INTERVIU cu tinerii care vor să folosească smartphone-ul pentru a le ajuta pe femeile cu sarcini dificile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cinci studenţi de la universitatea King's College London din care face parte şi o româncă de 21 de ani lucrează la crearea unui sistem menit să le ajute pe femeile însărcinate care suferă de diabet.

Startupul LifeInU este din Marea Britanie şi a creat un sistem destinat monitorizării sarcinilor de mare risc. Astfel, viitoarele mame nu vor mai trebui să facă zilnic drumuri la spital, iar doctorii vor primi informaţii despre paciente prin smartphone. Proiectul LifeInU a fost printre finalistele Intel Business Challenge Europe 2013. cinci echipe care vor participa la finala Intel Business Challenge World, ce va avea loc în octombrie, în California.

Echipa din spatele LifeInU s-a format înainte de competiţia Intel Business Challenge Europe 2013. Elena „Ena“ Celoiu şi Tomas Potesil au lucrat la proiect pentru European Innovation Academy, o competiţie de startupuri în domeniul tehnologiei pe care au câştigată. Echipa este formată din cinci membri, printre care se numără şi un ginecolog.

Proiectul este încă în stadiul de dezvoltare, însă tinerii au reuşit, deja, să facă un parteneriat cu King’s College Hospital, din Londra. Acest parteneriat le oferă sprijinul şi materialele de cercetare de care au nevoie.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu Elena şi cu Tomas pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect. 

Ce este LifeInU?

Tomas Potesil: LifeInU este un sistem de monitorizare de acasă pentru sarcinile cu risc crescut. Femeile cu diabet trebuie să se ducă zilnic la spital. Practic, noi reducem numărul vizitelor la cabinetul medical la una singură pe săptămână. Toată monitorizarea se face acasă.

Cum realizaţi acest lucru?

Elena Celoiu: Folosim echipamente disponibile pe piaţă, furnizate de partenerii noştri, care măsoară presiunea sanguină şi nivelul de glucoză din sânge. Acestea sunt echipate cu un dispozitiv bluetooth care se conectează direct la telefon. Astfel, toate rezultatele sunt trimise de pe smartphone, către doctor, sub forma unui raport.

De ce aţi ales să dezvoltaţi acest proiect?

Elena: Ne dorim să ajutăm femeile. Avem oameni în echipă care au avut experienţă în acest domeniu şi, după ce am făcut un studiu de piaţă, ne-am dat seama că asta e o problemă uriaşă cu care se confruntă spitalele. Femeile ar beneficia foarte mult de pe urma proiectului nostru.

Sperăm că până în septembrie să terminăm prototipul iar sistemul să fie pregătit pentru lansarea pe piaţă în 2014

Ce se întâmplă cu datele obţinute de la pacienţi?

Elena: Toate informaţiile sunt stocate pe servere securizate din Estonia. Datele medicale nu sunt eliberate nimănui.

Tomas: Pacienţii nu au de ce să fie îngrijoraţi. Într-adevăr, trăim în vremuri complicate, dar facem tot posibilul.

Cât timp a durat dezvoltarea LifeInU?

Elena: Ne-am petrecut şase luni lucrând la această idee. Până acum am investit banii noştri. Sunt autofinanţaţi. În prezent căutăm investitori pentru a ne extinde. Sperăm că până în septembrie să terminăm prototipul iar sistemul să fie pregătit pentru lansarea pe piaţă în 2014. Trebuie să obţinem aprobare din partea FDA.

De  ce sumă aţi avea nevoie?

Elena: Avem nevoie de 800.000 de euro.

Tomas: Vom începe să strângem fonduri la câteva luni după ce terminăm prototipul. Noi am investit, până acum, 35.000 euro.

Care ar fi costul acestui sistem?

Tomas: Costul ar fi în jur de 400 de euro. Sistemul LifeInU va putea fi achiziţionat online. Doctorii vor recomanda produsul nostru. 

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Citeşte şi alte interviuri cu românii care au ajuns în finala Intel Business Challenge Europe 2013:

INTERVIU cu românii care vor să aducă barurile în secolul 21. Mesele clasice, înlocuite de mese cu ecran tactil

Proiectul Live Touch propune să aducă barurile şi cafenelele la curent cu noile tehnologii. Mai exact, Pavel Teofan şi Adrian Flucuş vor să înlocuiască mesele obişnuite din restaurante cu ecrane tactile.

INTERVIU cu românii aflaţi pe urmele poluării. Cum te ajută sistemul PollutionTrack

Dan Ştefan Tudose, Alex Olteanu şi Daniel-Octavian Rizea sunt cofondatorii PollutionTrack. Proiectul lor constă într-un sistem personal de monitorizare a calităţii aerului. Cei doi au creat un dispozitiv de dimensiunile unei brichete, dotat cu o serie de senzori care detectează nivelul de substanţe poluante din mediul înconjurător.

INTERVIU Gameleon, câştigători la Intel Business Challenge: „Pentru o secundă am simţit că am înşelat juriul“

Victor Popescu şi Vlad Radu au fost aplaudaţi, miercuri, în Dublin. Startupul lor, Gameleon, a fost selectat de juriul Intel Business Challenge Europe, alături de alte patru companii, să participe la finala Intel Business Challenge World 2013, ce va avea loc în octombrie, în Berkley, California.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite