Cercetătorii au creat punga anti-mucegai: primele teste au fost făcute pe caşcaval şi pâine, urmează toate celelalte alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi fructele sunt vizate de invenţia anti-mucegai.
Şi fructele sunt vizate de invenţia anti-mucegai.

Alimentele vor putea fi păstrate mai mult timp departe de mucegai mulţumită unui nou tip de pungă. Aceasta împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de culturile de mucegai.

Ambalajele din plastic nu sunt cele mai indicate pentru păstrarea alimentelor, dar acest lucru se schimbă prin crearea unei noi pungi pentru protejarea pâinii şi a altor alimente în faţa mucegaiului. Creaţia aparţine cercetătorilor de la compania farmaceutică Janssen şi celor de la producătorul de ambalaje din plastic Symphony Environmental. Ei au reuşit această performanţă prin crearea unui plastic care distruge bacteriile periculoase, dar fără a contamina alimentele. „The Telegraph“ notează că cele două companii discută deja cu cei din industria alimentară pentru a crea ambalaje folosind tehnologia lor.

Michael Stephen, director al Symphony Environmental, a spus că plasticul pe care l-au creat poate fi folosit cu succes şi pentru protejarea fructelor, legumelor şi chiar a cărnii. „Am reuşit să creăm ambalajul antimicrobian şi care poate fi utilizat în condiţii sigure şi în împachetarea alimentelor. Din testele noastre a reieşit că este eficient în protejarea de mucegai atât a pâinii, cât şi a caşcavalului“, a mai declarat acesta. Invenţia acestor cercetători se va dovedi un plus pentru magazine şi cumpărători. Tesco, unul dintre marile supermarketuri ale Marii Britanii, arăta luna trecută într-un raport că jumătatea din pâinea pe care o are la vânzare ajunge să fie aruncată din cauză că mucegăieşte.

Plastic „bogat“ în chimicale

Punga de plastic creată de Janssen şi Symphony protejează alimentele prin introducerea în plastic a unor elemente chimice care previn dezvoltarea bacteriilor şi ciupercilor din regnul fungi. Ei şi-au denumit produsul D2P şi au descoperit că poate oprit şi culturile de bacterii mai periculoase ca E. coli, Salmonella sau Listeria. Deşi va fi util în domeniul alimentar, directorul Symphony găseşte că primele întrebuinţări vor privi igiena oamenilor pentru a-i testa eficienţa.

„În primă fază, va fi folosit pe mânerele uşilor, la metrou sau în ţevile de alimentare cu apă, iar acestea sunt doar câteva exemple medii în care e util pentru a reduce propagarea bacteriilor“, a mai spus Stephen. Cele două companii mai încearcă să facă tehnologia uşor de aplicat şi în industria textilă. „Facem câteva teste pentru a impregna hainele în acelaşi mod în care impregnăm plasticul şi sperăm să oprim dezvoltarea bacteriilor care produc mirosul neplăcut“, a mai spus directorul Symphony.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite