INTERVIU Tânărul sucevean care a construit radiatorul low-cost din doze de bere şi a ajuns finalist la Intel ISEF
0România este reprezentată la competiţia internaţională Intel ISEF 2014 de cinci elevi. „Tech Adevărul“ a stat de vorbă cu Daniel Cosovanu, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă”, Solca, judeţul Suceava.
Invenţia lui Daniel nu este una hight-tech, dar ar putea micşora considerabil costurile de încălzire ale unei locuinţe. El a inventat un generator de aer cald ce nu poluează şi care poate fi construit foarte ieftin. Prototipul a fost creat din doze de bere.
”Energia solară e pretutindeni şi mi se pare o risipă să nu o folosim. Am încercat mai multe metode de a folosi energia solară şi m-am gândit la celulele fotovoltaice. Dar acestea nu oferă un orizont foarte larg de aplicaţii. Aşa că m-am gândit la altceva: să folosesc lumina soarelui pentru a oferi căldură. Există o problemă de deficit termic în locuinţe. Aşa am ajuns la panoul solar cu doze de bere”, explică tânărul de 18 ani.
Daniel mi-a explicat, pas cu pas, cum a construit acest radiator low-cost. Mai întâi, el a decupat capetele dozelor de bere şi le-a unit, făcând astfel nişte tuburi. Apoi, el le-a acoperit cu un strat subţire de vopsea neagră, pentru a absorbi cât mai bine lumina de la soare. Tuburile au fost închise într-o cutie cu un capac transparent, din sticlă. ”Am lăsat un strat de aer pentru izolaţie între doze şi peretele cutiei, pentru a nu pierde prea multă căldură. Cutia poate fi montată pe peretele unei camere. Aerul din locuinţă intră printr-o fantă de intrare şi trece prin doze – care se încing foarte repede – după care intră înapoi în casă”, spune el.
Tânărul a folosit doze de bere deoarece acestea sunt făcute din aluminiu, metal care are o conductivitate termică foarte mare. Radiatorul se montează pe un perete exterior orientat către soare, perete în care trebuie făcută o fantă prin care să circule aerul.
Soluţia suceveanului este şi foarte eficientă. Cu ajutorul unui radiator de aproape un metro pătrat, Daniel a reuşit, în timpul iernii, să încălzească aerul cu temperatură de 0 grade Celsius la 60 de grade Celsius.
Dezvoltarea proiectului a durat aproximativ un an. În acest timp, Daniel a făcut cercetare şi a încercat să afle locurile din lume în care radiatorul său ar putea fi util. ”Invenţia mea are o aplicabilitate destul de mare. Pe lângă aplicaţiile ce ţin de încălzirea locuinţelor, radiatorul poate fi folosit şi ca deshidrator de fructe şi legume. De asemenea, mai poate fi folosit în soalare, în zonele în care temperatura e mai rece, lucru care îţi permite să cultivi mai bine diverse culture”, explică el.
Cum a fost în prima zi la ISEF 2014.
El a moştenit pasiunea pentru ştiinţă de la părinţii lui. ”Părinţii mei sunt amândoi profesori de fizică. În plus, dintotdeauna mi-a plăcut să încerc să fac diverse lucruri: să Montez, să desfac, să creez”, a spus tânărul. Daniel speră să studieze la facultate ingineria astronautică, fiind atras de astronomie. ”Vreau să deschid orizontul spre spaţiu sau colonizarea planetei Marte, de exemplu”, spune el, cu entuziasm, atât în privire, cât şi în glas.
[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-intel-isef-2014" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Intel ISEF 2014" on Storify</a>]