VIDEO Record. Un robot a rezolvat Cubul lui Rubik în mai puţin de o secundă

VIDEO Record. Un robot a rezolvat Cubul lui Rubik în mai puţin de o secundă

Foto Infineon

Un robot produs de o companie germană a reuşit performanţa de a rezolva Cubul lui Rubik în puţin peste o jumătate de secundă, o viteză de zece ori mai mare decât cea a omului care deţine recordul pentru rezolvarea acestui puzzle tridimensional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Robotul Sub1 Reloaded a reuşit să facă fiecare din cele patru feţe ale cubului să aibă o singură culoare în 0,637 secunde. Viteza este mai mare decât recordul stabilit anterior de o alta variantă a robotului, care reuşise să rezolve puzzle-ul în 0,887 secunde, folosind un alt procesor, potrivit livescience.com.
 
Compania germană Infineon, din domeniul tehnologiei, este responsabilă de prezentarea acestui record, care a avut loc la târgul Electronica din Munchen, organizat săptămâna aceasta. Infineon a vrut să prezinte astfel tehnologiile sale din domeniul autovehiculelor capabile să se conducă singure. Compania a produs unul dintre microcipurile utilizate Sub1 Reloaded.
 
„Este nevoie de o putere de calcul uriaşă pentru a putea rezolva un puzzle atât de complex cu ajutorul unei maşini. În cazul lui Sub1 Reloaded, puterea de calcul necesară controlării mişcărilor a fost furnizată de un microprocesor din familia Infinon AURIX, similar celor utilizate în cazul sistemelor de asistare a şoferilor“, a precizat Infineon într-un comunicat de presă.
 
Un cub Rubik are 43.252.003.274.489.856.000 de combinaţii ale faţetelor.
 
Rezolvarea puzzle-ului a debutat cu apăsarea unui buton. O serie de camere foto ataşate robotului au putut inregistra modul în care faţetele cubului erau aranjate, iar procesorul a calculat cea mai rapidă soluţie. Comenzile privind mişcările necesare rezolvării puzzle-ului au fost apoi transmise către şase braţe motorizate.
 
Un cub Rubik poate fi rezolvat întotdeauna cu minimum 20 de mişcări, dar inginerul Albert Beer nu a programat robotul să utilizeze cel mai mic număr de mişcări, ci să rezolve puzzle-ul în cel mai scurt timp posibil, permiţând efectuarea de mişcări în plus pentru atingerea scopului.

Recordul uman pentru cea mai rapidă rezolvare a unui cub Rubik este deţinut, din 6 noiembrie 2016, de olandezul Mats Valk, în vârsta de 20 de ani. Valk a rezolvat un puzzle de tip 3x3x3 în 4,74 secunde, în cadrul competiţiei Jawa Timur Open 2016.
citeste totul despre: