Danileț, există un soi de rezervă la nivelul organelor judiciare cu privire la o anchetă de acest gen, acum în timpul campaniei electorale și în preajma turului doi al alegerilor. „Să nu se spună apoi că justiția intervine politic. Au existat acuzații în anii trecuți când se făceau anchete împotriva unor oameni politici care se aflau în campanie. Au existat mereu voci care s-au întrebat de ce justiția intervine acum, de ce DNA-ul acum scoate anumite dosare?
Dacă Georgescu ajunge președinte, are imunitate politică. „Iar acuzațiile nu-l vor mai atinge”.
Cristi Danileț a explicat că în momentul de față avem de-a face cu două mari scenarii. „Ancheta să se desfășoare rapid, în următoarele 72 de ore, iar în urma acesteia Călin Georgescu să fie „săltat” sau varianta mai moderată. Asta ar însemna ca procurorii să decidă să lase lucrurile așa cum sunt, campania electorală să decurgă normal, iar ancheta să se deruleze după alegeri. Însă, în acest caz, ne-am confrunta cu o mare problemă: dacă Georgescu ajunge președinte, el are imunitate politică absolută. „Prin urmare, nu prea mai avem ce face. Căci președintele nu poate fi anchetat nici măcar pentru un accident de circulație sau dacă împușcă pe stradă pe cineva cu pistolul. Ar trebui pentru înaltă trădare să fie judecat în Parlament. Dar este o chestie foarte complicată și fără trecut. Așa încât mi-e greu să cred că se poate. Plus că înalta trădare ar trebui să fie comisă când ești președinte, nu înainte”.
Cristi Danileț ne-a mărturisit că dacă independentul Georgescu devine președinte, „lucrurile sunt cam pierdute. Dar, oricum, ancheta trebuie să se desfășoare, oamenii trebuie să fie cercetați. Poate vor fi alții din jurul lui care au contribuit și pot fi acuzați. Vorbim aici despre documente falsificate, trădare, legături ilegale cu alte puteri. Toate acestea intră în sfera de trădare sau de tentativă la infracțiunea de trădare, căci el încă nu a ajuns să închine țara cuiva”.
În cazul în care cele două plângeri depuse la CCR nu vor primi un răspuns pozitiv din partea procurorilor, iar turul doi nu va fi anulat, ancheta își va urma cursul firesc, fără grabă, în paralel cu campania electorală și votul de duminică. Însă, după turul doi, dacă va mai avea loc, alegerile vor trebui să fie validate la Curtea Constituțională”. „Curtea Constituțională are rolul de a valida corectitudinea acestor alegeri și poate să dea undă verde la rezultat doar dacă nu există suspiciuni majore de fraudă”. În ce mai bun scenariu, dacă CCR respinge cele două plângeri depuse astăzi, Călin Georgescu iese președinte, iar CCR-ul este chemat să valideze alegerile. „În acel moment, toate documentele de la CSAT ajung pe masa judecătorilor, iar aceștia trebuie să facă singurul lucru pe care orice cetățean îl așteaptă de la această instituție: să invalideze rezultatul unui om bănuit de trădare de țară. După care să înceapă ancheta procurorilor”. Ce ar urma după? Turul doi ar fi invalidat, iar alegerile ar urma să se reia fără candidatul Călin Georgescu.
Anumite butoane nu au fost apăsate la timp
Cristi Danileț este de părere că SRI-ul ar fi trebuit să anunțe Parchetul înainte de ședința CSAT. „Serviciile ar fi trebuit să furnizeze mai repede semnalul, dar direct către Parchet. Să nu mai treacă prin CSAT. Dacă s-ar fi întâmplat așa, am fi câștigat timp, lucrurile ar fi demarat mai repede. Ce s-ar fi întâmplat dacă CSAT-ul nu era convocat de președinte?”.
Danileț a afirmat că tergiversarea acestei situații poate fi pusă și pe seama unor simpatii în rândul unora dintre cei care ar fi trebuit să reacționeze imediat. „O parte din servicii, ca și o parte din armată sunt fascinate de discursul acesta neo-legionaro-suveranisto-patriot al lui Georgescu. Și este posibil ca anumite butoane să nu fi fost apăsate la timp”.
Dacă autoritățile ar fi descoperit mai devreme pericolul tăcut ce planează asupra noastră, sesizarea ar fi ajuns pe masa CRR care deja se întrunise pentru validarea votului din primul tur. „Și atunci CCR-ul ar fi trebuit să îndrepte lucrurile”, consideră fostul judecător.
S-a spart bidonul Rusiei. Istoric: „Acoperiți gaura Călin Georgescu!”
Bogdan Bucur profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, specializat în sociologia istorică este de părere că independentului Georgescu ar trebui să i se blocheze cadidatura și să nu mai aibă dreptul de a intra în turul doi. „Ne aflăm în fața unei situații inimaginabile, fără precedent. Curtea Constituțională judecă plângerile, nu se poate autosesiza, nu poate cerceta decât plângerea unui actor legitim. Adică nu cercetează ce nu este atacat”, explică și profesorul Bucur. Potrivit acestuia, cel mai în măsură să depună o astfel de solicitare este chiar președintele în exercițiu al României, Klaus Iohannis. „Să facă o sesizare Curții în legătură cu faptul că a hotărât desecretizarea acestor documente și să le trimită Curții. Curtea se întâlnește mâine și decide, evident, ce este de făcut în continuare: dacă se impune retragerea lui Georgescu din cursă. În opinia mea, ar fi scandalos și inacceptabil ca statul român, pe baza acestor informații, să nu facă nimic și să permită desfășurarea turului doi al alegerilor ca și cum ambii candidați ar fi legitimi”.
Însă, în urmă cu scurt timp, au fost depuse la CCR două plângeri în acest sens. Cristian Terheș și SNSPA sesizează Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică.
Istoricul Bogdan Bucur consideră că statul român are datoria de a căuta și de a găsi pârghiile legale pentru a acționa. „Trebuie, după părerea mea, ca acest om să fie exclus, trebuie refăcut turul 2 cu următorul candidat sau anulate alegerile și luate de la capăt”.
Prof. Bogdan Bucur a declarat că vorbim despre un atentat la siguranța națională printr-un bidon numit Călin Georgescu, un bidon al Rusiei care ne-a explodat în față. „Cei care pretind că sunt patrioți trebuie să demonstreze pe 8 decembrie, la vot, că sunt patrioți. Patriotismul nu înseamnă să votezi un trădător de țară. Românii care l-au votat în primul tur trebuie să probeze patriotismul pe care îl clamează înțelegând că Georgescu este un om al Rusiei și un trădător de țară”. Profesorul Bogdan Bucur a mărturisit că nu știe cât de mult se vor încadra faptele lui Călin Georgescu în structura penală a infracțiunii de trădare de țară. „Însă este clar că în termenii limbi române, în limbajul comun, în vorbirea de stradă, el este un trădător de țară”
Dacă Georgescu va fi scos din cursa pentru Cotroceni, el va trage în jos, în ochii electoratului, și cele trei partide extremiste SOS, POP și AUR. „Pentru că ele s-au agățat de succesul său. Pe de altă parte, ne putem referi aici și la alegerile parlamentare, căci aceste partide au câștigat credit în ochii românilor doar pentru că s-au poziționat de aceeași parte a baricadei cu ideologia politică a lui Călin Georgescu. Cumva, indirect, printr-o altă fraudă aceste partide au ajuns în Parlament. Și aici chiar nu mai avem ce face”
Cereri de anulare a turului 1
Între timp, în cursul dimineții, Cristian Terheș, candidat care a obținut 1% în turul 1 al alegerilor prezidențiale, a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale.
De asemenea, și SNSPA sesizează Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor, a declarat rectorul Remus Pricopie.