Descoperire unică. Coada cu pene a unui dinozaur a fost găsită conservată în chihlimbar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O descoperire unică ce va dezvălui detalii importante despre dinozaurii cu pene a fost făcută de către paleontologi. Coada unui dinozaur vechi de 99 de milioane de ani, ce conţine oase, ţesuturi moi şi chiar şi pene, a fost găsită conservată în chihlimbar, potrivit unui raport publicat joi în revista Current Biology.

Xing Lida, un paleontolog din China, a găsit specimenul, de dimensiunea unei caise uscate, la o piaţă de chihlimbar din nordul Myanmar, în apropiere de graniţa chineză. Piesa remarcabilă era destinată să ajungă o curiozitate sau o bucată de bijuterie, comercianţii birmanezi crezând că este un fragment de plantă prins în chihlimbar.

„Am realizat că conţinutul aparţine unei vertebrate, probabil theropod, mai degrabă decât oricărei plante”, a declarat Xing pentru CNN. „Nu sunt sigur că (vânzătorul) a înţeles cu adevărat cât de important este acest specimen, dar el nu a ridicat preţul”, a precizat paleontologul.

Cu o lungime de circa 3,7 cm, cu pene de culoarea castanului deasupra şi palide dedesubt, coada a fost găsită completă, cu oase fosilizate precum şi cu urme de muşchi, ligamente şi aspect de piele mumificată.

image

FOTO RSM/ R.C. 

În timp ce cercetatorii spun că nu este posibil să determine specia căreia i-a aparţinut coada, ei spun că dinozaurul a trăit în urmă cu aproximativ 99 de milioane de ani şi era cel mai probabil un pui, theropod non-avian - un grup de dinozauri care include velociraptor şi tiranozaur.

Fragmentul nu este prima piesă de chihlimbar găsită care conţine pene preistorice. Într-adevăr, McKellar şi colegii săi au descoperit anterior vârfurile aripilor cu resturi scheletice de la un grup de păsări primitive dispărute numite Enantiornithes, precum şi o gamă largă de pene în chihlimbar, care nu au putut fi legate de anumite animale. Dar niciunul, spune McKellar, nu a fost în mod clar legat de un dinozaur non-avian înainte. „Este prima dată când vedem material scheletic cu pene […] despre care ştim sigur că avem de-a face cu ceva care nu este pasăre, ci mai mult dinozaur”, a spus el. Toate aceste indicii importante, adaugă el, se află în lungimea cozii, forma vertebrelor, precum şi în faptul că vertebrele nu sunt fuzionate într-o structură sub formă de tijă, cum se întâmplă la păsări.

image

FOTO Shenna Wang

Scurt, neclar şi lipsit de arborele central rigid omniprezent la păsările moderne, penele sugerează, de asemenea, că era puţin probabil ca dinozaurul să fi zburat, a spus McKellar. „Coloraţia ar fi jucat un fel de rol în camuflaj sau de semnalizare vizuală, dar penele, pentru că le lipseşte arborele central sau rigiditatea, nu sunt deosebit de utile pentru zbor”, a spus el.

Descoperirea face însă mai mult decât să pună în lumină aspectul creaturii. Publicată în revista Current Biology de cercetători din Canada, China şi Bristol, această descoperire oferă perspective noi asupra misterului modului în care au evoluat penele.

„Una dintre marile întrebări ale paleontologiei este evoluţia zborului, iar o parte din aceasta este evoluţia acelui ţesut moale foarte, foarte, foarte special pe care îl numim pene”, a spus Roy Wogelius de la Universitatea din Manchester, care a studiat, de asemenea, pene de dinozaur, dar nu a fost implicat in noul studiu.

image

FOTO Royal Saskatchewan Museum/R.C. McKellar

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite