Peste 17.000 de diabetici din Vaslui, la mila nimănui. Singurul medic specialist din judeţ este plecat în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie dramatică pentru cei peste 17.000 de vasluieni bolnavi de diabet care se văd nevoiţi să se mulţumească doar cu o simplă reţetă din cauză că singurul medic specialist este plecat în concediu de odihnă.

 

Bolnavii de diabet din Vaslui stau la mâna unui singur medic diabetolog plecat în vacanţă. Astfel, viaţa lor s-a transformat într-un adevărat coşmar tot mai greu de suportat. Mai bine de 17.000 de pacienţi sunt luaţi în evidenţă de un singur medic, şi acela navetist,  ce este în această perioadă în concediu.

Este vorba despre medicul ieşean Ella Pintilei, care face naveta de la Iaşi pentru a-şi consulta pacienţii şi ţine locul celor opt medici care ar trebui să fie prezenţi în întreg judeţul. Din bolnavii care sunt sub tratament, peste 4.000 au diabet zaharat tip unu (insulinodependent), iar restul sunt cu diabet zaharat tip doi. 

Zilnic, peste 70 de pacienţi sunt obligaţi să aştepte, pentru un consult, la medicul de specialitate, până la 7 ore. Mulţi dintre ei provin din comune îndepărtate faţă de municipiul reşedinţă de judeţ. „Eu am venit de la ora 6.00 dimineaţă ca să îmi iau reţeta şi m-am trezit că doamna doctor este în concediu. Asistentele mi-au spus să las buletinul şi să revin după-amiază, atunci când vine nu ştiu ce medic să îmi dea reţeta. Efectiv îşi bat joc de noi. Când nu e în concediu, stai după doamna doctor să îşi bea cafeaua câte două ore. Acum, ne trezim că există riscul să nu ne luăm medicamentele. Din cauza nervilor, te îmbolnăveşti şi mai tare", s-a plâns unul din bolnavi.

Mai grav este faptul că, o bună parte dintre pacienţi şi-au făcut analize, deoarece boala s-a agravat, iar acum nu are cine să le citească rezultatele ca să le dea un alt diagnostic şi, binenţeles, să le schimbe medicamentaţia. 

„Alte soluţii nu avem la această dată. Am făcut demersuri  în fiecare an pentru a atrage personal de specialitate, din păcate nu au fost solicitări pe acest domeniu", a explicat Mihaela Vlada, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Numărul cazurilor de diabet a cunoscut o creştere alarmantă de la un an la altul. Dacă în 2011 erau înregistraţi aproximativ 16.000 de bolnavi, anul acesta cifra  a ajuns să depăşească 17.000. Numai în ultimele două luni au apărut 220 de cazuri noi. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite