Progres remarcabil în domeniul fuziunii nucleare. Găsirea unei surse de energie „curată şi aproape nelimitată” este posibilă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miezul reactorului de fuziune nucleară (tokamak) JET din satul Culham din apropiere de Oxford Foto EUROFusion
Miezul reactorului de fuziune nucleară (tokamak) JET din satul Culham din apropiere de Oxford Foto EUROFusion

Laboratorul JET din Marea Britanie şi-a doborât propriul record în ceea ce priveşte cantitatea de energie pe care o poate extrage prin fuziune nucleară. Oamenii de ştiinţă fac progrese în ceea ce priveşte energia de fuziune, care are un potenţial enorm, şi în viitor va putea lua locul altor surse de generare a electricităţii mult mai poluante şi radioactive.

Pentru criza climatică nu există o soluţie, dar fuziunea nucleară ar putea fi o opţiune bună pe care omenirea o are la dispoziţie, scrie CNN.

În căutarea unei surse aproape nelimitate, fără emisii de carbon, oamenii de ştiinţă au mai generat energie de fuziune, dar s-au luptat timp de decenii să găsească o cale de a o susţine mai mult de două secunde. Fără rezultat, până acum.

Miercuri, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să depăşească recordul anterior şi să dubleze timpul de generare şi susţinere a fuziunii nucleare, acelaşi proces care permite Soarelui şi altor stele să strălucească atât de puternic.

Diferenţele dintre fuziune nucleară şi fisiune nucleară

În prezent, energia nucleară este creată printr-un proces care se numeşte fisiune şi se bazează pe divizarea atomului. Acest proces este dăunător pentru mediu, deoarece creează deşeuri care pot rămâne radioactive mii de ani.

Spre deosebire de fisiunea nucleară, fuziunea nucleară face opusul. Ea forţează doi atomi de hidrogen să se contopească, iar, în timpul acestui proces, se eliberează de patru ori mai multă energie decât randamentul unui reactor de fisiune nucleară şi de patru milioane de ori mai multă energie decât cea obţinută prin arderea combustibililor fosili.

Fisiunea este periculoasă, în special în cazul unor accidente, precum cel din 2011 de la Fukushima, Japonia. Pe de altă parte, fuziunea este mult mai sigură, produce mai puţine deşeuri şi necesită doar cantităţi mici de combustibil abundent, din surse naturale, inclusiv elemente extrase din apa mării.. 

Din aceste motive, fuziunea nucleară a devenit o opţiune foarte atractivă de a genera energie, pe măsură ce lumea încearcă să scape de combustibilii fosili care sunt o cauză majoră a schimbărilor climatice.

„Tokamak”, o gogoaşă din metal în care s-au obţinut temperaturi mai ridicate decât în miezul Soarelui

În decembrie anul trecut, într-o maşinărie gigantică în formă de gogoaşă, cunoscută sub numele de „tokamak”, oamenii de ştiinţă care lucrează în apropiere de Oxford au reuşit să genereze 59 de megajouli de energie de fuziune susţinută pentru 5 secunde, ceea ce  însemnat un nou record.

Maşinăria poate să facă acest lucru doar 5 secunde, din cauză că magneţii se supraîncălzesc.

„Experimentele noastre au arătat pentru prima dată că este posibil să susţii procesul de fuziune folosind exact aceeaşi combinaţie de combustibili care ar urma să fie folosiţi în centralele electrice ale viitorului”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă Tony Donné, directorul executiv al EUROfusion.

EUROfusion a intrat într-un parteneriat cu Autoritatea Energiei Atomice a Marii Britanii şi Comisia Europeană pentru a realiza acest proiect.

Energia de fuziune are un potenţial enorm

Potenţialul energiei de fuziune este enorm. Experimentul JET a folosit elementele deuteriu şi tritiu, care sunt izotopi ai hidrogenului, pentru a alimenta fuziunea. Aceste elemente pot fi găsite în apa mării.

„Cantitatea de energie care poate fi obţinută din deuteriu şi tritiu este uriaşă”, a explicat Tony Roulstone, un inginer de la Universitatea Cambridge. „De exemplu, pentru a produce toată energia electrică de care are nevoie Marea Britanie timp de o zi este nevoie de o jumătate de tonă de deuteriu, o cantitate ce ar putea fi extrasă cu uşurinţă din apa de mare, acolo unde concentraţia de deuteriu se regăseşte din abundenţă.”

„Dacă procesul ar fi repetat, ar putea alimenta mii de case.” Experţii spun că rezultatele experimentului demonstrează că fuziunea nucleară este posibilă şi nu mai este doar o fantezie a soluţionării crizei climatice.

Rezultatele obţinute de laboratorul JET sunt foarte importante pentru ITER, un megaproiect din domeniul fuziunii nucleare desfăşurat în sudul Franţei şi finanţat de SUA, China, UE, India, Japonia, Coreea de Sud şi Rusia.

Proiectul ITER este construit în proporţie de 80% şi va începe procesul de fuziune nucleară în perioada 2025-2026.

În timp ce obiectivul JET a fost să demonstreze că fuziunea nucleară poate fi generată şi întreţinută, scopul proiectului ITER este să producă de 10 ori mai multă energie faţă de cantitatea de combustibil folosită, 500 de megawaţi de energie de fuziune în schimbul a 50 de megawaţi de combustibili, conform CNN. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite