VIDEO Miracol sau explicaţie ştiinţifică? Moise chiar ar fi putut despărţi Marea Roşie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Exodul“, regizat de Ridley Scott şi Christian Bale în rolul principal, a ajuns în cinematografe de o săptămână. Potrivit specialiştilor, există totuşi o explicaţie ştiinţifică pentru despărţirea Mării Roşii de către Moise şi nu a fost vorba de un miracol.

Povestea biblică spune că Moise, în timp ce-i conducea pe israeliţi în exod, a despărţit marea pentru ca aceştia să treacă, în timp ce egiptenii care-i urmăreau au fost ucişi de valuri.

Inginerul Carl Drews, citat de „Washington Post“, are o altă teorie. El crede că despărţirea mării nu a fost un miracol, ci un eveniment ce poate fi explicat meteorologic.

Drews şi-a făcut teza de master la Universitatea din Colorado chiar pe episodul exodului şi a demonstrat care sunt condiţiile în care acest lucru s-ar fi putut întâmpla. Practic, Drews nu spune că exodul chiar a avut loc aşa cum e povestit în Biblie, ci că dacă se îndeplineau anumite condiţii, marea chiar putea fi despărţită.

În primul rând, susţine Drews, nu ştim unde a avut loc exodul, pentru că traducerea din Biblie nu e exactă. Aşadar, nu ştim dacă evenimentul a avut loc chiar în Marea Roşie sau undeva în delta Nilului, care oricum s-a schimbat radical în timp.

Drews a reconstruit delta Nilului, ca şi cum ar fi fost acum 1250 de ani şi arată cam ca în imaginea de mai jos. Marea Roşie din poveste ar fi fost între punctul B şi Kedua, pe o distanţă de 3-4 kilometri. În teoria lui Drews, Marea Roşie era de fapt Lacul Tanis. „Lacul era o lagună mlăştinoasă şi era locul ideal unde putea creşte papirusul. Dacă vrei să găseşti acea Sea of Reeds (cum a fost tradusă alternativ expresia din Biblie, în română înseamnă Marea Stufului) astăzi, acolo e“, a spus Drews.

image

Apoi, cum s-a întâmplat evenimentul? Drews vorbeşte despre un fenomen numit aşezarea vântului. Când vântul ajunge la viteze de 100 de kilometri pe oră poate să împingă apa. Astfel de evenimente au putut fi observate pe Lacul Erie şi în Delta Nilului în 1882.

„Aşezarea vântului are loc în momentul de început al unei furtuni, dar nu afectează oamenii, ci pur şi simplu usucă un lac pentru scurt timp“, spune Drews. Practic, apa se mută de pe un mal pe altul şi lasă o zonă uscată.

Drews spune că, potrivit calculelor sale matematice, Moise a avut patru ore la dispoziţie ca să treacă pe partea cealaltă. În faţa lui s-ar fi deschis o cale de 3-4 kilometri lungime şi 5 kilometri lăţime. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite